Ο Στέφανος Κασσελάκης βίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με ένα νέο κύμα αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη φορά την πόρτα εξόδου από το κόμμα ανοίγει η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κεντρικό Συμβούλιο Νεολαίας συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι με τις πληροφορίες να προεξοφλούν μαζικές αποχωρήσεις στελεχών της που θα προστεθούν στον μακρύ κατάλογο της «εξόδου» από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τότε που ανέλαβε πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης.

Μέρα με τη μέρα η κρίση βαθαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Στάφανο Κασσελάκη να αναζητάει νέες ή και παλιές συμμαχίες, όπως εκανε και με χθεσινή του επιστολή προς τον Νίκο Κοτζιά με την οποία αποδέχεται τον διάλογο με το ΠΡΑΤΤΩ για την συνεργασία τους.

Μετά την διάσπαση και την φυγή Ομπρέλας και της ομάδας Αχτσιόγλου-Χαρίτση που συνέπηξαν ανεξάρτητη ΚΟ από 11 βουλευτές, συνοδεύεται από προσπάθεια των υποστηρικτών του να καταδείξουν ότι όσοι έφυγαν ήταν «του συστήματος»η πολιτική… μοναξιά του Κασσελάκη είναι μεγάλη.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες, ο Παύλος Πολάκης αναδημοσίευσε ανάρτηση από τον λογαριασμό με το ψευδώνυμο «Billy Butcher» που έγραψε: «Ποιοι πολεμήθηκαν από το σύστημα τα τελευταία χρόνια; Τσίπρας, Πολακης, Παππάς, Δούρου, Κοντζιας. Που βρίσκονται σήμερα όλοι αυτοί; Τυχαίο θα είναι», αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές για την ομάδα Αχτσιόγλου-Χαρίτση και την Ομπρέλα, μετά τη διάσπαση. Ο «νούμερο δύο» του ΣΥΡΙΖΑ πλέον, βουλευτής Χανίων επιδοκίμασε με το εξής σχόλιο: «Εντελώς τυχαίο…».

Όλα αυτά, στον απόηχο της απηνούς κόντρας Κασσελάκη με τους αποχωρήσαντες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε με μια ανάρτηση να περάσει για μια ακόμη φορά την ευθύνη της διάσπασης στην άλλη πλευρά. «Με το χέρι στην καρδιά, αν είχε έρθει προεκλογικά η Έφη Αχτσιόγλου και μου είχε πει “αυτή η καρέκλα είναι το όνειρο της ομάδας μου, ή βγαίνω πρόεδρος ή φεύγω”, θα είχα κάνει πίσω. Θα είχα αποσύρει την υποψηφιότητά μου για χάρη της ενότητας», ανέφερε μεταξύ άλλων, δηλώνοντας πως ο ίδιος έχει ήσυχη τη συνείδησή του: «Πρότεινα σημαντικές θέσεις και αξιώματα, επανειλημμένα. Ήταν αφόρτιστοι για την ενότητα. Ήταν φορτισμένοι για τη διάσπαση. Χθες είχαμε την πρώτη μεταπολιτική διάσπαση στην ιστορία της χώρας. Άνθρωποι που γίνονται διασπαστές όχι για ιδεολογικούς λόγους, αλλά επειδή δεν κέρδισαν τις εσωκομματικές εκλογές», έγραψε, προσθέτοντας ότι η ενότητα αρχίζει τώρα.

Είναι προφανής η μετάθεση της ευθύνης στους αποχωρήσαντες, με ταυτόχρονη σαφή υπόδειξη ότι είναι καρεκλοκένταυροι.

Η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη

Αναλυτικά η απάντηση της ομάδας 6+6:

«Η χυδαιότητα της σημερινής ανάρτησης του κ. Κασσελάκη επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής μας να αποχωρήσουμε από το κόμμα Κασσελάκη.

Δεν έχουμε καμία διάθεση να ακολουθήσουμε τον δρόμο που ο ίδιος έχει επιλέξει για τον εαυτό του. Για άλλη μια φορά απαντά στην πολιτική κριτική με προσωπικές επιθέσεις.

Αν θέλει να κατανοήσει και τους υπόλοιπους πολιτικούς λόγους των μαζικών αποχωρήσεων χιλιάδων αγωνιστών από το κόμμα του, τον παραπέμπουμε στη χθεσινή δήλωση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και στα δεκάδες άλλα κείμενα αποχωρήσεων που έχουν κατατεθεί τις τελευταίες ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη μας το σοβαρό ενδεχόμενο να νομίζει οτι είναι ”πουμαρό”.

Η δική μας υποχρέωση είναι η επιλογή της ευθύνης και της ελπίδας: η μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην επικίνδυνη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, κάτι που είναι φανερό ότι ο κ. Κασσελάκης αδυνατεί να υπηρετήσει.

Υ.Γ: Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται πολύ θράσος ενας ανθρωπος που δεν εχει υπάρξει στην Αριστερά παρά μόνο ως διεκδικητής ή κάτοχος καρέκλας να κάνει μαθήματα ανιδιοτέλειας σε ανθρώπους που έχουν δώσει πολιτικές και κοινωνικές μάχες έπι πολλά χρόνια στα κινήματα και στο κόμμα χωρίς καμία απολύτως καρέκλα».

Μάλιστα ο Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο Open επεσήμανε: «Αναγκαστήκαμε να απαντήσουμε σε μία χυδαία επίθεση» από τον κ. Κασσελάκη τόνισε ο ανεξάρτητός πλέον βουλευτής Αλέξης Χαρίτσης, τονίζοντας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «αρέσκεται στην τοξικότητα» για να προσθέσει: «Δεν αντιμετωπίζουμε όλοι μας την πολιτική με όρους καρέκλας. Υπηρετούμε αρχές. Είναι τεράστια η διαφορά στην αντίληψη του τι είναι πολιτική και πώς ασκείται».

Σήμερα ή αύριο επίσης οι 11 βουλευτές και τα κορυφαία στελέχη της ομάδας Αχτσιόγλου-Χαρίτση και της Ομπρέλας του Ευκλείδη Τσακαλώτου θα αποφασίσουν σε κοινή συνεδρίαση για τους ρόλους που θα αναλάβουν ο καθένας, έτσι ώστε από τη Δευτέρα κιόλας να καταθέσουν στον πρόεδρο της Βουλής το αίτημα για τη συγκρότηση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ωστόσο, τα κορυφαία στελέχη και οι υπουργοί της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι είναι έτοιμοι να κάνουν το δεύτερο, αποφασιστικό βήμα ενόψει ευρωεκλογών, με την ίδρυση και του νέου κόμματος.

Οι συζητήσεις είναι ιδιαίτερα προχωρημένες, καθώς, μετά την σύσταση της νέας ΚΟ είναι έτοιμοι και τη δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα της κυβερνώσας και ανανεωτικής Αριστεράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν βρεθεί και τα γραφεία που θα στεγάσουν τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ», στον Νέο Κόσμο.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ροδόπης Φερχάτ Οζγκιούρ που μετέχει στη νέα ΚΟ, εκτίμησε ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των 11: «Κατά την ταπεινή μου γνώμη και άποψη, και άλλοι σύντροφοι, συνάδελφοι θα εισχωρήσουν στο νέο σχήμα στο Κοινοβούλιο. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία εντός των συναδέλφων λόγω του ότι αυτή τη στιγμή μέσα στο Κοινοβούλιο υπάρχει μεγάλο κενό από την Αριστερά μέχρι το Κέντρο», είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις».