Εκδήλωση στο αίθριο του παλαιού Δημοσίου Καπνεργοστασίου, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Βουλής, κυβερνητικών στελεχών και άλλων επισήμων,  πραγματοποιήθηκε σήμερα επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 15 ετών από την έναρξη λειτουργίας του ελληνικού τμήματος της Google.

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός εστίασε στον τρόπο χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης ώστε να βοηθούνται οι επιχειρήσεις, και τόνισε ότι πρέπει να «γίνουμε παραγωγοί, όχι μόνο καταναλωτες τεχνολογίας».

Όπως τόνισε στην εισαγωγική ομιλία της η κα Πέγκυ Αντωνάκου, Γενική Διευθύντρια Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google, «η εταιρεία μας και η Ελλάδα, μαζί, προχωρούν σε μια συναρπαστική εποχή. Στο αύριο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Google επενδύει στην Ελλάδα, δημιουργώντας Data Centers. Μια επένδυση η οποία έως το 2030, προβλέπεται να εισφέρει 2,2 δισ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ και θα δημιουργήσει 20.000 θέσεις εργασίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μια εκτενή συζήτηση με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Τεχνικής και Έρευνας της Google (Vice-President Engineering and Research) κ. Yossi Matias, σχετικά με τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες τις οποίες δημιουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη σήμερα, σε όλο τον κόσμο αλλά και ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, έγινε επίσης επίδειξη των προηγμένων μεθόδων της Google, μέσω των οποίων -στο τεχνικό υπόβαθρο της Τεχνητής Νοημοσύνης- μπορεί να επιτευχθεί έγκαιρη και ακριβής πρόγνωση ακραίων φυσικών φαινομένων, όπως πχ οι πλημμύρες, καθώς και η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε επίσης το πρόγραμμα επιγραφικής της Google, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιείται η ψηφιακή συμπλήρωση ελλειπόντων τμημάτων κειμένου από αρχαίες επιγραφές. Και πάλι μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Εκμάθησης, η ψηφιακή τεχνολογία καθιστά εφικτή την ανάπτυξη εργαλείων, με τα οποία η Google αποκρυπτογραφεί μηνύματα χαραγμένα στην πέτρα που έμεναν επί χιλιετίες και αινιγματικά, ακόμη και για τις επιστήμες της επιγραφικής και της αρχαιολογίας.

Στην επετειακή εκδήλωση της Google παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης κ.α.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο στη Λένορμαν. Στελέχη της Google σε συνάντηση που είχαν με δημοσιογράφους επανεπιβεβαιώσαν την επένδυση που ανακοινώθηκε 14 μήνες πριν για τη δημιουργία data center στην χώρα μας σε ορίζοντα τριετίας. Το κέντρο όπως είπαν θα γίνει στην Αθήνα.