Έφθασε μισή ώρα νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος – Τον υποδέχτηκε ο Γεραπετρίτηε – Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας-  Συναντήθηκε με την ΠτΔ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έφτασε στην Αθήνα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και τις επαφές που θα έχει με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τον κ. Ερντογά υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Λίγο μετά τις 11:30 ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο. Αμέσως μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

 

Οι δηλώσεις της ΠτΔ στον Ερντογάν
Τα τραγικά συμβάντα που αντιμετώπισαν οι χώρες έγιναν αφορμή για να αποδειχτεί πως η ένδειξη αλληλεγγύης και η ανθρωπιάς είναι ένα χαρακτηριστικό που ενώνει τους δύο λαούς.

Η διαπίστευση αυτή είναι μια ισχυρή βάση για να στηριχτεί η αμοιβαία πολιτική βούληση για την εδραίωση ενός κλίματος που θα επιτρέψει την εμβάθυνση της εργασίας και την αποφυγή εντάσεων στις διμερείς μας σχέσεις.

Είναι αναγκαίο περισσότερο ίσως από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση της ευημερίας, τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου καθώς και για την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας προς όφελος και των δύο λαών μας και της ευρύτερης περιοχής.

Έχοντας επίγνωση του γεγονός πως υπάρχουν ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, είναι σημαντική η διατήρηση και η εμπέδωση του εποικοδομητικού κλίματος. Η παρουσία σας σήμερα στην Ελλάδα μετά την πάροδο έξι ετών πιστεύω πως αντανακλά το θετικό αυτό θέμα.

Με τις σκέψεις αυτές κύριε πρόεδρε, διαβιβάζω τις ευχές μου στο φίλο λαό της Τουρκίας για ειρήνη και ευημερία και εύχομαι παραγωγικές συνομιλίες στο πλαίσιο του 5ου  Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Οι δηλώσεις Ερντογάν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Πιστεύω ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας θα αποτελέσει ευκαιρία να αρχίσει μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ με μια ευρεία αντιπροσωπεία υπουργών και οι υπουργοί θα κανουν εποικοδομητικές συνομιλίες με τους ομολόγους τους βέβαια ο σκοπός είναι να ανεβάσουμε στα 30 δις

Θα συζητήσουμε πια βήματα θα κάνουμε σε όλα τα θέματα

Οι προετοιμασίες έχουν γίνει από τους υπουργούς και βάζουμε τις απαραίτητες υπόγραφες. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με πιο λογικό τρόπο.

Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερο και για το μέλλον των δυο πλευρών να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο.

 

Δείτε live εικόνα από την επίσκεψη του Τούρκου πρόεδρου: 

Στο αεροδρόμιο «Ελεύθεριος Βενιζέλος» όλα ήταν έτοιμα από νωρίς το πρωί για την άφιξη των τριών αεροπλάνων που μεταφέρουν τον Τούρκο πρόεδρο και την συνοδεία του με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια όπως προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις.

Αμέσως μετά την άφιξή του στην Ελλάδα ο κ. Ερντογάν θα κατευθυνθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα συναντήσει την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, ενώ οι υπουργοί που τον συνοδεύουν θα διαμοιραστούν στα κτίρια του υπουργείου Εξωτερικών και στη ΛΑΕΔ για τις συναντήσεις τους με τους Έλληνες ομολόγους τους.

Στις 12:15 ο Τούρκος πρόεδρος με τη συνοδεία του θα περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για την κατ΄ ιδιαν συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ελληνική αντιπροσωπεία. Περίπου στις 13:00 βάσει του προγραμματισμού θα πραγματοποιηθούν οι κοινές δηλώσεις των ηγετών Ελλάδας-Τουρκίας χωρίς ερωτήσεις.

Μετά τις 13:30 προγραμματίζεται το γεύμα στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο θα αποτελέσει και την ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, ενώ ως τις 17:00 ο κ. Ερντογάν αναμένεται να έχει αναχωρήσει.