Στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM» μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα αριθμητικά στοιχεία για ελέγχους και καταγραφή παραβάσεων επιβεβαιώνουν την πυκνότερη και εντονότερη παρουσία της Τροχαίας

Γίνεται πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια τον τελευταίο 1,5 μήνα με πυκνότερη παρουσία της Τροχαίας και αυτό δεν είναι αυθαίρετο. Αν δει κανείς τα στατιστικά των ελέγχων και των παραβάσεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα θα οδηγηθεί στο προφανές συμπέρασμα ότι κάποιος ελέγχει αυτές τις παραβάσεις, κάποιος κόβει τα πρόστιμα.

Άρα για να είναι κατά πολύ πολλαπλάσιες του προηγούμενου διαστήματος, αυτό σημαίνει πως είναι περισσότεροι τροχονόμοι στον δρόμο και κάνουν περισσότερη δουλειά. Προφανώς και πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο και να ενισχύσουμε την εμφανή αστυνόμευση παντού με ένα προσωπικό που είναι συγκεκριμένο, και δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί από τη μία στιγμή στην άλλη.

Τα τεκμήρια δεν αμφισβητούνται από τις καταγεγραμμένες παραβάσεις με βάση και την παρουσία των τροχονόμων τις απογευματινές ώρες που δεν υπήρχαν. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η Τροχαία έχει έναν ρόλο να παίξει, αρκετά καθοριστικό, σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της ταλαιπωρίας στην κίνηση. Είναι αντικειμενικός γεγονός, γιατί ακούω τους ανθρώπους να αγανακτούν, βλέπω και διαφόρους που γράφουν πράγματα υπερβολικά, δεν ξέρω για ποιους άλλους λόγους, όταν η πόλη είναι γεμάτη με διαδηλώσεις, ειδικά το τελευταίο διάστημα, μετά από αυτό που έχουμε με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Ο νόμος που έχουμε ψηφίσει, αφορά διαδηλώσεις που να είναι 50-150 άνθρωποι και ως επί το πλείστον εφαρμόζεται. Όταν στον δρόμο έχεις 7.000 και 8.000 και 10.000 ανθρώπους θέλω να πω ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε αρκετές τέτοιες κινητοποιήσεις.

Ζούμε σε μία πόλη στην οποία οι υποδομές της έχουν από πολύ καιρό ξεπεράσει τις προδιαγραφές τους: τον κόσμο, τα αυτοκίνητα, το κυκλοφοριακό βάρος που μπορούν να σηκώνουν. Ο Κηφισός για παράδειγμα, είναι ένας δρόμος που ένα ατύχημα να γίνει, μπλοκάρει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Είχαμε πει ότι θα τοποθετήσουμε σε δύο σημεία του Κηφισού γερανοφόρα οχήματα για να μικρύνουμε το χρόνο απόκρισης, όταν υπάρχουν συγκρούσεις ή ακινητοποιήσεις οχημάτων. Και αυτό συμβαίνει. Τα γερανοφόρα οχήματα είναι σε δύο σημεία του Κηφισού μόνιμα, οι μοτοσικλετιστές ανεβοκατεβαίνουν.

Η Τροχαία, ωστόσο, δεν μπορεί ούτε να διαπλατύνει, ούτε να κατασκευάσει δρόμους. Ούτε μπορεί η Τροχαία ξαφνικά να κάνει τον Κηφισό να αποκτήσει περισσότερες λωρίδες, να αλλάξει μια αρχιτεκτονική του δρόμου που έχει κατασκευαστεί εδώ και δεκαετίες.

Οι κάμερες θα αλλάξουν το υπόδειγμα αστυνόμευσης στην Αθήνα

Το έχουμε πει σε όλους τους τόνους. Το έχει πει και ο Πρωθυπουργός ότι είναι μια σημαντική πρωτοβουλία. Δεν είναι κάτι που θα γίνει αύριο το πρωί, αλλά είναι μια πρωτοβουλία που ήδη έχει ξεκινήσει σε επιμέρους άξονες.

Την περασμένη Παρασκευή, τόσο για συμβολικούς, όσο και για ουσιαστικούς λόγους, είχαμε μια συνάντηση στο Υπουργείο με τον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, κ. Μενουδάκο. Ξεκινήσαμε μια θεσμική επικοινωνία και επαφή με δικούς μας συνεργάτες στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και συνεργάτες του κ. Μενουδάκου προκειμένου να μην υπάρχει κανένα κλίμα αμφισβήτησης ότι οι κάμερες που θα προσπαθήσουμε να βάλουμε θα χρησιμοποιηθούν για άλλους λόγους, εκτός από την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την υποβοήθηση του έργου της Αστυνομίας στην Τροχαία.

Είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με χώρες του εξωτερικού, οι οποίες από καιρό έχουν εφαρμόσει αυτά τα αποτελεσματικά, προηγμένα τεχνολογικά συστήματα, για να βρίσκουμε τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά και στις προδιαγραφές, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο που αξιοποίησαν και οι ίδιες.

Τρίτον έχουμε βρει ήδη τη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι πολύ σύντομα -όταν θα καταλήξουμε στις προδιαγραφές- να πάμε στο διαγωνισμό.

Βεβαίως είμαστε και θα είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με όλους τους ανθρώπους που εμπλέκονται – Δημάρχους του Λεκανοπεδίου, Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. για να μας υποδείξουν τα σημεία με βάση τη στατιστική ανάλυση- που θα ήταν καλύτερο να τοποθετηθούν οι κάμερες.

Θα είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο που όταν το αποκτήσουμε -όχι σε χρόνο πολύ μακρινό από τώρα, γιατί αυτού του είδους τα πράγματα έχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που γίνονται- θα αλλάξει και αρκετά το υπόδειγμα αστυνόμευσης στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.

Είναι ένα πρότζεκτ της επόμενης διετίας μέχρι να ολοκληρωθεί. Απαιτούνται διαγωνισμοί. Φιλοδοξώ ότι σταδιακά, πιλοτικά, μπορούμε να βάζουμε πράγματα. Στην πλήρη του εξάπλωση το πρότζεκτ, μία ρεαλιστική πρόβλεψη θα ήταν μία διετία, δεδομένου και του χρόνου που απαιτείται για να γίνουν όλα αυτά σωστά και ταυτόχρονα να αξιοποιούμε και ήδη εγκαταστημένες κάμερες που υπάρχουν περισσότερο για την κίνηση.

Είναι σημαντικό σε αυτό να εξασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Έχουν γίνει μεγάλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση να φύγουμε από ιδεοληπτικές αγκυλώσεις και τεχνοφοβικά σύνδρομα.

Οργανωμένη και αποτελεσματική δουλειά στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών.

Έχουν γίνει 2.856 συλλήψεις για ναρκωτικά από τις αρχές Αυγούστου μέχρι και μέσα Οκτωβρίου. Γίνεται μία πάρα πολύ οργανωμένη δουλειά στο κομμάτι της Δίωξης ναρκωτικών στην Ελληνική Αστυνομία, όπως και σε πολλά άλλα. Σύντομα θα έχουμε και άλλες ανακοινώσεις για σημαντικές επιτυχίες που αφορούν εγκληματικές δραστηριότητες .

Είμαστε σε εγρήγορση αλλά όχι σε πανικό

Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά, έχουμε εντείνει τα μέτρα της εμφανούς αστυνόμευσης σε συγκεκριμένα σημεία και φύλαξης στόχων, έχουμε τα πληροφοριακά μας δίκτυα ανοιχτά προκειμένου αυτό το διάστημα να είμαστε σε εγρήγορση, αλλά όχι σε πανικό.

Η χώρα μας έχει μία ξεκάθαρη εξωτερική πολιτική και τοποθέτηση, είναι πάρα πολύ καθαρή η προσέγγισή μας. Φυλάσσονται μία σειρά από πιθανούς στόχους που αφορούν και ξένους διπλωμάτες και σημεία που μπορεί να υποθέσει κανείς ότι θα αποτελούσαν αντικείμενο στοχοποίησης. Καταλαβαίνω την ανησυχία που έχουν όλοι. Η Ελλάδα, η Ελληνική Αστυνομία, οι υπηρεσίες ασφαλείας κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν προκειμένου να συλλέγουν πληροφορίες, να παρακολουθούν τα πράγματα χωρίς υπερβολές και χωρίς πανικούς, με την εγρήγορση που απαιτεί η συγκυρία.