Άραβες υπουργοί Εξωτερικών καλωσόρισαν σήμερα μια συμφωνία για προσωρινή εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και στην οργάνωση μαχητών Χαμάς στη Γάζα, όμως είπαν πως θα πρέπει να επεκταθεί και να γίνει το πρώτο βήμα προς μια πλήρη διακοπή των εχθροπραξιών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας δήλωσαν σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Λονδίνο πως η συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει απελευθερώσεις ομήρων και αυξημένη βοήθεια στην κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας, θα πρέπει επίσης να οδηγήσει τελικά σε επανάληψη των συνομιλιών για μια λύση δύο κρατών.

Βάσει της σημερινής προσωρινής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν σε τετραήμερη παύση των εχθροπραξιών προκειμένου να επιτραπεί η απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα 150 Παλαιστίνιους που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ, και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ δήλωσε πως η ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να είναι συνεχής και να επεκταθεί, και πως δεν θα πρέπει αργότερα να εξαρτηθεί από την απελευθέρωση και άλλων ομήρων.

«Οποιαδήποτε αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας τώρα ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας για τους ομήρους πρέπει να διατηρηθεί και πρέπει να κτίσουμε πάνω σε αυτήν», είπε.

«Δεν πρέπει σε κανένα σημείο να υπάρξει μείωση σε αυτήν την πρόσβαση στη βάση της προόδου για απελευθέρωση και άλλων ομήρων… Η τιμωρία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας για την κράτηση αυτών των ομήρων είναι εντελώς απαράδεκτη».

Η σύγκρουση ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου όταν ένοπλοι της Χαμάς και άλλοι μαχητές εισέβαλαν από τα σύνορα στο έδαφος του Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 αμάχους και Ισραηλινούς στρατιώτες, και συλλαμβάνοντας κάπου 240 ομήρους.

Το Ισραήλ απάντησε εξαπολύοντας σφοδρούς βομβαρδισμούς και στη συνέχεια εισβάλλοντας στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας περισσότερους από 13.000 Παλαιστίνιους, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 5.600 παιδιών, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς.

Οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών ηγούνται μιας λεγόμενης ομάδας επαφής από κυρίως μουσουλμανικές χώρες που ασκούν πιέσεις στους κυριότερους συμμάχους του Ισραήλ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να τεθεί τέλος στον πόλεμο στη Γάζα και προς μια μόνιμη λύση στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων.