Ο Αλέξης Κούγιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, στην οποία δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης με τον Νίκο Χατζηνικολάου, έδωσε εξηγήσεις για την παραίτησή του από την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε και στην ανακοίνωσή του, ο ποινικολόγος επανέλαβε πως δεν έχει αφήσει ποτέ ανυπεράσπιστο πελάτη του και χαρακτήρισε τη δίκη Πισπιρίγκου σαν το μεγαλύτερο δικαστικό σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους, ενώ ξεκαθάρισε πως θα επιστρέψει σε αυτή.
Ο κ. Κούγιας ανέφερε ότι το δικαστήριο είναι προκατειλημμένο σε βάρος της κατηγορουμένης και έκανε λόγο για σοβαρές ευθύνες της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια της προανάκρισης. «Δεν έχω αφήσει ποτέ πελάτη μου. Και βέβαια θα επιστρέψω στη δίκη. Αλίμονο αν αφήσω τη φτωχή αυτή γυναίκα ανυπεράσπιστη. Δεν θα ήμουν Κούγιας», ξεκαθάρισε.
Σε ερώτηση αν η παραίτηση ήταν κάποιο κόλπο που έγινε για να κερδίσει χρόνο μέχρι την απολογία της κατηγορούμενης, ο κ. Κούγιας ανέφερε: «Ποιο χρόνο; Για ποιο πράγμα; Αλίμονο μετά από εννέα μήνες αν δεν είναι έτοιμη να απολογηθεί. Άλλα είναι τα σπουδαία θέματα τα οποία αναδείχθηκαν στη διαδικασία. Κατέθεσαν κορυφαίοι επιστήμονες και με βιβλιογραφία απέδειξαν στο δικαστήριο την αθωότητά της. Και το κυριότερο από όλα, ο ιατροδικαστής που κατέστησε κατηγορουμένη την κ. κατηγορουμένη, ο κ. Μπουζιάνης, είπε προς τιμήν του κάτι φοβερό στην εξέτασή του, ότι στην Ασφάλεια έγραψαν άλλα από την κατάθεση του. “Στην ασφάλεια μου άλλαξαν την κατάθεσή μου. Εγώ ποτέ δεν είπα, γιατί δεν το ξέρω, αν είναι θανατηφόρα η δόση κεταμίνης που βρέθηκε. Εγώ ποτέ δεν είπα αν η αιτία θανάτου είναι αυτή”, ανέφερε ο κ. Μπουζιάνης. Είπε ότι άλλαξαν την κατάθεσή του. Διαβάστε την ιατροδικαστική έκθεση. Οι γιατροί στο Παίδων ισχυρίζονταν ότι το παιδί είχε πεθάνει και έκαναν διαδικασία ανανήψεως με κάποια φάρμακα, ο Μπουζιάνης είπε ότι το παιδί δεν είχε πεθάνει. Του χορηγήθηκαν φάρμακα κατά τη διαδικασία διασωλήνωσης, μεταξύ των οποίων η κεταμίνη. Και ζήτησε να κληθούν κι άλλοι καθηγητές, οι οποίοι δεν βρήκαν τίποτα».

Ο κ. Χατζηνικολάου  επέμενε σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα: «Κύριε Κούγια, εδώ δεν είναι ακροαματική διαδικασία. Θέλω να κάνω ερωτήματα. Αυτά τα είπατε στο δικαστήριο; Και αν τα είπατε, γιατί δεν εμπιστεύεστε την κρίση του του και παραιτείστε; Μας λέτε πως υπάρχει σκευωρία και αμφισβητείτε τη σύνθεση του δικαστηρίου; Δεν θα κάνουμε τη δίκη εδώ».

Ο κ. Κούγιας απάντησε στον παρουσιαστή: «Μάλλον δεν διαβάσατε την ανακοίνωσή μου. Ευθέως το λέω. Το δικαστήριο είναι προκατειλημμένο. Εις βάρος της κατηγορουμένης, ρώταγαν από την πρώτη στιγμή τους μάρτυρες αν η κατηγορουμένη είναι στενοχωρημένη ή όχι. Έτσι την κατέστησαν κατηγορουμένη. Έχουν λόγο. Ξεκίνησαν στραβά, αγνόησαν τακτικούς ιατροδικαστές, τους κορυφαίους της Ελλάδας. Είπαν πως το παιδί πέθανε από επιληπτική κρίση και έπρεπε να μείνουν εκεί. Και στα άλλα δύο παιδιά τα ίδια. Ο Κούγιας δεν είναι εκεί να νομιμοποιήσει μία δικαστική απόφαση. Δεν είχαν κανένα αιτιολογικό να απορρίψουν τους μάρτυρες που ζήτησε ο κ. Μπουζιάνης».

Για την «τυπική», όπως τη χαρακτήρισε, παραίτησή του, είπε: «Δεν έχω κάνει ποτέ αίτηση εξαιρέσεως στα δικαστήρια 50 χρόνια. Για αυτό ζήτησα χρόνο. Θέλω να μιλήσω με τον κ. Βερβεσό, γιατί είμαι μέλος του ΔΣΑ και τον εκπροσωπώ, και να ενημερώσω την κ. Πισπιρίγκου για το τι συμβαίνει. Είχα αρνηθεί να αναλάβω την κ. Πισπιρίγκου, γιατί είχα πρόβλημα υγείας, είχα τον Λιγνάδη και άλλες υποθέσεις. Διάβασα τη δικογραφία, είδα τα σκάνδαλα σε βάρος της κ. Πισπιρίγκου, από την Αστυνομία. Όταν το είδα είπα ότι έχω υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μου να δώσω το «παρών». Η δίκη έπρεπε να γίνει «fast track». Φτάσαμε εννέα μήνες μετά να μην επιτρέπονται να έρθουν μάρτυρες».