«Καταλαβαίνω τα εσωτερικά ζητήματα της βρετανικής πολιτικής, καταλαβαίνω ότι προφανώς ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε μια ατζέντα στην οποία ήθελε να διαφοροποιηθεί ενδεχομένως και από άλλες πολιτικές δυνάμεις στη Μεγάλη Βρετανία. Πήγε εξαιρετικά άσχημα για τη δική του υπόθεση», δήλωσε για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα και την αντίδραση του Ρίσι Σούνακ, ο υπουργός Επικρατείας. Μάκης Βορίδης. σε συνέντευξή του, χθες το βράδυ , στον τηλεοπτικό σταθμό “Action24″.Και προσέθεσε: «Η κίνηση αυτή, η οποία πράγματι ενόχλησε τον Έλληνα πρωθυπουργό, έδωσε τρομερή δημοσιότητα στην υπόθεση, φώτισε την υπόθεση και ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχθηκε σκληρή κριτική εξ οικείων».
Ο κ. Βορίδηςδιευκρίνισε, «η Μεγάλη Βρετανία παραμένει μια σύμμαχος χώρα” και σε κάθε περίπτωση, είπε, «ο διάλογος συνεχίζεται με το Βρετανικό Μουσείο σε θεσμικό επίπεδο». Ταυτοχρόνως ,ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι «η θέση της Ελλάδος είναι γνωστή, δεν την ακούει πρώτη φορά η Μεγάλη Βρετανία για να… πέσει από τα σύννεφα και να δημιουργήσει τέτοια ένταση».
Κληθείς, εξ άλλου, να σχολιάσει το βρετανικό ισχυρισμό ότι είχε συμφωνηθεί να μην συζητηθεί το θέμα των Γλυπτών, ξεκαθάρισε ότι «για να το θέτει ο πρωθυπουργός, είναι σίγουρο ότι δεν έχει παραβιάσει κάποια συμφωνία […] το γεγονός ότι μίλησε με τον τρόπο που μίλησε, σημαίνει ότι δεν υπήρχε τέτοια συμφωνία».
Σε ένα άλλο θέμα, αυτό της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας σε συσχέτιση με τη συνεχιζόμενη προφυλάκιση Μπελέρη, εξήγησε εν πρώτοις ότι «για να υπάρχει πρόοδος στην ενταξιακή πορεία μιας χώρας […] είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίζεται ένα από τα κεντρικά ζητήματα, που είναι οι λεγόμενες εγγυήσεις και το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα θέματα του κράτους δικαίου».
Εν προκειμένω, «έχουμε έναν εκλεγμένο δήμαρχο στον οποίον δεν επιτρέπεται να ορκισθεί. Είναι σε προσωρινή κράτηση για 5-6 μήνες για ένα πλημμέλημα». Μήπως «είναι ύποπτος φυγής ο εκλεγμένος δήμαρχος;», διερωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Δεν του επιτρέπεται να πάρει μια ολιγόωρη άδεια για να πάει να ορκισθεί. Αυτά είναι κατάφωρες δικαιικές παραβιάσεις». Πόσο μάλλον που οι αποδιδόμενες, στον Φρέντη Μπελέρη, κατηγορίες προέρχονται από μάρτυρα ο οποίος «έχει αμειφθεί από την αλβανική διοίκηση».
Εν τούτοις, ο υπουργός Επικρατείας δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «μας στενοχωρεί όλους αυτή η εξέλιξη, γιατί οι σχέσεις με την Αλβανία το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν καλές και είχαμε προχωρήσει αρκετά». Ενώ στο ερώτημα αν η Αθήνα μπορεί να φθάσει μέχρι το veto στην ενταξιακή προοπτική των Τιράνων, ο κ. Βορίδης απάντησε: «…Αν δεν έχουν ρυθμισθεί αυτά».
Εν όψει της επίσκεψης στην Αθήνα του Τούρκου Προέδρου, ετέθη υπ’ όψιν του η πρόσφατη συνέντευξη Τύπου των κ.κ. Ερντογάν και Σολτς. «Δεν θέλουμε να έχουμε τέτοιες συμπεριφορές αλλά δεν εξαρτάται από εμάς. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι προετοιμασμένος για τα πάντα», ήταν η θέση που διατύπωσε.
Ενώ για τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στην «Καθημερινή», σχολίασε: «Ο πρώην πρωθυπουργός διατύπωσε πάγιες θέσεις του». Και, εν γένει για το διάλογο των δύο κυβερνήσεων, σημείωσε ,«εδώ υλοποιούμε κάτι γενικά σωστό, ένα πλαίσιο επανεκκίνησης των συνομιλιών και αποκλιμάκωσης της έντασης, όπως συμφωνήθηκε στρατηγικά στο Βίλνιους, εξειδικεύθηκε από τα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών και διαμορφώθηκε ένας οδικός χάρτης. Αυτός (ο χάρτης) έχει μια σειρά από συναντήσεις που αναδεικνύουν τα θέματα της λεγόμενης soft atzenta, τουρισμός, εμπόριο, διασυνοριακοί έλεγχοι, μετανάστευση».
Και, στο δεύτερο ερώτημα ότι ο πρώην πρωθυπουργός βάζει θέμα για αυτήν καθ’ αυτήν την επίσκεψη, απάντησε: «Είναι η άποψη του κ. Σαμαρά». Και μπορεί «η Τουρκία να είναι αρκετά απρόβλεπτη, έχουμε ζήσει ακραία σκαμπανεβάσματα στις διμερείς σχέσεις», ωστόσο «με αυτήν την επίγνωση – που την έχει η ελληνική εξωτερική πολιτική – η αποκλιμάκωση γενικώς καλό κάνει». Συμπερασματικώς, «εγώ σέβομαι πολύ αυτά που είπε ο πρώην πρωθυπουργός, θεωρώ ότι προχωράμε στην υλοποίηση του σχεδίου, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από τον οδικό χάρτη», ανέφερε ο Μ. Βορίδης.
Για το φορολογικό νομοσχέδιο, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι «μετά τις διορθώσεις του, έχει καταλήξει να έχει ένα τεκμαρτό, το οποίο είναι εθελοντικό. Όποιος δεν θέλει, πηγαίνει στον έλεγχο».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης υπερασπίσθηκε τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης για δημιουργία του επιτελικού κράτους. «Από κάτω αυτός ο πρωθυπουργός μέχρι πρότινος δεν είχε τίποτε. Ο πρωθυπουργός είχε πάρα πολλές εξουσίες και κανένα μηχανισμό για να μπορέσει να διοικήσει […] για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός μπορεί να έχει μια εικόνα για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα σε διάφορα υπουργεία, όχι ότι αναιρείται η ευθύνη του ενός εκάστου (υπουργού)», σημείωσε.
Αναφορικώς με την τραγωδία στα Τέμπη απάντησε στη μομφή ότι προκατέλαβε αποφάσεις με την τοποθέτησή για τη (μη) σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Και είπε: «Όταν μιλώ ως εκπρόσωπος της πλειοψηφίας, εκφράζω τη θέση της -και αυτό είναι δουλειά μου να το κάνω».
Για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, επανέλαβε, τέλος, ότι «ο χρόνος και το ακριβές περιεχόμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας, αλλά και ό,τι συνέχεται με αυτό, θα το καθορίσει ο πρωθυπουργός».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ