Την ενεργοποίηση του EUMED-9, δηλαδή των εννέα χωρών της Μεσογείου της ΕΕ, και για αγροτικά θέματα, πέραν της οικονομίας, συμφώνησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης με τον Ιταλό ομόλογό του υπουργό Γεωργίας, Επισιτιστικής Ασφάλειας και Δασών Francesco Lollobrigida, μετά από συνάντηση μιάμιση ώρας που είχαν στη Ρώμη.

Η πρώτη άτυπη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της EUMED-9 θα γίνει την προσεχή Κυριακή, 19 Νοεμβρίου στην πρεσβεία της Ιταλίας στις Βρυξέλλες, όπου ο Francesco Lollobrigida θα οργανώσει βραδιά ιταλικής κουζίνας.

Το EUMED-9 είναι μια άτυπη συμμαχία των χωρών της Μεσογείου και μετέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Κύπρος, η Κροατία και η Σλοβενία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ο Ιταλός υπουργός εξέφρασε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα για τις μεγάλες καταστροφές και πλημμύρες που υπέστη η χώρα στη Θεσσαλία και, επίσης, εξέφρασε την λύπη του που δεν κατάφερε να παρευρεθεί στη Θεσσαλία στις 9 Νοεμβρίου. Έκανε αναφορά και στις φυσικές καταστροφές που έχει η υποστεί η χώρα του στην περιοχή της Εμίλια-Ρομάνια και στην Τοσκάνη, αναγνωρίζοντας ότι δεν συγκρίνονται με τις καταστροφές στη Θεσσαλία.

Ο Έλληνας Υπουργός ανέφερε ότι οι Υπουργοί των χωρών της ΕΕ και ο Επίτροπος Γεωργίας που βρέθηκαν στην Θεσσαλία πραγματικά συγκλονίστηκαν από το μέγεθος της ζημιάς που υπέστη η χώρα μας και τόνισε ότι «συμφωνήσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας οι χώρες του Νότου, οι οποίες αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής». Ο Λευτέρης Αυγενάκης πρότεινε στον Ιταλό ομόλογο να γίνει συνάντηση μεταξύ των χωρών του Νότου για να συντονιστούν οι ενέργειες στο πλαίσιο της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή. Ο Ιταλός υπουργός αποδεχόμενος την πρόταση, είπε ότι αυτή η πρώτη άτυπη συνάντηση μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της ιταλικής βραδιάς που οργανώνει την προσεχή Κυριακή, στην ιταλική πρεσβεία, στις Βρυξέλλες, την παραμονή του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ. Εκεί οι εννέα υπουργοί θα συναντηθούν για να συντονίσουν τις ενέργειές τους σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών εντός της ΕΕ, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά και για την εισβολή στη Μεσόγειο ξενικών ειδών, όπως ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο. Μάλιστα συμφωνήθηκε να υπάρξει συντονισμός κινήσεων και καμπάνια για ανάδειξη του προβλήματος γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Για το ζήτημα της εισβολής στη Μεσόγειο ξενικών ειδών, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων, επισημάνθηκε ότι σημαντική μπορεί να είναι η συνεισφορά του Κέντρου για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων που θα λειτουργήσει στο Ηράκλειο, υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, στα εγκαίνια του οποίου ο Λευτέρης Αυγενάκης προσκάλεσε τον Francesco Lollobrigida.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η ΕΕ πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα σε ό,τι αφορά στα μέτρα που λαμβάνει για τη στήριξη των χωρών που η αγροτική τους οικονομία πλήττεται από την κλιματική κρίση.

Συμφώνησαν, επίσης, στην αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού και στην ύπαρξη ευελιξίας ,ώστε να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία στην απορρόφηση κονδυλίων από κοινοτικά προγράμματα, με στόχο την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, καθώς και στη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού, εντός της ΕΕ, για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως αυτή της Θεσσαλίας.

Οι Λευτέρης Αυγενάκης και Francesco Lollobrigida συμφώνησαν, επίσης, στην υποστήριξη της πρότασης που έχει υποβάλλει η Κροατία για δυνατότητα χρησιμοποίησης τουλάχιστον του 2% της ΚΑΠ κάθε χώρας, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα. Άφησαν, παράλληλα, ανοικτό το ενδεχόμενο για τη λήψη κι άλλων μέτρων, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να συζητούμε για την Πράσινη Συμφωνία, για το τι μέτρα δηλαδή πρέπει να πάρουμε σε δέκα χρόνια και να μη λαμβάνουμε μέτρα για την κλιματική κρίση που ήδη βιώνουμε.

Κοινή πεποίθηση των δύο υπουργών είναι ότι Ελλάδα και Ιταλία, δύο χώρες με ισχυρή φιλία ,οι οποίες αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και προκλήσεις, οφείλουν να ενώσουν τις σκέψεις, τις δυνάμεις και τους μηχανισμούς τους, προκειμένου η ΕΕ να είναι πιο γρήγορη, πιο ευέλικτη και πιο υποστηρικτική στις χώρες που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Έγινε, επίσης, συζήτηση για τις δυσκολίες εφαρμογής της ΚΑΠ, όπως επί παραδείγματι, σε ζητήματα που συνδέονται με τις απαιτήσεις για την υλοποίηση των οικολογικών σχημάτων, ενώ συζήτησαν και για τη νέα ΚΑΠ.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι ο πρωτογενής τομέας πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα και να βρεθεί στο πρώτο πλάνο των προτεραιοτήτων της ΕΕ, καθώς συνδέεται με τον περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, αλλά και με την επισιτιστική ασφάλεια.

Σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του ΑΠΕ- ΜΠΕ στη Ρώμη Θεόδωρο Ανδρεάδη Συγγελάκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε:

«Η συνεργασία με τον Francesco Lollobrigida ήταν εξαιρετική. Υπήρξε ταύτιση απόψεων σε όλα τα θέματα που συζητήσαμε. Άλλωστε τα προβλήματα είναι κοινά και πρέπει να υπάρξει συντονισμός και συνένωση δυνάμεων για την αντιμετώπισή τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πρωτογενής τομέας είναι αυτό της κλιματικής κρίσης. Οι συνέπειες της κλιματικές κρίσης επηρεάζουν, όσο τίποτε άλλο τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Η ΕΕ οφείλει να προτάξει το ζήτημα και να αναζητήσει τρόπους και μόνιμους μηχανισμούς στήριξης των πληγέντων. Παράλληλα, αξιοποιώντας κάθε πηγή χρηματοδότησης της ΕΕ, απλοποιώντας τις διαδικασίες, οφείλουμε να θωρακίσουμε την αγροτική οικονομία, γιατί από αυτή εξαρτάται και η ύπαρξη επισιτιστικής ασφάλειας, που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Είμαι ευτυχής που στο πρόσωπο του Francesco Lollobrigida βρήκα έναν σύμμαχο και υποστηρικτή των ελληνικών θέσεων και είμαι βέβαιος ότι, μέσα στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, με τον συντονισμό και των χωρών που συναποτελούμε το EUMED-9, θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε μηχανισμούς της ΕΕ, αλλά και να λάβουμε πολιτικές αποφάσεις ,ώστε να προτάξουμε το ζήτημα της αγροτικής οικονομίας και την προστασία των αγροτών μας από την κλιματική κρίση».