«Εμβληματική, ιστορική και τεράστιας σημασίας μεταρρύθμιση» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου που θα εφαρμοστεί στις επικείμενες ευρωεκλογές. «Είναι ο μοναδικός τρόπος ψηφοφορίας για τους εκλογείς του εξωτερικού και προαιρετική επιλογή των εκλογέων του εσωτερικού, εφόσον κάνουν αυτή την επιλογή μέχρι το χρονικό διάστημα που έχει αναφέρει το υπουργείο εσωτερικών, 40 ημέρες» τόνισε.

«Η μυστικότητα και το αδιάβλητο εξασφαλίζεται μέσα από μια σειρά διαδικασιών που θα εφαρμοστούν πχ η διπλή ταυτοποίηση με κινητό και email, η ταυτοπροσωπία που θα βάζει στο φάκελο ο εκλογέας, η υπεύθυνη δήλωση που θα υπογράφει και βεβαίως το γεγονός ότι θα υπάρχει ένας ξεχωριστός φάκελος σφραγισμένος ο οποίος είναι αδύνατο με βάση την κατασκευή του να χαραχθεί» πρόσθεσε.

«Το υπουργείο Εσωτερικών έχει χρησιμοποιήσει τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών της Ευρώπης» είπε και αναφέρθηκε στην κοινωνική διάσταση της επιλογής καθώς όπως είπε διευκολύνει τους υπερήλικες, τους πολίτες που νοσούν, φοιτητές και συμπολίτες μας που δουλεύουν σεζόν, μαθητές που έχουν εξετάσεις κλπ.

Επίσης σημείωσε ότι για να εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές δεν χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία αλλά απαιτεί 151 ψήφους.

«Ψήφος κατά της δυνατότητας για επιστολική ψήφο είναι ουσιαστικά μια ψήφος υπέρ της αποχής» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επίσης είπε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι η δυνατότητα επιστολικής ψήφου να υπάρχει και για τις εθνικές εκλογές αλλά αυτή τη στιγμή, όπως είπε, δεν υπάρχει κάτι δεσμευτικό ούτε μπορεί να νομοθετηθεί μαζί.

Ξεκαθάρισε ότι η επικείμενη νομοθέτηση που θα γίνει στις αρχές του έτους θα αφορά μόνο τις ευρωεκλογές και την περίπτωση δημοψηφισμάτων και όχι τις εθνικές εκλογές .

Ο κ. Μαρινάκης χαρακτήρισε εκτός τόπου και χρόνου την αιτίαση του ΚΚΕ για την δυνατότητα άσκησης πιέσεων σε ψηφοφόρους με την επιστολική ψήφο. «Είναι απέναντι στην κοινή λογική, δεν έχει καμία βάση, δεν θα ψηφίζει κανείς παραβιάζοντας την μυστικότητα της ψήφου» είπε. «Είναι μια πρόφαση του ΚΚΕ για να ακολουθήσει την συνήθη τακτική του «όχι σε όλα»» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ακύρωση της συνάντησης με τον Βρετανό πρωθυπουργό επανέλαβε ότι δεν υπήρχε καμία δέσμευση για τα θέματα της συνάντηση. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε μια πάγια εθνική θέση με τον πιο σαφή τρόπο όπως έχει κάνει σε κάθε ευκαιρία για το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα. Μπορεί να μην ήταν το κεντρικό αντικείμενο της ατζέντας των δύο πρωθυπουργών αλλά και σε καμία περίπτωση ούτε δεχθήκαμε, ούτε θα μπορούσαμε να δεχθούμε το να μην θέσουμε μια πάγια εθνικής μας διεκδίκηση» είπε.

Για την συγχώνευση των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης και το σχετικό νομοσχέδιο τόνισε ότι όχι μόνο δεν υπάρχει θέμα ιδιωτικοποίηση αλλά αντίθετα οχυρώνεται ο κρατικός χαρακτήρας των εταιρειών αυτών ώστε να είναι πιο λειτουργικές και αποτελεσματικές.

Για τις αυξήσεις στα διόδια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «μια αναληφθήσα συμβατική υποχρέωση διαχειρίστηκε με τέτοιο τρόπο από την πολιτική ηγεσία έτσι ώστε να επιβαρύνει ένα χρόνο αργότερα τους οδηγούς, να μην επιβαρύνει με κάποια αποζημίωση των Έλληνα φορολογούμενο συνολικά και να γίνει πιο ήπια και σταδιακά».

Για το ενδεχόμενο επίσκεψης του Ταγίπ Εντογάν στην Θράκη σημείωσε ότι δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση.