«Σοκαρισμένη» δήλωσε ότι είναι η Victoria Hislop από την αγενή κίνηση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει ξαφνικά την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για το θέμα των Γλυπτών.

«Είναι σοκαριστικό. Αυτό είναι η μόνη λέξη. Είναι ένα μεγάλο λάθος για τον Σούνακ, πολύ αγενής και δεν είναι η πρώτη φορά που το έχουν πει αυτό για παράδειγμα, όπως έγινε με τη Μόνα Λίζα έτσι είναι με τα Γλυπτά», σχολίασε η βραβευμένη βρετανίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος Victoria Hislop, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

«Ήμουν χθες στον πρέσβη της Ελλάδας στο σπίτι του και ο κ. Μητσοτάκης ήταν εκεί και ένας ένας όταν μιλούσαν όλοι, το θέμα ήταν η φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αγγλία. Έχουμε μια μεγάλη φιλία και τώρα κάνει ο πρωθυπουργός μας στην Αγγλία κάτι τέτοιο. Δεν έχω λόγια.

Είναι πάρα πολύ κακό πράγμα, αλλά την ίδια στιγμή νομίζω ότι θα έχει αντίδραση από τους από τους Άγγλους, μια πολύ αρνητική αντίδραση, γιατί γενικά πάρα πολλοί Άγγλοι τώρα πιστεύουν ότι τα Γλυπτά πρέπει να γυρίσουν στην Αθήνα. Δεν είναι μειονότητα. Είναι πολλοί άνθρωποι και κάθε χρόνο πιο πολλοί. Λοιπόν, νομίζω είναι ένα λάθος» ανέφερε ακόμα η κ. Hislop.

Η συζήτηση είναι πάντα η αρχή για την ειρήνη μεταξύ των χωρών επισήμανε η συγγραφέας, ενώ ερωτηθείσα αν έπαιξε ρόλο στην απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού η συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον επικεφαλής των Εργατικών, η κα Hislop απάντησε πως «ίσως να είναι αυτό αλλά γενικά όταν ένας πρωθυπουργός έρχεται, μπορεί να μιλήσει με άλλους πολιτικούς. Δεν ήρθε μόνο για την κουβέντα με τον Σούνακ, είναι ελεύθερος».

Αναφερόμενη στο κατά πόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πιο θετικός στην προοπτική της Επανένωσης των Γλυπτών, η κ. Hislop σημείωσε πως γενικά οι άνθρωποι στην Αριστερά είναι ανοιχτοί στο θέμα των Γλυπτών και πως ο Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, ο κ. Τζορτζ Όσμπορν ανήκει στην συντηρητική παράταξη.

Η κα Hislop δήλωσε «πολύ αισιόδοξη» για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και μάλιστα τώρα ακόμα περισσότερο, μετά την στάση του κ. Σούνακ.

«Όχι αύριο, όχι μεθαύριο, όχι σε μερικούς μήνες, αλλά σε μερικά χρόνια, νομίζω θα έχει πιο πολλή πίεση από το κοινό, αλλαγή με τους πολιτικούς», είπε.

«Σιγά σιγά το θέμα των γλυπτών δεν θα είναι ένα θέμα πολιτικής, θα είναι θέμα του πολιτισμού, κατά τη γνώμη μου και όχι μόνο τη γνώμη μου, αλλά πολλών ανθρώπων. Αυτό είναι η ελπίδα μου» είπε η κα Hislop.

Τέλος, αποκάλυψε πως η έμπνευση για το καινούργιο της μυθιστόρημα που λέγεται Το Ειδώλιο και θα κυκλοφορήσει σε μία εβδομάδα στην Ελλάδα, ήταν η κλοπή των Γλυπτών από τον Έλγιν.

Πηγή: iefimerida.gr