Η Χριστίνα Σταρακά, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, στον απόηχο των πρόσφατων δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας, απορρίπτει την εκδοχή που θέλει το κόμμα της να μην ανεβάζει τα ποσοστά του.

Όπως όμως λέει χαρακτηριστικά:«Δεν υπάρχει ασανσέρ για να πάμε χαλαρά στην πρώτη θέση. Σκαλοπάτι-σκαλοπάτι θα πάμε και με πολλή δουλειά».

Πώς δικαιολογείτε το γεγονός ότι, παρά τη μεγάλη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταφέρει να ανεβάσει τα ποσοστά του;

Θα διαφωνήσω. Το αντίθετο συμβαίνει. Πριν από λίγα χρόνια, μας είχαν όλοι τελειωμένους. Κρατηθήκαμε ζωντανοί και ενωμένοι χάρη στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Μετά, με τον Νίκο Ανδρουλάκη, αυξήσαμε τα ποσοστά μας κατά 50% στις εθνικές εκλογές – οι μεγαλύτερες εισροές μας ήταν από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές επιβεβαιώσαμε την ανοδική μας τάση, το είπαν όλοι, κάτι που θα επιβεβαιωθεί και στις ευρωεκλογές. Στόχος μας; Επειδή είμαστε κόμμα εξουσίας, η πρώτη θέση στις επόμενες εθνικές εκλογές και η ΝΔ στην αντιπολίτευση. Στρατηγική μας; Η βήμα -βήμα ανάκτηση της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας των Ελλήνων και Ελληνίδων. Αυτό θέλουμε, αυτό κάνουμε, αυτό γίνεται. Θα θέλαμε ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά ακόμα πιο γρήγορα; Προφανώς. Αλλά στην πολιτική γρήγορα ψηλά φτάνουν μόνο τα πυροτεχνήματα. Και εμείς δεν ήμαστε πυροτέχνημα. Τίποτα δεν θα μας χαριστεί. Δεν υπάρχει ασανσέρ για να πάμε χαλαρά στην πρώτη θέση. Σκαλοπάτι-σκαλοπάτι θα πάμε και με πολλή δουλειά.

Εκτιμάτε ότι πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος για τον σχηματισμό ενός ενιαίουπολιτικού φορέα που θα ενώσει τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς; 

Αυτό που ενδιαφέρει τον προοδευτικό κόσμο είναι να αποκτήσει ξανά ο χώρος αξιόπιστη, σοβαρή και εν δυνάμει πλειοψηφική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ. Για να εμπιστευτεί ξανά στα χέρια μας ο Έλληνας την τύχη του και την τύχη της οικογένειάς του. Πάνω σε αυτό δουλεύαμε, δουλεύουμε και θα δουλεύουμε ως ΠΑΣΟΚ. Και απλώνουμε το χέρι σε όποιον ασπάζεται τις αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ευημερίας για όλους. Σε αυτούς απευθυνόμαστε, είτε ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, είτε ψήφισαν ΝΔ, είτε κάτι άλλο, είτε βρίσκονται σπίτι τους. Αυτό μας ενδιαφέρει: η κοινωνία. Και η κοινωνία δεν χρειάζεται κανένα καπέλωμα από πάνω, ούτε τυχοδιωκτικές συγκολλήσεις κορυφής. Μακριά από εμάς. Ως ΠΑΣΟΚ, ακούμε την κοινωνία και κτίζουμε με συνέπεια αυτόνομη πορεία.

Ποια είναι τα μηνύματα που έστειλαν στο ΠΑΣΟΚ οι κάλπες της πρόσφατηςεκλογικής αναμέτρησης;

Στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές είχαμε πολλά ντέρμπι μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Αυτό τα λέει όλα. Δεν θέλω να υποβαθμίσω τη στήριξη άλλων συνδυασμών στο πρόσωπο του κ. Δούκα, για παράδειγμα στην Αθήνα, αλλά η μεγάλη εικόνα είναι αυτή. Μετά από πολλά χρόνια είχαμε να δούμε δημοσιεύματα όπου μιλούσαν για κόντρα σώμα με σώμα μεταξύ υποψηφίων προερχόμενων από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ. Προερχόμενη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θέλω να σας πω ότι αυτές οι τοπικές εκλογές αποτελούν ορόσημο αλλά και έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα ανόδου της απήχησης της παράταξής μας, που έρχεται σε συνέχεια των εθνικών εκλογών. Ο κόσμος στρέφει τα αυτιά, τα μάτια και την εμπιστοσύνη του ξανά στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που αποτέλεσε τον πρωτοστάτη της αποκέντρωσης και της στήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη τιμωρήθηκε γιατί θριαμβολογούσε πριν από τα αποτελέσματα των εκλογών και, στον βωμό του αλαζονικού και μαξιμαλιστικού στόχου των 13 Περιφερειών, απειλούσε τον λαό πώς, αν δεν εκλέξουν πρόσωπα προερχόμενα από τη ΝΔ, τότε ούτε αποζημιώσεις θα λάβουν οι πληγέντες, ούτε μεγάλα έργα θα πραγματοποιηθούν. Στην παλαιοκομματική αυτή τακτική, ο κόσμος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα με αποτέλεσμα τόσο στη Θεσσαλία όσο και στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη αλλά και αλλού.

Η ακρίβεια δεν λέει να κοπάσει. Το λάδι αναμένεται να αγγίξει τιμές χρυσού. Το ρεύμα«χτυπάει» αλύπητα τα νοικοκυριά. Υπάρχουν ρεαλιστικές λύσεις και γιατί δεν τις εφαρμόζει η κυβέρνηση;

Να πούμε δύο; Πρώτον, μείωση των έμμεσων φόρων σε βασικά είδη διατροφής και καύσιμα, όπως έχει γίνει σε τόσες χώρες στην Ευρώπη. Δεύτερον, εξαντλητικοί έλεγχοι στην αγορά ενάντια στην αισχροκέρδεια. Δεν είναι επανάσταση, αυτονόητα πράγματα είναι.

Αλλά ακόμα και το αυτονόητο είναι αδιανόητο για την κυβέρνηση. Άφησαν όλες τις πολυεθνικές να αισχροκερδούν ασύστολα τουλάχιστον τρία χρόνια, δεν επέβαλαν ούτε ένα πρόστιμο στην αγορά των τροφίμων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και τώρα θυμήθηκαν να ανακοινώσουν πρόστιμα-σταγόνα στον ωκεανό των κερδών των πολυεθνικών. Γιατί δεν κάνει έστω τα αυτονόητα η κυβέρνηση; Γιατί υπηρετεί τους λίγους και όχι τους πολλούς.

Είναι απλό. Αυτή ήταν πάντα η Δεξιά. Αυτή που αφήνει συνεχώς και το ελληνικό νοικοκυριό και τον Έλληνα αγρότη έρμαια της ακρίβειας και των μεσαζόντων. Και κάτι ακόμα: Μιλάω καθημερινά με ελαιοπαραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι πλέον έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά με απόγνωση λόγω της μείωσης της παραγωγής τους κάτω του μισού σε μετρικούς τόνους για φέτος, την ώρα που η τιμή του ελαιόλαδου στα ράφια των σούπερ-μάρκετ πλησιάζει τα 13 ευρώ και οι εκτιμήσεις λένε ότι θα αυξηθεί εκ νέου. Θα πούμε το «λάδι λαδάκι». Και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει την καταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ενώ κατέβαλε δραματικά μειωμένες προκαταβολές της βασικής ενίσχυσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο