Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα τους θανάτους οκτώ μελών του σε μάχες με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου αντισυνταγματάρχη, διοικητή του συντάγματος πεζικού Γκολάνι.

Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι έπληξε θέσεις του σιιτικού ένοπλου κινήματος Χεζμπολά στον Λίβανο.

Μαχητικό αεροσκάφος βομβάρδισε εγκατάσταση εκτόξευσης ρουκετών και στρατιωτικές υποδομές αντιδρώντας σε εκτοξεύσεις ρουκετών και πυρά ολμοβόλων, ανέφερε η ισραηλινή ΠΑ μέσω X (του πρώην Twitter).

Ισραηλινά αεροσκάφη και άρματα μάχης έπληξαν επίσης θέσεις των συριακών ένοπλων δυνάμεων, ανταποδίδοντας πυρά, πρόσθεσε.

Η κλιμάκωση της έντασης στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, η σοβαρότερη μετά τον πόλεμο Ισραήλ/Χεζμπολά το 2006, εντείνει την ανησυχία για εξάπλωση του πολέμου που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ συνεχίζει σήμερα τον πόλεμο που κήρυξε στη Χαμάς, δεχόμενο ωστόσο εντεινόμενη πίεση από πλευράς των πιο στενών συμμάχων του, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε τους «βομβαρδισμούς στα τυφλά» στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου επικρατεί παράλυση, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε χθες Τρίτη να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, εγκρίνοντας με συντριπτική πλειοψηφία, 153 ψήφων υπέρ, 10 κατά (συμπεριλαμβανομένων αυτών του Ισραήλ και των ΗΠΑ) και 23 αποχών, ψήφισμα που δεν είναι πάντως νομικά δεσμευτικό.

Πρόκειται για πλειοψηφία μεγαλύτερη από αυτή που καταδίκασε την εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε εκείνη την περίπτωση η πλειοψηφία δεν είχε ξεπεράσει τις 143 ψήφους, κάτι που η Ουάσιγκτον είχε προβάλει πολύ ως απόδειξη της διεθνούς απομόνωσης της Μόσχας.