Η Κατερίνα Μπατζελή,πρώην υπουργός,ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, «διαβάζοντας» τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ,θεωρεί ότι η εκλογή του Σ.Κασσελάκη είναι «το “κουτί της Πανδώρας”,της υποβόσκουσας ιδεολογικής κρίσης και δομικής οργάνωσης του ίδιου του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη που καταθέτει για τη μετακίνηση των ψηφοφόρων και, κυρίως, για
το πώς θα επωφεληθεί το ΠΑΣΟΚ.

Πώς «διαβάζετε» στο ΠΑΣΟΚ τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ήττα του στις διπλές εκλογές του 2023 και την αποχώρηση του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα, μπήκε στη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου και ανασυγκρότησης του κόμματος. Η σημερινή εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη ως προέδρου και οι διαξιφισμοί μεταξύ των μελών, επωνύμων και ανωνύμων, είναι:

• Το «κουτί της Πανδώρας» της υποβόσκουσας ιδεολογικής κρίσης και δομικής οργάνωσης του ίδιου του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Φάνηκε εκ των εκλογικών αποτελεσμάτων, του 2019 και του 2023, ότι τα κοινωνικά στρώματα που τον στήριξαν το 2015, τιμωρώντας κυρίως το ΠΑΣΟΚ, του το «ανταπέδωσαν» με τον ίδιο τρόπο.
• Το «κλείσιμο ενός κύκλου» ενός κόμματος της λαϊκιστικής Αριστεράς, που πλήγωσε το αφήγημα της κυβερνώσας Αριστεράς.
• Ο απεγκλωβισμός των πολιτών από τα στενά κομματικά παραδοσιακά όρια, διότι πλέον έζησαν τον τρόπο δια-
κυβέρνησης και συμπεριφοράς όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου.

Με δεδομένο ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια κοινή δεξαμενή ψήφων, γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να
εκμεταλλευτεί δημοσκοπικά την «κατάρρευση» του κόμματος;

Οι πολίτες πλέον δεν «μεταφέρονται» ως νομάδες μεταξύ των κομμάτων. Πριν από δεκαετίες, τα κόμματα
«επέλεγαν» ποια κοινωνικά στρώματα εξέφραζαν. Έθεταν μάλιστα και ιδεολογικούς διαχωρισμούς, στηριζόμε-
να φυσικά και στην ιστορικότητα του πολιτικού δίπολου. Μετά όμως τη δημοσιονομική, πολιτική, υγειονομική, ενεργειακή κρίση εντός και εκτός Ελλάδας, που έφερε τους πολίτες στα όρια της επιβίωσής τους, είναι εκείνοι που επιλέγουν πλέον τα κόμματα βάσει του τρόπου διαχείρισης της καθημερινότητάς τους.

Συνεπώς, το αν κερδίζει το ΠΑΣΟΚ από τη δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ λόγω των εσωτερικών διαδικασιών του, δεν μπορεί να μετρηθεί τώρα και δεν μας αφορά, και μάλιστα βάσει και των πολιτικών μας αρχών.
Άλλωστε μπορεί ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού μας σώματος το 2009 να πέρασε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μην ξεχνάμε ότι σιωπηλώς ένα άλλο έχει περάσει και στη ΝΔ.

Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει με σταθερό βηματισμό, χωρίς ρεβανσισμούς, να παγιοποιήσει τη θέση του ως ισχυρός πολιτικός πόλος της Κεντροαριστεράς, της οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ εμμένει στο πολιτικό αυτό μοντέλο. Διαμορφώνει ισχυρό αντιπολιτευτικό ρόλο. Δεν έχει εσωστρέφεια. Δεν περιμένει να πέσει ως ώριμο
φρούτο η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη νέα κατάσταση που τείνει να δημιουργηθεί;

Συνεργασίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο πάντα θα γίνονται και πρέπει να γίνονται, εάν θέλουμε να σεβόμαστε
την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Δεν εκτιμώ ότι μπορεί να υπάρχει ταύτιση απόψεων και ιδεολογικού προσανατολισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ, για να υπάρξει και κομματική συνεργασία. Μάλιστα, σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης πολιτικού αφηγήματος και πρακτικών. Έχουμε μπροστά μας δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ευρωεκλογές και στη συνέχεια εθνικές, που θα κρίνουν τη δυναμική κάθε κόμματος σε ένα εντελώς διαφορετικό οικονομικό, παραγωγικό και ευρωπαϊκό περιβάλλον από εκείνο της μνημονικής και πανδημικής κρίσης. Οψόμεθα…

Τι ακριβώς πάει λάθος στην αντιπολιτευτική στρατηγική και η κυβέρνηση μοιάζει αήττητη;

Η χώρα μας ακολουθεί με μια χρονική υστέρηση τις πολιτικές εξελίξεις άλλων χωρών. Μετά το 2012 και μέχρι τώρα, ως επιλογή των πολιτών για την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση, υπερισχύει ως κριτήριο επιλογής η διαχειριστική ικανότητα από εκείνη της πολιτικής και ιδεολογικής. Η κυβέρνηση στη δεύτερη θητεία της δεν είναι αήττητη. Βρίσκεται αντιμέτωπη με την καθημερινότητα και την αποδοχή της, ότι δεν έκανε καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση.

Έχει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, που ξεφεύγει από τη γενικότερη κρίση, τους πλειστηριασμούς ιδιωτικού χρέους, όπου νομοθετικά δεν εφαρμόζει ούτε τα προβλεπόμενα ευρωπαϊκά μέτρα. Έχει τη στεγαστική πολιτική με τον ανθελληνισμό της και μια πιθανή νέα «φούσκα» ακινήτων. Έχει την εύρεση δημοσιονομικών πόρων, «αδειάζοντας» μεταξύ των άλλων και το ΤΧΣ, με αμφιλεγόμενο τρόπο. Έχει τις κοινωνικές, φορολογικές και ασφαλιστικές πολιτικές, που θα επηρεάσουν την αγορά εργασίας.

Το ΠΑΣΟΚ στη νέα αυτή περίοδο πρέπει να προετοιμαστεί με πνεύμα και διάθεση κυβερνησιμότητας. Να απεγκλωβίσουμε τους πολίτες από την αναγκαστική επιλογή, που επιμελώς επικοινωνιακά καλλιεργεί η ΝΔ. Να πείσουμε τους πολίτες με τις θέσεις μας, με δημοκρατικές πρακτικές και με διεκδικήσεις, ότι υπάρχει εναλλακτική λύση. Ότι είμαστε η πολιτική επιλογή που μπορεί να διαχειριστεί το κράτος πρόνοιας, τους θεσμούς και την ασφάλεια των πολιτών της μετά κρίσεων εποχής.

Στην πορεία αυτή απαιτείται ένα ανοικτό κόμμα στην κοινωνία, με κινηματική δράση, που θα λαμβάνει υπόψη
του τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις των πολιτών, που θα διασταυρώνει την πολιτική εμπειρία στελεχών με την ανανέωση, λόγου και ύφους. Η κοινωνία, οι πολίτες πρέπει να έχουν τη σημειολογία μιας καθαρής εικόνας. Όχι μόνο των πολιτικών θέσεων ενός κόμματος, αλλά και την ανάδειξη εκείνων που με διαχειριστική ικανότητα θα γυρίσουν τη σελίδα στην Ιστορία του τόπου μας. Μια σελίδα που θα γράφει τη νέα συλλογική αναπτυξιακή και κοινωνική ανάταξη της χώρας μας αλλά και της ίδιας της ΕΕ.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο