«Ο ελληνικός τουρισμός απεδείχθη εξαιρετικά ανθεκτικός. Πρέπει να πω ότι μετά την πανδημία αυτό το οποίο είδαμε ως παγκόσμια τάση και νομίζω ότι θα συνεχιστεί είναι μια ανάγκη των ανθρώπων να ταξιδεύουν περισσότερο. Και μεταξύ του να επιλέξουν να δαπανήσουν τα χρήματά τους στην αγορά ενός προϊόντος ή στην εμπειρία ενός ταξιδιού πολλοί επέλεξαν το δεύτερο. Και νομίζω ότι αυτό είναι μια τάση που έχει έρθει για να μείνει» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ,στη συζήτηση με τίτλο «ο ρόλος του τουρισμού στο μέλλον της Ελλάδας», στο πλαίσιο συνεδρίου του διοργανώνει το «Πρώτο Θέμα» ,στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Σημείωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία που δυστυχώς κλείνει σε λίγο δύο χρόνια, δεν είχε ουσιαστικές επιπτώσεις στον τουρισμό μας. «Διαχειριστήκαμε σχετικά άνετα την απώλεια των επισκεπτών από την Ρωσία και θέλω να πιστεύω ότι αντίστοιχες εξαιρετικά περιορισμένες επιπτώσεις θα έχει η ανάφλεξη στην Γάζα για την οποία όλοι ελπίζουμε ότι το μέτωπο των συγκρούσεων θα κλείσει το συντομότερο δυνατό» είπε.

«Θεωρώ ότι ο τουρισμός μας είναι ανθεκτικός, έχουμε βάλει τα θεμέλια για ένα νέο τουριστικό προϊόν, το οποίο πρέπει να στηρίζεται στην ποιότητα, την βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα και κυρίως στις ξεχωριστές εμπειρίες που μπορούμε να προσφέρουμε και στη δυνατότητά μας να προσελκύουμε επισκέπτες οι οποίοι μπορούν να δαπανούν περισσότερο από το εισόδημά τους στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Επίσης τόνισε ότι είναι λάθος να μετράμε την επιτυχία του τουρισμού μας μόνο από τον αριθμό των επισκεπτών. «Αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι το οικονομικό αποτύπωμα και νομίζω ότι έχουμε κάνει σε αυτό σημαντική πρόοδο» είπε.

Υπογράμμισε δε ότι αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να είμαστε ανταγωνιστικοί και να έχουμε βιωσιμότητα.

«Δεν είμαστε μόνοι σε αυτόν τον κόσμο, και θα πρέπει να μας απασχολεί η ανταγωνιστικότητα σε όλες τις πτυχές του τουρισμού. Ωστόσο είναι στρατηγική επιλογή να στοχεύσουμε στο υψηλό προϊόν» είπε. Επίσης σημείωσε πως είναι σημαντικό οι πιο ελκυστικοί προορισμοί να γίνουν προσβάσιμοι. «Δεν έρχονται πολλοί άνθρωποι πρωτίστως για τον πολιτισμό και αυτό είναι αναξιοποίητο κεφάλαιο», είπε και αναφέρθηκε ειδικά και στον χειμερινό τουρισμό λέγοντας πως είναι τεράστιο κεφάλαιο που παραμένει επίσης αναξιοποίητο.

Στη συνέχεια μίλησε και για προορισμούς όπως η Ήπειρος, λέγοντας πως δεν είναι απαραίτητο να είναι μεγάλος ο προορισμός. «Όταν βάλαμε το Ζαγόρι στην Unesco δεν φανταζόμασταν πως θα φτιάξουμε εκεί Costa Navarino, αλλά μικρές ξενοδοχειακές μονάδες που αυτές μπορεί να υποστηρίξει η περιοχή, όπως αντίστοιχα και στα νησιά», είπε.

Μιλώντας για την επένδυση στο “Ελληνικό” ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πέρα από την αναπτυξιακή του συνεισφορά, θα αποτελέσει και μία από τις βιτρίνες της νέας Ελλάδας έτσι όπως την οραματιζόμαστε. «Το “Ελληνικό” είναι μία ανοιχτή πόλη, δεν είναι μία κλειστή κοινότητα που αφορά μόνο όσους κατοικούν εκεί», είπε, υπογραμμίζοντας ότι θα είναι μία πόλη που έρχεται από το μέλλον. «Το ΑΕΠ και οι επενδύσεις θα είναι το τελικό προϊόν που θα προσθέσει στην συνολική αλλαγή του brand της χώρας», τόνισε και συμπλήρωσε πως από την πολιτική σταθερότητα έως την οικονομική ανάπτυξη είναι αυτά που ωθούν τους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα.

Το μοντέλο «άγρια Δύση» στον τουρισμό δεν είναι αποδεκτό τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις συνθήκες εργασίας στον τομέα αυτό. Επίσης αναφέρθηκε στο πρόβλημα στέγασης των δημοσίων υπαλλήλων σε τουριστικές περιοχές λέγοντας ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να λυθεί το ζήτημα. «Αν πρέπει να βγάλουμε από την αγορά παλιά ξενοδοχεία και να τα μετατρέψουμε σε κατοικίες, νομίζω θα πρέπει να το δούμε να το κάνουμε», είπε.

Ο τουρισμός δεν είναι μόνο ένα παιχνίδι για μεγάλες επενδύσεις σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο ρόλο των τοπικών κοινωνιών και στις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες.

Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο κυκλοφοριακό στην Αθήνα τόνισε ότι απαιτείται ένα νέο σχέδιο αστικής βιώσιμης κινητικότητας για την πόλη της Αθήνας αλλά και ολόκληρο το λεκανοπέδιο.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός είπε «δεν θα μπω στον πειρασμό να σχολιάσω το τι συμβαίνει στον κόσμο της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρά μόνο να αναρωτηθώ για πόσο ακόμη θα είναι αξιωματική».