O Παναγιώτης Βλάχος, μέλος της ΚΠΕ και τέως Γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επιχειρεί μια πρώτη ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και το τι σηματοδοτεί αυτό για το κόμμα του.

«Η κοινωνία δεν έχει “παντρευτεί” τη ΝΔ ούτε ανέχεται αλαζονικά διλήμματα. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να σχεδιάσει το μέλλον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να κερδίσει σημαντικό κοινωνικό και πολιτικό χώρο μέχρι τις ευρωεκλογές», υποστηρίζει, ενώ προσθέτει με έμφαση, αναφορικά με τα όσα κατά καιρούς έχουν ακουστεί για κοινό αντιδεξιό μέτωπο: «Τα “αντί” δεν σε πάνε μακριά στην πολιτική. Είναι νωπές οι μνήμες των εθνικών εκλογών, όπου τα επίμονα “αντί” του κ. Τσίπρα πριμοδότησαν την κυριαρχία της ΝΔ». Παράλληλα, είναι πολύ προσεκτικός σε ό,τι αφορά τη συζήτηση περί συνεργασιών και, αφού διαχωρίζει τις αυτοδιοικητικές από τις εθνικές εκλογές,τονίζει όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ: «Είμαστε διαφορετικά κόμματα, με διαφορετικό μομέντουμ και διαφορετική στρατηγική».

Τώρα που έπεσε η αυλαία της διπλής εκλογικής αναμέτρησης, πώς αποκωδικοποιείτε το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών;

Οι σημαντικές ανατροπές που σημειώθηκαν σε πόλεις όπως η Αθήνα, το Αιγάλεω, η Καλλιθέα, τα Γιάννενα, η Θεσσαλονίκη, ο Βύρωνας, η Αγία Παρασκευή, αλλά και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει αυτοδιοικητικά στελέχη με ρίζες στην κοινωνία, με προγραμματική ατζέντα που ενώνει και συσπειρώνει ευρύτερες δυνάμεις γύρω τους. Η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη και διαφόρων υπουργών του να κομματικοποιήσουν τις εκλογές έφερε για αυτούς το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Η κοινωνία δεν έχει «παντρευτεί» τη ΝΔ ούτε ανέχεται αλαζονικά διλήμματα. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να σχεδιάσει το μέλλον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να κερδίσει σημαντικό κοινωνικό και πολιτικό χώρο μέχρι τις ευρωεκλογές.

Το ευνοϊκό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών για το κόμμα σας αποτελεί καρπό της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε ότι ο στόχος που έχει τεθεί από το ΠΑΣΟΚ, για τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, μπορεί να επιτευχθεί με την πολιτική αυτονομία; 

Άλλο οι αυτοδιοικητικές και άλλο οι εθνικές εκλογές. Στην πρώτη περίπτωση, είναι τα πρόσωπα και οι τοπικές κοινωνίες που επιλέγουν την κατεύθυνση που επιθυμούν. Στην κεντρική πολιτική, τα πράγματα είναι διαφορετικά και απαιτούνται άλλου τύπου συμφωνίες και διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε διαφορετικά κόμματα, με διαφορετικό μομέντουμ και διαφορετική στρατηγική. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο με αρκετούς εσωκομματικούς τριγμούς, που είναι αμφίβολο αν θα του επιτρέψουν να διατηρήσει τη συνοχή του. Στις ευρωεκλογές, εμείς θα προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς της εθνικής κάλπης και να δυναμώσουμε το ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας αναχώματα στην επιθετική πολιτική της ΝΔ στα δημόσια αγαθά και στο εισόδημα των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνομιλούμε ή να στηρίζουμε κοινές νομοθετικές πρωτοβουλίες για το κοινό καλό με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρείτε ότι, παρά τα δημοσίως λεγόμενα,ανοίγει ο δρόμος για ένα κοινό «αντιδεξιό»μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Τα «αντί» δεν σε πάνε μακριά στην πολιτική. Είναι νωπές οι μνήμες των εθνικών εκλογών, όπου τα επίμονα «αντί» του κ. Τσίπρα πριμοδότησαν την κυριαρχία της ΝΔ.Πιστεύουμε σε μια άλλη πολιτική προσέγγιση, που περιλαμβάνει μεν δυναμική αντιπολίτευση και σκληρή κριτική, αλλά δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις προτάσεις. Η κοινωνία έχει αλλάξει. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Αθήνα εξελέγη δήμαρχος ένας λαμπρός επιστήμονας, με γνωστές απόψεις για τη βιωσιμότητα, την ποιότητα ζωής, την ανθεκτικότητα των πόλεων απέναντι στην κλιματική επιδείνωση.

Οι εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ επηρεάζουν το ΠΑΣΟΚ;

Είμαστε όμοροι πολιτικοί χώροι και με σημαντικό μέρος της κοινωνικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε κοινές αγωνίες και διεκδικήσεις. Η εκλογή του κ. Κασσελάκη δεν φαίνεται να λειτουργεί ενωτικά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως θα περίμενε κανείς από μια τόσο σημαντική εσωκομματική διαδικασία, όπως η ανάδειξη αρχηγού από τη βάση.

Παρακολουθούμε με την αναγκαία απόσταση που απαιτεί το πολιτικό «fairplay» και εστιάζουμε στη δική μας προσπάθεια να φτάσει το μήνυμα της αλλαγής και της ανανέωσης παντού, με αυτονομία και αυτοπεποίθηση.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο