Οι πρώην υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης και Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, χαρακτηρίζουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική έρευνα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών ως «ακατανόητη» και «σουρεαλιστική».

Οι δυο υπουργοί εστιάζουν στο σκέλος της πρότασης που αφορά την δική τους θητεία 2013-15, δηλαδή κατά την περίοδο που διεξήχθη ο διαγωνισμός και υπογράφηκε η σύμβαση 717 για την εγκατάσταση του συστήματος ασφάλειας και τηλεδιοίκησης.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει στην αρχή του υπομνήματός του πως «Με κατάπληξη που δεν έχει προηγούμενο, ενημερώθηκα για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε σχέση με τα Τέμπη, καθώς περιλαμβάνεται και το όνομά μου. Η κατάπληξη δεν σχετίζεται μόνο με το γεγονός ότι ήδη η Βουλή έχει αποφασίσει για το θέμα να συσταθεί εξεταστική επιτροπή, η οποία θα διερευνήσει όλα τα θέματα ως προς την κακοδαιμονία του Ελληνικού σιδηροδρόμου.

Ακόμα περισσότερο, η πρόταση αυτή ως προς εμένα είναι στα όρια του σουρεαλισμού» και σε άλλο σημείο προσθέτει: «Εν πάση περιπτώσει, μετά από διαπραγματεύσεις βρέθηκε ένας τρόπος προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμφωνήθηκε επι της αρχής να προχωρήσει η χρηματοδότηση του έργου πάλι με Ευρωπαϊκούς πόρους. Εν τω μεταξύ, από τον Ιούνιο 2013 έπαψα να είναι αρμόδιος για θέματα μεταφορών και στην θέση μου τοποθετήθηκε ο κ. Μ. Χρυσοχοϊδης, ο οποίος αργότερα προχώρησε στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Διερωτώμαι, λοιπόν και πάλι, ποιο είναι το θέμα; Που προκύπτει οποιαδήποτε εμπλοκή μου; Είμαι βέβαιος ότι οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιληφθούν ότι εκ παραδρομής συμπεριελήφθη το δικό μου όνομα. Διαφορετικά θα πρόκειται , όπως ήδη σημείωσα, για μια σουρεαλιστική πολιτική πράξη».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης σημειώνει: ««Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου η ΕΡΓΟΣΕ και ο ΟΣΕ προετοίμαζαν από το 2011 το έργο της ανάταξης και αναβάθμισης του Συστήματος Σηματοδότησης και Τηλεδιοίκησης του Σιδηροδρομικού άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας. Στο [πλαίσιο αυτό η ΕΡΓΟΣΕ προκήρυξε διαγωνισμό και τελικός τον Σεπτέμβριο του 2014 υπεγράφη η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου.

Η σύμβαση αυτή ελέγχθηκε από όλες τις αρμόδιες Εθνικές και Ευρωπαϊκές Ελεγκτικές Αρχές (Ελεγκτικό Συνέδριο, ΕΔΕΛ, Αρχή Διαφάνειας, Οικονομικός Εισαγγελέας, Ευρωπαίος Εισαγγελέας) και κρίθηκε νόμιμη και συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο. Ο χρόνος υλοποίησης του έργου ορίστηκε σε 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή παράδοση του έργου τον Σεπτέμβριο του 2016. Συνεπώς, όπως προκύπτει από τα παραπάνω, είναι ακατανόητη και πολιτικά και πραγματολιγικά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση ειδικής προανακριτικής επιτροπής όσον αφορά το πρόσωπό μου».