Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, με ανάρτησή του στο Facebook, απαντά σε ερωτήματα για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τη βούληση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή.

Με τίτλο «Ας μιλήσουμε για τη φορολογική δικαιοσύνη – 10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», ο υπουργός επικαλείται μια ξεκάθαρη εντολή των πολιτών, που ζητούν η Ελλάδα « να κλείσει τις βασικές εκκρεμότητες του παρελθόντος που την κρατούν σε απόκλιση από την υπόλοιπη Ευρώπη και να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα».

Βάσει της Eurostat, όπως αναφέρει, οι Έλληνες ελεύθεροι επαγγελματίες καταβάλλουν αναλογικά το ¼ του φόρου που καταβάλλουν οι Ευρωπαίοι. Επίσης, σημειώνει ότι θα πρέπει σταδιακά «να προσεγγίσουμε το ευρωπαϊκό σημείο ισορροπίας μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων με περαιτέρω ψηφιοποίηση των πληρωμών, των διασταυρωτικών ελέγχων αλλά και δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών με βάση τα πραγματικά εισοδήματα των πολιτών».

«Η κυβέρνηση υλοποιεί την προεκλογική της δέσμευση να καταργήσει το τέλος επιτηδεύματος -μάλιστα το κάνουμε νωρίτερα ήδη σταδιακά από το 2024- αυξάνοντας ταυτόχρονα τη φορολογική συμμόρφωση των Ελ. Επαγγελματιών. Πρακτικά κλείνουμε τρύπες του φορολογικού συστήματος που επιτρέπουν τη φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή χωρίς να αυξάνουμε φόρους», επισημαίνει.

Ακόμη, παρότι παραδέχεται ότι δεν υπάρχει φορολογικό σύστημα που να επιτυγχάνει την απόλυτη φορολογική δικαιοσύνη και την εξάλειψη της φοροδιαφυγής, σημειώνει ότι προκαλεί «εύλογα ερωτηματικά για το πως μπορεί να τα φέρνει βόλτα ένας Ελ. Επαγγελματίας που δηλώνει χαμηλότερο εισόδημα από αυτό των υπαλλήλων του».

Ο ίδιος, εξηγεί ότι μετά την πρώτη τετραετία, που στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον πιο θετικό για την ανάπτυξη, τώρα «πρέπει να ασχοληθούμε πιο εντατικά και με τη μείωση της φοροδιαφυγής με μια δέσμη μέτρων που εφόσον εφαρμοστούν στην έναρξη της θητείας μας θα μπορούν να φέρουν ορατά αποτελέσματα έως το τέλος αυτής».