«Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με χώρες της ευρύτερης περιοχής, ώστε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση», δηλώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας σχετικά με τις εξελίξεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Π», μας μιλάει για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις του πολέμου στο Ισραήλ στην ελληνική οικονομία, για την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου και τη στάση της Τουρκίας.

Τα βλέμματα όλων –και πολύ περισσότερο της κυβέρνησης και του ΥΠΕΞ– είναι στραμμένα στον πόλεμο στο Ισραήλ. Ποια είναι η εκτίμησή σας; Μπορεί οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή να επηρεάσουν τις συμμαχίες της χώρας μας και τον ελληνοτουρκικό διάλογο; 

Παρακολουθούμε, πράγματι, στενά τις εξελίξεις στο Ισραήλ και στη Μέση Ανατολή. Η χώρα μας, από την πρώτη στιγμή, καταδίκασε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και εξέφρασε τη στήριξή της στο δικαίωμά του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και την προστασία των αμάχων. Κινητοποιηθήκαμε άμεσα για την ασφαλή επιστροφή Ελλήνων πολιτών με πτήσεις επαναπατρισμού. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με χώρες της ευρύτερης περιοχής, ώστε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση. Μας προκάλεσαν αποτροπιασμό τα γεγονότα που οδήγησαν στη βαθύτατα οδυνηρή απώλεια ανθρώπινων ζωών στο νοσοκομείο της Γάζας και η χώρα μας εμμένει στη διασφάλιση των ανθρωπιστικών αξιών.

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει στην περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η εξωτερική μας πολιτική χαρακτηρίζεται από συνέπεια, εξωστρέφεια και προσήλωση σε αρχές και καθιστά τις συμμαχίες μας στιβαρές, ενώ αυξάνει και το διεθνές μας κύρος.

Ο ελληνοτουρκικός διάλογος επηρεάζεται από τις εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή; 

Προσεγγίζουμε τον ελληνοτουρκικό διάλογο με συνέπεια, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και με έμπρακτη διάθεση συνεργασίας. Την εβδομάδα που μας πέρασε, με την επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στην Αθήνα, έγιναν τα πρώτα βήματα τόσο για τη θετική ατζέντα συνεργασίας όσο και στο πλαίσιο των πολιτικών διαβουλεύσεων. Σχετικά με τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να επηρεάσουν αρνητικά την επιχειρούμενη προσέγγιση με την Τουρκία, καθώς η διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας θα ήταν προς όφελος και των δύο χωρών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών αυτήν τη στιγμή είναι η παρατεταμένη ακρίβεια. Και υπάρχει ανησυχία των καταναλωτών για περαιτέρω αυξήσεις τιμών, λόγω του πολέμου. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αντιλαμβάνεται τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη. Μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά για τη στήριξη κυρίως των ευάλωτων; 

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής της έχει ως στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και έχει αποδείξει ότι προσπαθεί διαρκώς να βρίσκεται δίπλα σε αυτούς και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που βιώνουν. Ως προς το θέμα της ακρίβειας, επιδιώκουμε κατ’ αρχάς τη μόνιμη στήριξη του εισοδήματος μέσα από σταθερές και αποτελεσματικές πολιτικές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, η άρση του «παγώματος» των τριετιών στους μισθωτούς, η αύξηση του αφορολόγητου ορίου για οικογένειες με παιδιά, η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η εκ νέου αύξηση των συντάξεων, αλλά και επενδυτικοί πόροι μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που αναμένεται να εισρεύσουν στην οικονομία εντός του 2024 και θα αυξήσουν σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Όλα αυτά, που αποτελούν και βασική προεκλογική μας δέσμευση, αποτυπώνονται και στο σχέδιο του Προϋπολογισμού, όπως κατατέθηκε στη Βουλή.

Αφουγκραζόμενοι τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και τις εξελίξεις, είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας, όποτε χρειάζεται. Με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την οικονομική πορεία της χώρας, η κυβέρνηση θα έχει το περιθώριο να αναλαμβάνει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, λαμβάνοντας υπόψη πάντα τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές τελείωσαν. Ποια είναι τα συμπεράσματα που βγάλατε εσείς για την εκλογική σας περιφέρεια, τη Δυτική Αττική; 

Παρακολούθησα με ενδιαφέρον τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ειδικότερα στους πέντε δήμους της Δυτικής Αττικής, αλλά και στο επίπεδο της Περιφέρειας Αττικής, όπου ο Νίκος Χαρδαλιάς πέτυχε ένα πολύ σημαντικό νικηφόρο αποτέλεσμα. Με ικανοποίηση βλέπω όλο και περισσότερους άξιους ανθρώπους να ασχολούνται με τα κοινά και με διάθεση να εισφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους για τη βελτίωση της ζωής όλων μας. Εύχομαι και ελπίζω να ανταποκριθούν με υψηλό αίσθημα ευθύνης στα νέα τους καθήκοντα προς όφελος των πολιτών. Ως βουλευτής Δυτικής Αττικής θα συνεχίσω να βρίσκομαι στο πλευρό όλων για το καλό του τόπου μας.Η κυβέρνηση άλλωστε έχει δείξει έμπρακτα ότι συνεργάζεται με όλους τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, ώστε να κάνουμε πράξη τις μεγάλες αλλαγές που έχουν ανάγκη οι πολίτες.

Ως βουλευτής, ποιο είναι το προσωπικό στοίχημα που θεωρείτε πως κερδίσατε την προηγούμενη τετραετία, αλλά και ποιο είναι αυτό που έχετε θέσει για την επόμενη τετραετία όσον αφορά τη Δυτική Αττική; 

Η Δυτική Αττική είναι μια περιφέρεια με πάρα πολλές προκλήσεις. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ειδικά, η κυβέρνηση έθεσε τη Δυτική Αττική στο επίκεντρο κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Έγιναν κομβικές παρεμβάσεις, όπως, ενδεικτικά, η επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας, η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης του  Προαστιακού Σιδηρόδρομου Άνω Λιόσια-Μέγαρα, η επένδυση στην ανέγερση νέων σχολικών μονάδων και δομών που αφορούν στην κοινωνία και τους πιο ευάλωτους, καθώς και η έγκριση πολεοδομικών σχεδίων. Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αφήνουν ένα ξεκάθαρο αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα. Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε με στοχευμένες παρεμβάσεις και τη δρομολόγηση μεγάλων έργων να αναβαθμίσει συνολικά τη Δυτική Αττική. Στόχος μας και για την επόμενη τετραετία είναι να συνεχίσουμε δρομολογώντας έργα πνοής, βελτιώνοντας την εικόνα του τόπου μας, αυξάνοντας την εξωστρέφεια και την προβολή των δήμων μας και διασφαλίζοντας ακόμα μεγαλύτερες συνθήκες ασφάλειας για τους συμπολίτες μας.

Στο χαρτοφυλάκιό σας περιλαμβάνεται ο Απόδημος Ελληνισμός, τον οποίο η κυβέρνηση έθεσε σε προτεραιότητα, κάτι που φάνηκε κι από το πρώτο νομοσχέδιο που ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή. Σε ποιες πρωτοβουλίες θα προχωρήσετε στο πεδίο αυτό;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η έννοια της διασποράς είναι συνυφασμένη με τον Ελληνισμό, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι του. Έχουμε την τύχη να διαθέτουμε μια μεγάλη και δραστήρια διασπορά, η οποία δραστηριοποιείται σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου και διακρίνεται σε πληθώρα τομέων.

Η περαιτέρω ενίσχυση της φωνής τους, καθώς και η περαιτέρω βελτίωση των παρεχόμενων σε αυτούς υπηρεσιών, αποτελούν κεντρικές προτεραιότητες για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Έτσι, όπως αναφέρατε και εσείς, ο πρώτος νόμος που ψηφίστηκε από την παρούσα Βουλή ήταν ο Ν. 5044/2023 για την ψήφο των Αποδήμων, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα.

Επίσης, μετά από συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προστέθηκε ειδική ενότητα στο gov.gr για τους Απόδημους Έλληνες, ενώ μετά από συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη δημιουργούνται Κινητές Μονάδες Παραλαβής Αιτήσεων Διαβατηρίων από Έλληνες πολίτες που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης του κράτους και στοχεύοντας στην εξατομικευμένη εξυπηρέτηση των Αποδήμων, το υπουργείο Εξωτερικών αξιοποιεί σύγχρονα εργαλεία, όπως το Μητρώο Πολιτών που αφορά την απευθείας καταχώρηση ληξιαρχικών γεγονότων της αλλοδαπής από τις Προξενικές Αρχές, τον Εικονικό Βοηθό που παρέχει αυτοματοποιημένες ηλεκτρονικές απαντήσεις στο κοινό για θέματα προξενικής φύσης, καθώς και την υπηρεσία «MyConsulLive», δηλαδή την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω βιντεοκλήσης.

Περαιτέρω, σύντομα ολοκληρώνεται το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Διαδικασιών Προξενικών Υπηρεσιών», έχει δρομολογηθεί η δημιουργία ψηφιακού χώρου για την ελληνική διασπορά, ενώ λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία η ψηφιακή πλατφόρμα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού staellinika.com.

Παράλληλα, προχωρούμε σε ένα ακόμα πιο σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της συστηματικής ενδυνάμωσης των δεσμών μας με τη διασπορά. Συγκεκριμένα, σε αγαστή και άμεση συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, επεξεργαζόμαστε το πρώτο Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, το οποίο θα παρέχει ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο για την αμφίδρομη επικοινωνία μας με τα μέλη της διασποράς και μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την ελληνική διασπορά.

Πώς επιτυγχάνεται η δημόσια διπλωματία, η ενίσχυση δηλαδή της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας;

Για εμάς αποτελεί κεντρική προτεραιότητα η περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας. Όπως έχει αναφέρει επανειλημμένα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, στοχεύουμε, μεταξύ άλλων,στην ενίσχυση της ενεργητικής εξωστρέφειας, της δημόσιας διπλωματίας και στην οικοδόμηση μίας πολύτροπης εξωτερικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη καταρτίζεται Εθνική Στρατηγική για τη Δημόσια Διπλωματία, η οποία περιλαμβάνει την προβολή και την ανάδειξη κομβικών μεταρρυθμίσεων, επενδυτικών ευκαιριών και συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, την προβολή της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας καθώς και την προώθηση των ελληνικών σπουδών, με ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή ξενόγλωσσων προγραμμάτων ελληνικών πανεπιστημίων και στην ελληνομάθεια.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων αξιοποιούμε νέες τεχνολογίες και ψηφιακά εργαλεία, επενδύοντας και στο ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου. Κομβικό ρόλο στην όλη προσπάθεια, εξάλλου, διαδραματίζουν τα Γραφεία Δημόσιας Διπλωματίας των Πρεσβειών μας, τα οποία ενεργοπιούνται ακόμα περισσότερο, μέσω της επιμόρφωσης σε σύγχρονα, ψηφιακά εργαλεία δημόσιας διπλωματίας. Τέλος, στοχεύουμε και στους Έλληνες της διασποράς, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και διυπουργικές συνεργασίες.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η Ελλάδα επί πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ενισχύσει σημαντικά την εξωστρέφεια και τον γεωστρατηγικό της ρόλο, και αυτό θα το εκπέμψουμε με κάθε δυνατό τρόπο!

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Φωτό: Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο