Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, χωρίς συμφωνία για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά με τη θέλησή τους να συνεχίσουν τις προσπάθειες μέχρι το τέλος του έτους.

Το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIN) δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα παρά τις μαραθώνιες ολονύκτιες διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν ήδη από το χθεσινό Eurogroup.

Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ, γνωστοί ως Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που προβλέπουν έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος στο 60%, είχαν ανασταλεί λόγω της πανδημίας της Covdi-19, ωστόσο θα πρέπει να τεθούν εκ νέου σε ισχύ το 2024 και για αυτόν το λόγο τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ξεκινήσουν έναν αγώνα δρόμου ώστε να υπάρξει μια συμφωνία πριν από το τέλους του τρέχοντος έτους.

Τα κράτη – μέλη της ΕΕ έχουν χωριστεί σε δύο διακριτά στρατόπεδα, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να ηγούνται αυτών των δύο διαφορετικών προσεγγίσεων. Ήτοι αυτών που ζητούν να υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι για την απομείωση των ελλειμμάτων και των χρεών και αυτών που ζητούν να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία, ιδίως ως προς το ζήτημα των επενδύσεων στην πράσινη μετάβαση και στην άμυνα, εν μέσω μάλιστα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Την επόμενη εβδομάδα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες και το ζήτημα της αναθεώρησης των δημοσιονομικών κανόνων αναμένεται να βρεθεί στην ατζέντα, τόσο στην επίσημη συνάντηση όσο και σε διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις, παρόλο που οι 27 έχουν να συζητήσουν άλλα φλέγοντα ζητήματα, όπως το αν θα ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία και μια αμφιλεγόμενη αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ.