«Το αυταρχικό και αναποτελεσματικό μέτρο διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές αποτελεί ομολογία ανικανότητας της κυβέρνησης και επιχειρεί να αποκρύψει την πραγματική της ευθύνη, αφού η βία με οπαδικό μανδύα αποτελεί προϊόν μιας κοινωνικής διεργασίας και των συσσωρευμένων αδιέξοδων που ζει, επί ημερών της, η νέα γενιά»,τονίζουν οι τομεάρχες Προστασίας του Πολίτη και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Κώστας Μπάρκας και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

 

Οι κ.κ. Μπάρκας και Μεϊκόπουλος επαναλαμβάνουν τις θερμότερες ευχές τους για ταχεία ανάρρωση στον αστυνομικό «που δέχτηκε τη δολοφονική επίθεση από μέλη του οργανωμένου εγκλήματος που, προφανώς, έχει εισχωρήσει στο οπαδικό κίνημα». Σχολιάζουν ότι άκουσαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «να υιοθετεί τις προτάσεις που καταθέτει δημόσια εδώ και τρεις ημέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, όπως η απρόσκοπτη εποπτεία και κατόπτευση των αθλητικών εγκαταστάσεων με σύγχρονα συστήματα ασφαλείας μέσω καμερών υψηλής ευκρίνειας και η τοποθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας». Σχολιάζουν ότι «η απουσία πρωτοβουλίας για την απεμπλοκή της Αστυνομίας από την ασφαλή διεξαγωγή αθλητικών συναντήσεων και την μετάθεση της ευθύνης στις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες (ΠΑΕ, ΚΑΕ, ΤΑΑ), εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο προχειρότητας και προτεραιοποίησης της επικοινωνίας έναντι της ουσίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

 

Οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρουν ότι «δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση -για άλλη μια φορά- επιχειρεί να κάνει damage control χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι η φωτιά δεν σβήνει με λάδι» και, ειδικότερα ότι «το οριζόντιο μέτρο για διεξαγωγή αναμετρήσεων δίχως θεατές αποτελεί την απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να διασωθεί πολιτικά για την ανεξέλεγκτη κι επικίνδυνη κατάσταση που δημιούργησε με την απραξία της τα τελευταία χρόνια». Υποστηρίζουν ότι «είναι ένα μέτρο που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στη μετακίνηση του προβλήματος σε άλλους αθλητικούς χώρους», καθώς «επί της ουσίας, το φαινόμενο της ακραίας παραβατικότητας θα φύγει από το ποδόσφαιρο και θα πάει, επί παραδείγματι, στο μπάσκετ, το βόλεϊ και το πόλο».

 

Σημειώνουν ότι «η κυβέρνηση επιλέγει να τιμωρήσει το σύνολο των αθλητών, των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων, των εργαζομένων στον αθλητισμό και συνολικά τον υγιή αθλητισμό αντί να εκπονήσει -όπως δεν έχει πράξει επί τέσσερα και πλέον χρόνια- ένα αποτελεσματικό και λειτουργικό σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου που, επί ημερών της, έχει γιγαντωθεί».

 

Καλούν την κυβέρνηση να εξηγήσει: «Το κλείσιμο των γηπέδων, ποιον στόχο έχει και ποιον τελικά εξυπηρετεί; Θεωρούν ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα τερματίσει τη βία;». Σε αυτό το πλαίσιο «υπενθυμίζουν» στην κυβέρνηση «ότι όλα τα τραγικά περιστατικά -όπως η δολοφονία του Άλκη Καμπανού και του Μιχάλη Κατσουρή- δεν έγιναν μέσα στα γήπεδα και την ώρα των αγώνων, αλλά έξω από αυτά».