Ο Τούρκος υπουργός Υγείας δήλωσε σήμερα ότι κάλεσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να εγγυηθεί την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους κατοίκους της Γάζας, που έχουν πληγεί από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, και ότι οι προσπάθειες του οργανισμού έως τώρα ήταν ανεπιτυχείς.

Η Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, έχει στείλει έως τώρα στην Αίγυπτο εννέα αεροσκάφη μεταφοράς εμπορευμάτων με βοήθεια που προορίζεται για τη Λωρίδα της Γάζας και έχει προσφερθεί να κατασκευάσει νοσοκομείο εκστρατείας στην Αίγυπτο προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια σε τραυματίες καθώς και να μεταφέρει κάποιους εξ αυτών στην Τουρκία, εάν χρειαστεί. Έχει καταδικάσει τις επιθέσεις του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα και ζητά άμεση κατάπαυση πυρός προκειμένου να επιτραπεί η παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά δήλωσε ότι υπενθύμισε στον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, σε επιστολή που έστειλε χθες, Τετάρτη, την ευθύνη του ΠΟΥ να βοηθά αμάχους που χρήζουν βοήθειας και του είπε ότι οι προσπάθειές του θα πρέπει να είναι «πολύ μεγαλύτερες από όσα έχετε κάνει έως τώρα».

«Ο ΠΟΥ, με την ευθύνη του για διαχείριση και λαμβάνοντας επειγόντως τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλεια των υγειονομικών προμηθειών στη Γάζα», έγραψε ο Κοτζά στην επιστολή που ανήρτησε την πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Ο ΠΟΥ δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Η Τουρκία ασκεί πιο σκληρή κριτική στο Ισραήλ καθώς εντείνονται οι συγκρούσεις και η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.