«Έχουμε να δώσουμε μάχες για να οικοδομήσουμε μια ισχυρή Ελλάδα και το κάνουμε με μετριοπάθεια και σεμνότητα», δηλώνει ο Γιώργος Στύλιος, απαντώντας στα επικριτικά σχόλια της αντιπολίτευσης περί αλαζονείας της ΝΔ.

Παράλληλα, μιλάει στο «Π» για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, την ακρίβεια, τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά, αλλά και για την πολιτική του διαδρομή και τα φοιτητικά του χρόνια.

Είναι γεγονός πως οι εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχούν στην πολιτική επικαιρότητα. Θεωρείτε πως το κόμμα θα καταφέρει σύντομα να επιτελέσει τον θεσμικό του ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση;

Είναι αρχή μου να μην τοποθετούμαι στα εσωτερικά των άλλων κομμάτων. Οι εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αφορούν αποκλειστικά την ηγεσία και τα μέλη του. Ωστόσο, στις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις συνέβη κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί στη Μεταπολίτευση, αντί να εισπράξει φθορά το κόμμα που κυβερνούσε, αποδυναμώθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση χάνοντας 15 μονάδες σε σχέση με το 2019. Αποτέλεσμα που πρέπει να προβληματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ για το είδος και την ποιότητα της αντιπολίτευσης που άσκησε τα προηγούμενα χρόνια.

Μετά τις εθνικές εκλογές, το πολιτικό σκηνικό διαμορφώθηκε ως εξής: Από τη μια πλευρά η ΝΔ και από την άλλη το χάος των μικρότερων κομμάτων. Κατά τη γνώμη σας, μπορούν να λειτουργήσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο ο κοινοβουλευτισμός και η δημοκρατία;

Στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε πρώτη και με διαφορά. Έχουμε λοιπόν μια μεγάλη ευθύνη. Ευθύνη να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης και να δουλέψουμε για την προκοπή όλων των Ελλήνων. Να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις και τις τομές που ο τόπος χρειάζεται και να οικοδομήσουμε μια ισχυρή Ελλάδα. Μιλώ για εμπιστοσύνη, γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του απέδειξαν πως με συνέπεια και ειλικρίνεια τηρούν τις δεσμεύσεις τους. «Το είπαμε, το κάναμε», όπως ήταν το σύνθημά μας. Και με αυτόν τον τρόπο πετύχαμε να αλλάξει η στάση των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας: Το Κοινοβούλιο και η Δημοκρατία δυναμώνουν με την πολυφωνία και τον διάλογο. Πάντα υπάρχει αντίλογος. Αυτός είναι ο θεσμικός ρόλος της αντιπολίτευσης. Οι πολίτες θα κρίνουν αν αυτός ο αντιπολιτευτικός λόγος έχει βάση και είναι δομημένος ή γίνεται απλώς για πολιτική εκμετάλλευση και τη δημιουργία εντυπώσεων. Η ύπαρξη πολλών κομμάτων στη Βουλή σήμερα μπορεί να είναι μια ευκαιρία για περισσότερες προτάσεις, για σύνθεση και για συναινέσεις.

Ωστόσο, ορισμένοι παρατηρούν φαινόμενα αλαζονείας εντός της παράταξής σας. Εσείς πώς κρίνετε τέτοιες συμπεριφορές;

Δεν διακρίνω κανενός είδους αλαζονεία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος, οι πολίτες μάς εμπιστεύτηκαν για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Έχουμε να δώσουμε μάχες για την πατρίδα, για να οικοδομήσουμε μια ισχυρή Ελλάδα. Και το κάνουμε με μετριοπάθεια και σεμνότητα.

Είναι γεγονός πως η ακρίβεια αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών αυτήν τη στιγμή. Εσείς έχετε εισπράξει αυτή την ανησυχία ή τη δυσαρέσκεια από τους πολίτες, εξαιτίας των ανατιμήσεων;

Βρισκόμαστε ακόμα στη δίνη μιας παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης. Η ακρίβεια είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες της ΕΕ. Είναι θετικό πως σταδιακά ο πληθωρισμός μειώνεται. Τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 2,4%, ο τρίτος χαμηλότερος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη. Αρκετά πιο κάτω από τον μέσο όρο, που ήταν στο 4,3%. Όμως, οι τιμές στο ράφι είναι ακόμα υψηλές και οι πολίτες πιέζονται. Η κυβέρνηση το αναγνωρίζει και από την πρώτη στιγμή εξάντλησε όλα τα μέσα για να στηρίξει τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητάει περισσότερους ελέγχους στην αγορά και μείωση του ΦΠΑ, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί η κυβέρνηση δεν υιοθετεί καμία από τις προτάσεις της αντιπολίτευσης;

Μόνο την εβδομάδα που μας πέρασε, το υπουργείο Ανάπτυξης επέβαλε πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ για αισχροκέρδεια σε πολυεθνικούς ομίλους εταιρειών. Από την αρχή του έτους έχουν διενεργηθεί 15.000 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα που ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ. Η ΔΙΜΕΑ χρησιμοποιεί πλέον τα πιο σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία για να διεξαγάγει ακόμα πιο αποτελεσματικούς ελέγχους στην αγορά. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που επιβάλλει πρόστιμα σε πολυεθνικές εταιρείες. Κάτι που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε. Όσο για τη μείωση του ΦΠΑ, που έχει γίνει σημαία από την αντιπολίτευση, έχουμε στοιχεία που δείχνουν πως δεν λειτουργεί. Όπου εφαρμόστηκε, για παράδειγμα στην Ισπανία, δεν απέδωσε. Οι τιμές δεν μειώθηκαν για τους καταναλωτές και το κράτος έχασε έσοδα. Πρόκειται για μέτρο οριζόντιο, που δεν βοηθά στοχευμένα τα πιο ευάλωτα και αδύναμα νοικοκυριά. Η κυβέρνηση αυτή θέλει να στηρίζει πρώτα όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

Ας αφήσουμε για λίγο την κεντρική πολιτική σκηνή κι ας περάσουμε στη δική σας πολιτική διαδρομή. Πρώτη φορά βουλευτής εκλεχτήκατε το 2012. Δύσκολα χρόνια τότε, γιατί η χώρα βρισκόταν εν μέσω μνημονίων. Τι είναι αυτό που θυμάστε χαρακτηριστικά από την πρώτη κοινοβουλευτική σας θητεία;

Θυμάμαι την κρισιμότητα της κατάστασης. Η χώρα κινδύνευε με χρεοκοπία και στον δημόσιο διάλογο κυριαρχούσαν ένταση και τοξικότητα. Ένας λαϊκισμός χωρίς προτάσεις δηλητηρίαζε την ελληνική κοινωνία. Ακούγαμε υπερβολές που δεν είχαν καμία βάση και την ίδια στιγμή καλούμασταν στο Κοινοβούλιο να λάβουμε αποφάσεις πολύ δύσκολες αλλά απαραίτητες. Δίναμε τη μάχη για να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια και στον πυρήνα της ΕΕ. Οι Έλληνες πολίτες μάς στήριξαν σε αυτή την προσπάθεια. Και μαζί τα καταφέραμε. Η Ελλάδα τα κατάφερε.

Η κυβέρνηση έχει «διαφημίσει» πολύ την ψηφιακή μεταρρύθμιση. Έχοντας διατελέσει υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ποιοι είναι οι τομείς του κράτους που κατά τη γνώμη σας που θέλουν ακόμα πολλή δουλειά;

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, αυτό που με το gov.gr υλοποιούμε, στοχεύει στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και στο πέρασμα της οικονομίας μας στην ψηφιακή εποχή. Έχουμε να καλύψουμε πολύ χαμένο χρόνο, ωστόσο κάναμε σημαντικά βήματα και αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς. Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τον νόμο 4821/2021 ανοίξαμε τα δεδομένα του Κτηματολογίου. Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και μηχανικοί απέκτησαν απομακρυσμένη πρόσβαση στα δεδομένα του Κτηματολογίου. Αυτό είχε ως συνέπεια να ανέβει η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη «Doing Business». Η ψηφιακή μεταρρύθμιση ενισχύει στην πράξη την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και τις επενδύσεις. Αυτή είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που άλλαξε τη σχέση του πολίτη με το κράτος. Ήταν για μένα μεγάλη ικανοποίηση να είμαι μέλος της ομάδας που εργάστηκε για να κάνει πράξη την ψηφιακή μετάβαση.

Επίσης, θητεύσατε και ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Προσπαθήσατε να δώσετε κίνητρα στους νέους να ασχοληθούν με την παραγωγή;

Η προσέλκυση νέων στον πρωτογενή τομέα ήταν βασικός στόχος μας. Για να το πετύχουμε, αξιοποιήσαμε τους πόρους των 19,3 δισ. ευρώ της ΚΑΠ 2023-2027 για προγράμματα στοχευμένα. Ένα τέτοιο πρόγραμμα ήταν οι «Νέοι Γεωργοί». Ένα πρόγραμμα που χρηματοδότησε συνολικά 14.000 νέες και νέους με 525 εκατ. ευρώ για να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον πρωτογενή τομέα και να γίνουν η δύναμη που θα ανανεώσει τον τομέα.

Σε αυτή την ανανέωση της αγροτικής παραγωγής, τι ρόλο έχουν οι νέες τεχνολογίες;

Στην εποχή της κλιματικής κρίσης οφείλουμε να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής μας. Μόνο ενσωματώνοντας νέες ψηφιακές και πράσινες τεχνολογίες μπορούμε να το καταφέρουμε. Με αυτήν τη λογική έχουμε ένα σχέδιο που δίνει προτεραιότητα σε επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τη μετάβαση στην «ευφυή γεωργία». Για αυτό και στο βασικό πρόγραμμα που στηρίζει τις επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, τα «Σχέδια Βελτίωσης» του 2023  –πρόγραμμα ύψους 230 εκατ. ευρώ–, δώσαμε κίνητρα στους παραγωγούς για να στραφούν στις ΑΠΕ και στην αγορά τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμού. Κάνοντας ένα ουσιαστικό βήμα προς την «αποντιζελοποίηση» της παραγωγής και τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού, βιώσιμου, ανθεκτικού, «ψηφιακού» και πράσινου πρωτογενούς τομέα.

Γνωρίζω πως κάνατε το διδακτορικό σας στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής. Από μικρό σάς γοήτευαν οι νέες τεχνολογίες;

Πάντα με γοήτευαν οι νέες τεχνολογίες. Το πώς αλλάζουν τη ζωή μας, τον τρόπο που εργαζόμαστε και επικοινωνούμε. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, πόσο έχει αλλάξει τη ζωή μας η τηλεδιάσκεψη. Η ευκολία της επικοινωνίας και η ταχύτητα έχουν μεταμορφώσει την παραγωγικότητά μας. Ακόμα με συναρπάζουν οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία, όμως όχι ως αφηρημένες και θεωρητικές ιδέες, αλλά σε άμεση συνάρτηση με τον άνθρωπο. Η τεχνολογία οφείλει να έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και να διευρύνει τις δυνατότητές του να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο.

Πώς κολλήσατε το «μικρόβιο» της πολιτικής;

Βρέθηκα στο πανεπιστήμιο σε μια εποχή έντονη. Η γενιά μου έδινε τη μάχη για ένα διαφορετικό πανεπιστήμιο, ανοιχτό, σύγχρονο και φιλελεύθερο. Με κέρδισε το όνειρο μιας άλλης Ελλάδας, ευρωπαϊκής και ισχυρής. Σε αυτούς τους αγώνες με τη ΔΑΠ και αργότερα με την ΟΝΝΕΔ, αντιλήφθηκα την αξία της συμμετοχής στα κοινά. Συνειδητοποίησα την αξία των ιδεών, του διαλόγου και των συνθέσεων. Τη δύναμη της Δημοκρατίας. Κατάλαβα εκείνη την περίοδο πως ο κόσμος αλλάζει, με σύνεση, με λογική, με σχέδιο και στόχους. Πιστεύω πως μπορώ συμμετέχοντας ενεργά στην πολιτική να βοηθήσω την πατρίδα και να βελτιώσω τη ζωή των συμπολιτών μου στην Άρτα και στην Ήπειρο.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Φωτό: Γιώργος Παπαδάκης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο