Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν, απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή, για την 40η επέτειο παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο, στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, αναφέροντας ότι μια δίκαιη, βιώσιμη και διαρκής λύση στην Κύπρο θα είναι δυνατή μόνο μέσα από ένα πλαίσιο που θα βασίζεται στην «πραγματικότητα επί του εδάφους.

Ο Ερντογάν προσθέτει ότι η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως το «όραμα λύσης» που παρουσίασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στη Γενεύη, «το οποίο στοχεύει κυρίως στην καταγραφή της ‘κυριαρχικής ισότητας’ και του ‘ίσου διεθνούς καθεστώτος’ του τουρκοκυπριακού ‘λαού’, και στη συνέχεια στη διαπραγμάτευση μοντέλων συνεργασίας μεταξύ των ‘δύο κρατών’ στο νησί».

Η Τουρκία, συνεχίζει, υποστηρίζει τις προτάσεις του Ερσίν Τατάρ για συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών προς όφελος και των «δύο λαών» με την ίδια αντίληψη. Η υλοποίηση των προτάσεων αυτών και η επίτευξη λύσης στη βάση της «κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος» του τουρκοκυπριακού «λαού», κατά την έκφρασή του, θα συμβάλει σημαντικά στην ειρήνη και στην ευημερία, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προσθέτει.

Ακόμη, αναφέρει, ότι η Τουρκία δεν θα μείνει αμέτοχη και δεν θα παρακολουθεί τον τουρκοκυπριακό «λαό» να παραμένει για πάντα «θύμα της έλλειψης λύσης».

Στο μεταξύ, μόλις το μεσημέρι και αρκετές ώρες μετά από άλλους Τούρκους πολιτικούς, ο Τούρκος Πρόεδρος ανήρτησε στα social media μήνυμα για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Με φόντο τη σημαία της Τουρκίας και τη “σημαία” του ψευδοκράτους, καθώς και την ημερομηνία ’15 Νοεμβρίου 1983′ ο Ερντογάν γράφει στο Twitter: «Συγχαίρω ολόψυχα τους αδελφούς μας μας στην ‘τδβκ’, που γιορτάζουν σήμερα την 40η επέτειο από την ίδρυσή της. Μνημονεύω με έλεος τους ήρωες που είπαν ‘σταμάτα’ στην κατοχή, την αιχμαλωσία και την καταπίεση με τον επικό τους αγώνα και στέλνω τους χαιρετισμούς μου στον ‘λαό’ της Κύπρου. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας».

Την ίδια στιγμή, την αυξανόμενη διακίνηση ρωσικού χρήματος, καθώς και την αυξανόμενη παρουσία Ρώσων στα κατεχόμενα της Κύπρου, αναδεικνύει ρεπορτάζ του Guardian από το κατεχόμενο χωριό Τρίκωμο, που έρχεται μετά από τις αποκαλύψεις στο πλαίσιο των φακέλων ‘Cyprus Confidential’.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως τα καζίνο αλλά και τα σχολεία στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο γεμίζουν με Ρώσους που αναζητούν καταφύγιο από τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος τους, τις οποίες εφαρμόζει και η κυπριακή κυβέρνηση.

Τα στοιχεία δείχνουν πως 39.000 Ρώσοι εγκαταστάθηκαν στα κατεχόμενα μόνο φέτος και 58.788 διέσχισαν τα οδοφράγματα της Πράσινης Γραμμής από «νότο προς βορρά» μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου. Το 69% των μαθητών στο κατεχόμενο Τρίκωμο είναι από τη Ρωσία και το Ιράν.

Ακόμη, σημειώνεται πως η έλευση ρωσικού αλλά και ιρανικού χρήματος έχει οδηγήσει σε έντονη οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή και έχει αυξήσει σημαντικά τα συναλλαγματικά αποθέματα.

Αναλυτικά, αναφέρεται, πως το Τρίκωμο έχει αρχίσει να αποκαλείται από τους Τουρκοκύπριους «νέα Λεμεσός» και ότι κυκλοφορούν ιστορίες για τοπικούς δικηγόρους που έχουν πλουτίσει «εν μία νυκτί».

Το δημοσίευμα προβάλλει τον ισχυρισμό πως υπάρχουν φήμες «για Ελληνοκύπριους δικηγόρους που βοηθούν τους Τουρκοκύπριους συναδέλφους τους να αναλάβουν τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων πελατών που εγκαταλείπουν το νότο».

Οι Τουρκοκύπριοι δικηγόροι συστήνουν καταπιστεύματα διαχείρισης περιουσιών για τους Ρώσους πελάτες τους, που είναι εντελώς ανώνυμα, «χωρίς ερωτήσεις», διευκολύνοντας το ξέπλυμα χρήματος, δηλώνει Τουρκοκύπριος οικονομολόγος.

Απώτερος στόχος, προσθέτει ο ίδιος, είναι να πωληθούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και με «καθαρό» χρήμα να μετακομίσουν οι Ρώσοι ιδιοκτήτες στο Λονδίνο, στο Ντουμπάι ή στο Μανχάταν.