Τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι (από το επιτελείο του Μαξίμου) για ενδεχόμενες «δομικές αλλαγές», ώστε
να γίνει πιο αποτελεσματική η διαχείριση κρίσεων.

Μετά το ελαφρύ εκλογικό «σοκ» που προκάλεσε ο β’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών στη Νέα Δημοκρατία, έχουν αρχίσει να διακινούνται και πάλι σενάρια –τα οποία βρίσκουν υποστηρικτές μέσα και έξω από την κυβέρνηση– για πιθανό «ανασχηματισμό» τους επόμενους μήνες.

Το «Π» συγκέντρωσε τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι (από το επιτελείο του Μαξίμου) για ενδεχόμενες «δομικές αλλαγές», ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η διαχείριση κρίσεων και ζητημάτων που προκύπτουν. Και όλα αυτά έχοντας πάντα ως γνώμονα το «μότο», που δεν είναι άλλο από «δουλειά, δουλειά, δουλειά».

«Μίνι» αλλαγές ή…

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη υπάρχουν εισηγήσεις για μικρές αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν το επόμενο διάστημα στο κυβερνητικό σχήμα σε πρόσωπα, τα οποία είτε δεν έχουν ικανοποιήσει είτε έχουν δημιουργήσει προβληματισμό με δηλώσεις και τοποθετήσεις που προκάλεσαν επικρίσεις από την κοινή γνώμη.

Από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως, εφόσον γίνει τελικά κάποιος «μίνι ανασχηματισμός», αυτός θα περιλαμβάνει στοχευμένες κινήσεις με μικρές αλλαγές, επανατοποθετήσεις ή ακόμη και παραιτήσεις υπουργών. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο πως δεν θα αλλάξουν «βαριά πρόσωπα» που έχουν ήδη «χρεωθεί» μεγάλα κυβερνητικά χαρτοφυλάκια, αλλά στελέχη τα οποία θα κριθούν με γνώμονα το εάν στάθηκαν ή όχι στο ύψος των περιστάσεων και κατάφεραν να διαχειριστούν με επιτυχία κρίσεις.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε την περασμένη Κυριακή πως η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει «γειωμένα». Όσοι τον γνωρίζουν αναφέρουν πως μόνο τυχαίες δεν ήταν οι δηλώσεις του μετά το κλείσιμο της κάλπης των αυτοδιοικητικών: «Από κει και πέρα, ως προς τα πολιτικά μηνύματα, ένα θα πω μόνο: Η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα στη γη, να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή και να αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις για να βελτιώνει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με έμφαση στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, στο πολιτικό πρόταγμα. Εξάλλου, για όσους επιθυμούν να πανηγυρίσουν βγάζοντας ενδεχομένως συμπεράσματα που δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές πολιτικές ισορροπίες, να θυμίσω ότι είχαμε εθνικές εκλογές πριν από τρεις μήνες, στις οποίες καταγράφηκε με απόλυτη σαφήνεια η δύναμη των κομμάτων».

Σαφές το μήνυμα

Αυτό πρακτικά μεταφράζεται στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έστειλε –για ακόμη μία φορά– ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, να μην υπάρξει μελλοντικά ούτε δείγμα αλαζονείας από κυβερνητικά στελέχη, καθώς οι πολίτες έχουν ανάγκη για λύσεις στα καθημερινά τους προβλήματα, ενώ απαιτούνται μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστούν τα χρόνια ζητήματα της χώρας.

Το κυβερνητικό σχήμα, όπως είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι πάντοτε υπό αξιολόγηση, γεγονός το οποίο επανέλαβε πρόσφατα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος μετά τον θάνατο του Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά ανέφερε για τον πρώην υπουργό Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη πως «όλοι αξιολογούνται». Τελικά, ο κ. Βαρβιτσιώτης απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση και τη θέση του ανέλαβε ο
Χρήστος Στυλιανίδης. Είχε προηγηθεί και η απομάκρυνση του Νότη Μηταράκη από την «καυτή θέση» του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, καθώς του «χρεώθηκε» πως απουσίαζε σε διακοπές, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι.

Η διαχείριση

Ακόμη ένα βασικό στοίχημα για το Μέγαρο Μαξίμου το προσεχές διάστημα αποτελεί η επιχείρηση της καλύτερης διαχείρισης κρίσεων σε όλα τα επίπεδα. Αυτό που έχει ζητηθεί είναι η «μέγιστη εγρήγορση» και η αντιμετώπιση με καθαρότητα και αποτελεσματικότητα των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν. Η κρίση με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία κόστισε ακριβά στην κυβέρνηση και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερη διαχείριση της κατάστασης –τουλάχιστον– σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Παράλληλα, αυτό που έχει ζητηθεί ξεκάθαρα είναι η υπεράσπιση αλλά και η ανάδειξη του κυβερνητικού έργου. Δεν
είναι τυχαίο το γεγονός πως ξεκίνησαν και πάλι τα εντατικά… φροντιστήρια-σεμινάρια σε όλους τους βουλευτές για την ενίσχυση της επιχειρηματολογίας τους, με πρωτεργάτες τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη αλλά και τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκο Ρωμανό, που έχουν καθημερινή επαφή μέσω τηλεδιασκέψεων με «γαλάζια» στελέχη.

 

του Μίλτου Σακελλάρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο