Με πρότασή του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Δημήτρης Νομικός, ζητά την παραπομπή σε δίκη του πατρός Αντωνίου, ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου» για κακουργηματικές πράξεις που αφορούν στην υπόθεση των καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης δυο νέων ηλικίας σήμερα 19 και 15 ετών.

Πιο αναλυτικά, η πρόταση για παραπομπή σε δίκη του πατρός Αντωνίου αφορά στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί στη Δικαιοσύνη για σεξουαλική παρενόχληση με θωπείες και άλλες ασελγείς πράξεις σε βάρος των δυο νέων. Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, ο πατέρας Αντώνιος θα πρέπει να δικαστεί για τα κακουργήματα της κατάχρησης ανηλίκου με παθόντα που δεν είχε συμπληρώσει τα 14 έτη, αλλά και με παθόντα που είχε συμπληρώσει τα 14 έτη.

Στην πρότασή του ο εισαγγελέας αναφέρεται σε επαρκείς ενδείξεις ενοχής που προέκυψαν για τον ιερέα κατά το στάδιο των δικαστικών ερευνών της υπόθεσης και είναι ικανές ώστε να παραπεμφθεί στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών.

«Ο κατηγορούμενος εκμεταλλευόμενος την κυρίαρχη θέση που είχε στην εν γένει λειτουργία και τις δραστηριότητες της Κιβωτού του Κόσμου, την εμπιστοσύνη που επεδείκνυαν σε αυτόν τα παιδιά αλλά και το ιερατικό του σχήμα, ενεργώντας με ένα κοινό μοτίβο εγκληματικής συμπεριφοράς και με ένα πανομοιότυπο τρόπο προσέγγισης των ανηλίκων προέβη σε γενετήσιες πράξεις σε βάρος των δυο ανηλίκων αγοριών» επισημαίνει στην πρότασή του ο εισαγγελέας.

«Ο κατηγορούμενος αρνείται συνολικά τις αποδιδόμενες σε αυτόν κατηγορίες ισχυριζόμενος ότι πρόκειται περί μιας μεθοδευμένης κατασκευής γεγονότων, ιδίως από τον πρώτο εγκαλούντα ο οποίος παράπεισε και υποκίνησε τον έτερο παθόντα, να καταθέσει ότι έπεσε θύμα γενετήσιας παρενόχλησης και προσκομίζει πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων, ιδίως μαρτυρικές καταθέσεις, προκειμένου να αντικρούσει την σε βάρος του κατηγορία», αναφέρει ακόμη.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, οι ισχυρισμοί αυτοί του κατηγορουμένου δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί, «καθώς υπάρχει πληθώρα διασταυρούμενων και πολλάκις επαληθευμένων μαρτυρικών καταθέσεων ανθρώπων που εργάζονταν ή φιλοξενούνταν στην Κιβωτό του Κόσμου ή είχαν έρθει σε προσωπική επικοινωνία με τους παθόντες και οι οποίοι άπαντες επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες».

Επιπλέον, με την πρότασή του ο εισαγγελέας ζητεί να διατηρηθούν οι περιοριστικοί όροι που είχαν επιβληθεί στον πατέρα Αντώνιο μετά την απολογία του στην ανακρίτρια και συγκεκριμένα απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση μια φορά το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και εγγυοδοσία μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Πλέον τον τελικό λόγο επί της υπόθεσης έχει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο που θα αποφανθεί με βούλευμά του.

Ο πατέρας Αντώνιος έχει παραπεμφθεί και σε άλλη δίκη ενώπιον Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για τα άλλα αδικήματα, σε βαθμό πλημμελήματος και συγκεκριμένα για: Βαριά σωματική βλάβης ανηλίκων κατά συρροή, επικίνδυνη σωματική βλάβη ανηλίκων κατά συρροή, απλή σωματική βλάβη κατά συρροή, απειλή σε βάρος ανηλίκων κατά συρροή και έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο κατά συρροή. Αυτές οι κατηγορίες βαρύνουν κατά περίπτωση τους 7 πρώην εργαζόμενους σε δομές της Κιβωτού και συνεργάτες του πατρός Αντωνίου, ενώ ο ίδιος ο ιεράς βαρύνεται με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στις παραπάνω πράξεις. Ακόμη, ένας παιδαγωγός σε δομή της επαρχίας αντιμετωπίζει την κατηγορία της συνέργειας σε απλή σωματική βλάβη κατά συρροή.

Η υπόθεση αυτή αφορά στις καταγγελίες για σωματικές κακοποιήσεις παιδιών με ξυλοδαρμούς στέρηση τροφής, κλπ. ενώ φιλοξενούνταν σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου.