Ο Αντόνιο Κόστα, κατείχε επί οκτώ χρόνια την πρωθυπουργία της Πορτογαλίας, χθες όμως, η ανακοίνωση της παραίτησής του, εξέπληξε την Ευρώπη.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, με μία απόφαση που άφησε εμβρόντητη την κοινή γνώμη της Πορτογαλίας, ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός υπέβαλε αιφνιδίως την παραίτησή του, αφού το όνομά του ενεπλάκη σε έρευνα διαφθοράς.

Σε διάγγελμά του, ο Αντόνιο Κόστα ξεκαθάρισε ότι «υπό αυτές τις συνθήκες, προφανώς, υπέβαλα την παραίτησή μου στον πρόεδρο της δημοκρατίας».

Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες μετά τη σύλληψη του προσωπάρχη του στη διάρκεια επιδρομής σε δημόσια κτίρια στο πλαίσιο εκτεταμένης εισαγγελικής έρευνας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πορτογαλίας ερευνά κατά πόσον οι ύποπτοι χρησιμοποίησαν το όνομα του Κόστα και επικαλέστηκαν τη συναίνεσή του για να «ξεκλειδώσουν» πρακτικές που τελούν υπό διερεύνηση, επισημαίνει το πρακτορείο.

Ο 62χρονος Σοσιαλιστής ηγέτης, επικεφαλής του κόμματος από το 2015, υπεραμύνθηκε της αθωότητάς του μην μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του τη στιγμή που ευχαριστούσε την οικογένειά του για την υποστήριξη τόσων ετών.

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη», δήλωσε ο Αντόνιο Κόστα.

«Θέλω να πω πρόσωπο με πρόσωπο στους Πορτογάλους ότι η συνείδησή μου είναι καθαρή για οποιαδήποτε παράνομη ή απαγορευμένη πράξη. Αν υπάρχουν υποψίες, οι δικαστικές αρχές είναι ελεύθερες να τις ερευνήσουν, δεν είμαι υπεράνω του νόμου», πρόσθεσε.

Εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Βιτόρ Σκάρια, προσωπάρχη του Κόστα, του δημάρχου της πόλης Σίνες και άλλων τριών ατόμων, με το επιχείρημα ότι είναι ύποπτοι φυγής και προσπάθειας αλλοίωσης αποδεικτικών στοιχείων.

Τα ονόματα του υπουργού Υποδομών της Πορτογαλίας, Ζοάο Γκαλάμπα και του επικεφαλής της περιβαλλοντικής υπηρεσίας ήταν στη λίστα των υπόπτων.

Ο δικαστής διεξάγει έρευνα για κακοδιαχείριση, διαφθορά από εκλεγμένους αξιωματούχους και άσκηση αθέμιτης επιρροής σε σχέση με την άδεια εξόρυξης λιθίου κοντά στα βόρεια σύνορα της Πορτογαλίας με την Ισπανία.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον δέκα υπουργοί και υφυπουργοί αποχώρησαν από την κυβέρνηση το 2022, τουλάχιστον δύο από αυτούς είχαν σχέση με σκάνδαλα στον αερομεταφορέα TAP.

«Η Πορτογαλία βυθίστηκε στη σήψη», σχολίασε χθες ο Ρουί Ροσά, επικεφαλής μικρού ακροδεξιού κόμματος, ο οποίος είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της να διαλύσει τη Βουλή σε περίπτωση που αρνιόταν να παραιτηθεί ο Κόστα.

Ο Πορτογάλος πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα ανακοίνωσε χθες ότι έκανε δεκτή την παραίτηση του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα της ιβηρικής χερσονήσου οδεύει εκ νέου σε πρόωρες εκλογές.

Η Πορτογαλία διεξήγαγε για τελευταία φορά πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο του 2022.