Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, μίλησε από το Λουξεμβούργο, καθώς βρίσκεται εκεί για τη σύνοδο των υπουργών της ΕΕ για τη μετανάστευση, για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς,.

«H Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υπήρξε ξεκάθαρη στη στήριξή της προς το Ισραήλ και στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, που περιλαμβάνει και την επιχείρηση εναντίον της Χαμάς. Όμως όλα αυτά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του ανθρωπιστικού δικαίου. Επισημάναμε από την πρώτη στιγμή τους κινδύνους μιας ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα, που θα κάνει πάρα πολύ κακό» ανέφερε ο κ. Καιρίδης στην ΕΡΤ.

«Πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί η ανθρωπιστική καταστροφή» τόνισε και σημείωσε ότι η χερσαία εισβολή που ετοιμάζει το Ισραήλ «θα αποσταθεροποιήσει ευαίσθητες ισορροπίες για πολλά χρόνια στην περιοχή».

«Δεν βλέπουμε κάτι το οργανωμένο, βλέπουμε όμως πολλούς μεμονωμένους “λύκους”. Οι εβραϊκοί πληθυσμοί στην Ευρώπη κινδυνεύουν», σημείωσε απαντώντας στο αν η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με την τρομοκρατία, ύστερα από τα περιστατικά σε Γαλλία και Βρυξέλλες.

«Βλέπουμε ωστόσο πολλούς μεμονωμένους λύκους που λέμε “μοναχικούς λύκους”, για τους δικούς τους λόγους ο καθένας, να χτυπούν εδώ και εκεί. Υπάρχει αυξημένη ανησυχία για τις εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης. Ήδη οι εβραϊκοί πληθυσμοί στην Ευρώπη αισθάνονται μεγάλη ανασφάλεια. Η Γαλλία είναι στο επίκεντρο γιατί έχει την ιδιαιτερότητα να έχει τον μεγαλύτερο εβραϊκό πληθυσμό και τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό αραβικό πληθυσμό στην Ευρώπη», τόνισε.

«Υπάρχει κίνδυνος να διαταραχθούν οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας» υπογράμμισε ο κ. Καιρίδης. «Η Τουρκία δεν έχει αποφασίσει ακόμα μια οριστική ρήξη με τη Δύση, αλλά οπωσδήποτε δεν είναι εκεί που ήταν πριν από κάποια χρόνια και αυτό δημιουργεί κινδύνους και για την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Δική μας προσπάθεια και του πρωθυπουργού είναι να περιχαρακώσει, να προστατεύσει αυτή την ύφεση από την ευρύτερη γεωστρατηγική αναστάτωση, με πρώτο βήμα τη συνεννόηση στο μεταναστευτικό. Γι’ αυτό πάω στην Τουρκία και εγώ τη Δευτέρα και θα έχω επαφές υψηλού επιπέδου με τον εκεί ομόλογό μου, για να δούμε πώς μπορούμε να προωθήσουμε αυτή τη συνεργασία».