Η Κατερίνα Σπυριδάκη, βουλευτής Λασιθίου με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στα πρώτα της βήματα στην αρένα του ελληνικού Κοινοβουλίου, έχει βιώσει σημαντικές και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Κινείται θεσμικά και αποφεύγει τις μεγαλοστομίες.

Θεωρεί ότι «τα καλύτερα είναι μπροστά για το ΠΑΣΟΚ», ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η θέση της για τις συνεργασίες. Κληθείσα να σχολιάσει τα δημοσκοπικά ποσοστά, επισημαίνει ότι «χτίζουμε μια ουσιαστική σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, που εδραιώνεται με συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων καθημερινά».

Πώς δικαιολογείτε το γεγονός ότι, παρά τη μεγάλη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταφέρει να ανεβάσει τα ποσοστά του; 

Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ποτέ και δεν θα γίνει ποτέ ένα κομματικό πυροτέχνημα, πρόκειται για κίνημα με βαθιές ρίζες στην κοινωνία, κάτι που ήδη αποδείχθηκε πολλές φορές, όταν οι εσωκομματικές μας εκλογές έμοιαζαν με γιορτή της Δημοκρατίας σε όλη τη χώρα, ακόμα και τα χρόνια που τα ποσοστά μας ήταν μονοψήφια. Το ΠΑΣΟΚ είναι κομμάτι της κοινωνίας και η κοινωνία κομμάτι του ΠΑΣΟΚ. Χτίζουμε μια ουσιαστική σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, που εδραιώνεται με συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων καθημερινά. Αυτό το μήνυμα λαμβάνουμε διαρκώς από την κοινωνία, από τις αδιαμεσολάβητες επαφές μας με τους πολίτες. Το ΠΑΣΟΚ, δημοσκοπικά, βρίσκεται στη δεύτερη θέση, πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, και η πορεία είναι σταθερά ανοδική. Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε κι, όπως είπε ο πρόεδρός μας, ο Νίκος Ανδρουλάκης, στόχος μας δεν είναι να προσπεράσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να κερδίσουμε τη Νέα Δημοκρατία. Στόχος μας είναι να πείσουμε τους πολίτες, με σωστό προγραμματικό λόγο, προτάσεις και σεβασμό, ότι είμαστε ο εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης της χώρας.

Στο πλαίσιο ενός πολιτικού διαλόγου ειπώθηκε, πολύ εύστοχα –κατά τη γνώμη μου–, ότι το ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει προτάσεις και παράγει έργο, έχει χάσει την κινηματική του φλόγα.Πώς το βλέπετε εσείς αυτό ως νέος άνθρωπος και βουλευτής;

Ως νέος άνθρωπος βλέπω το ακριβώς αντίθετο, κάτι που βίωσα κι ως συναρπαστική εμπειρία στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, με την επαφή μου με τους πολίτες, στις πόλεις και τα χωριά, κάτι που μου έδειξε ξεκάθαρα την αγάπη που έχει ο κόσμος για το ΠΑΣΟΚ.

Ζούμε μέσα στην κοινωνία, ερχόμαστε σε επαφή με ζητήματα που απασχολούν τον κάθε πολίτη. Ξέρετε, ο κινηματικός χαρακτήρας μας εκφράζεται καθημερινά μέσα από την ανταπόκριση στα καλέσματα των πολιτών, μέσα από τη στήριξη των ειρηνικών διαμαρτυριών των πολιτών για την υγεία, για την παιδεία, για την ακρίβεια. Είμαστε εκεί στα προβλήματα της καθημερινότητας, ακούγοντας τους πολίτες και παρουσιάζοντας προτάσεις. Όπως σας είπα, το ΠΑΣΟΚ έχει ρίζες στην κοινωνία, οι πολίτες το εμπιστεύονται, κινητοποιούνται αλλά με τρόπο διαφορετικό, οι εποχές έχουν αλλάξει. Ο πρόεδρός μας ανήκει στη γενιά των 40άρηδων, πολλοί βουλευτές και στελέχη μας προέρχονται από τη νεότερη γενιά και, με τη ζύμωση που έχουμε με την εμπειρία των παλαιότερων, αυτό που βλέπουμε είναι ότι η φλόγα μεγαλώνει. Τα καλύτερα είναι μπροστά και απαιτούν συστηματική δουλειά, αξιόπιστο λόγο και προτάσεις.

Εκτιμάτε ότι πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος για τον σχηματισμό ενός ενιαίου πολιτικού φορέα, που θα ενώσει τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς; 

Από την ιδρυτική του πράξη κιόλας, το ΠΑΣΟΚ ήταν ο φορέας που ενώνει τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ είναι η φυσική εστία των προοδευτικών δυνάμεων. Χώρος για συγκλίσεις και συνεργασίες σε επίπεδο βάσης της κοινωνίας πάντα υπάρχει, αλλά, αν με ρωτάτε σε επίπεδο κορυφής, υπάρχουν μεγάλες διαφορές ακόμα και ως προς το τι θεωρούμε προοδευτικό χώρο, τι θεωρούμε μεταρρυθμιστικό έργο, όποτε δεν υπάρχουν οι βάσεις για κάτι τέτοιο.

Ποια είναι τα μηνύματα που πρέπει να λάβει το ΠΑΣΟΚ, μετά τις πρόσφατες κάλπες αλλά και τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ;

Το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι ένα και είναι ξεκάθαρο. Ο λαός δεν προσφέρει λευκή επιταγή σε κανέναν. Πρόσωπο ή κόμμα.

Τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές οδήγησαν τα στελέχη της, κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, να εκφράζουν μια αλαζονεία. Η απάντησή τους σε κάθε ερώτημα ή σε κάθε κριτική για λάθη και παραλείψεις της προηγούμενης θητείας τους, την περίοδο 2019-2023, ήταν «ο λαός μάς έδωσε 41%».

Με την ίδια λογική και με ακόμα πιο άκομψο και προσβλητικό –κατά την άποψή μου– τρόπο, ξεκίνησε και η προεκλογική περίοδος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Καθημερινά ακούγαμε δηλώσεις για νίκη «γαλάζιων» στελεχών σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Πάντα ως βασικό κριτήριο χρησιμοποιήθηκε η κομματική καταγωγή και όχι η ποιότητα του υποψηφίου τους.

Οι πολίτες όμως απέδειξαν τα αντανακλαστικά τους. Τόνισαν και υπενθύμισαν σε όλους μαςπως η ψήφος είναι ιερή, απαιτεί σεβασμό και δεν καθοδηγείται από επικοινωνιακές πολιτικές. Γι’ αυτόν τον λόγο, σε δεκάδες πόλεις και σε μεγάλα αστικά κέντρα και περιφέρειες είδαμε όλοι τα αποτελέσματα της κάλπης να είναι εντελώς διαφορετικά από τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου.

Οι πολίτες όμως δεν επιβράβευσαν ούτε τη στείρα διαμαρτυρία χωρίς προτάσεις, και αναφέρομαι στη στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, παριστάνοντας ουσιαστικά τον χρυσό χορηγό της. Δεν στήριξαν τον καθησυχασμό και τη στασιμότητα. Οι πολίτες αναζητούν την ανανέωση, την καθαρότητα, την ειλικρίνεια, την ασφάλεια και την αξιοπιστία. Αυτό είναι που πρέπει να κρατήσουμε για να πορευθούμε την επόμενη μέρα.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο