Με αφορμή όλα όσα έγιναν στο Πανθεσσαλικό, στον αγώνα Βόλος – Ολυμπιακός, όπου ο διαιτητής Τάσος Παπαπέτρου φάνηκε να μη μετέχει του παιχνιδιού, γιατί όλα τα ζητούσε από το ρέφερι VAR και μετά…. σφύριζε, θα μιλήσουμε σήμερα για τον ρόλο του VAR.

Αποτέλεσμα των δικών του υποδείξεων ήταν, οι «ερυθρόλευκοι» να μιλάνε για ένα «οργανωμένο έγκλημα»! Και δεν μιλάνε μόνο οι Ολυμπιακοί αλλά όλοι οι αγνοί φίλαθλοι. Και φυσικά όλοι καταλήγουν στο γεγονός ότι ο διαιτητής που διαμόρφωσε το τελικό 2-2 ακύρωσε δύο έγκυρα γκολ ως οφσάιντ, αφού, σύμφωνα με τον ρέφερι VAR, η…φτέρνα του παπουτσιού όχι του σκόρερ, αλλά συμπαίκτη του Έσε, στο γκολ του Μασούρα, ήταν μηδέν μηδέν ένα του χιλιοστού ποιο μπροστά! Το ίδιο και στο γκολ του Ελ Κααμπί! Με τη μόνη διαφορά εδώ, οι…τρίχες της κεφαλής του Ελ Αραμπί από τον αέρα ήταν ελάχιστα πιο μπροστά από τον τελευταίο αμυντικό του Βόλου! Έτσι για…ψύλλου πήδημα ο κατά τα άλλα διεθνής διαιτητής Παπαπέτρου ακύρωσε δύο γκολ του Ολυμπιακού που έπρεπε στην ουσία να μετρήσουν και με τα οποία η ομάδα του Πειραιά θα έπαιρνε τη νίκη που δικαιούταν!

Και δεν ήταν το μοναδικό παιχνίδι που το VAR με τις υπερβολικά λανθασμένες υποδείξεις του διαμορφώνει ένα αποτέλεσμα. Να πούμε πως, σε μια αμφισβητούμενη φάση σε ένα γκολ, σε ένα πέναλτι, οι υποδείξεις του είναι αν όχι 100%, σίγουρα 99,9% λανθασμένες! Και αυτό επειδή οι…γραμμές μπαίνουν από ανθρώπινο χέρι. Κάτι που συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, αφού στις άλλες χώρες οι γραμμές μπαίνουν αυτόματα από το ειδικό μηχάνημα. Βέβαια, η αγορά του είναι πανάκριβη και ο Συνεταιρισμόςαδυνατεί να το προμηθευτεί. Έτσι περιμένει να το αγοράσει η πολιτεία για λογαριασμό της Σούπερ Λίγκας! Και μακάρι να γίνει, προκειμένου να σταματήσουν οι διαφωνίες, οι σφαγές και τα εγκλήματα σε βάρος κάποιων ομάδων.

Είναι γεγονός πως στην Ελλάδα η χρήση του VAR στους αγώνες γίνεται αλόγιστα! Στην Ευρώπη οι διαιτητές σφυρίζουν σε ποσοστό 80% και ζητούν την άποψη του VAR για το υπόλοιπο 20%! Αλήθεια, ποιος τελικά είναι ή πρέπει να είναι στο παιχνίδι ο ρόλος του VAR;

Αν το VAR νομίζει πως υπήρξε ένα σοβαρό λάθος του διαιτητή, τον ενημερώνει σχετικά. Έτσι ο διαιτητής μπορεί να αλλάξει την απόφαση «κατόπιν συμβουλής του ρέφερι VAR»! Να δει την φάση, «να πραγματοποιήσει επανεξέταση», πηγαίνοντας σε ένα καθορισμένο σημείο στην πλάγια γραμμή, που ονομάζεται «περιοχή επανεξέτασης διαιτητή», για να εξετάσει τη φάση βλέποντάς τη στο βίντεο. Και φυσικά εάν ο διαιτητής που έχει κύρος διαπιστώσει πως είναι σίγουρος για την αρχική του απόφαση, δεν εκτελεί την υπόδειξη του VAR! Πρέπει ακόμη να σημειώσουμε πως «ο διαιτητής μπορεί να σταματήσει τον αγώνα και να αντιστρέψει μια απόφαση. Ή να δει μια φάση στο βίντεο. Όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να διακόψει τον αγώνα, όταν μία από τις δύο ομάδες βρίσκεται σε πιθανότητα καλής επίθεσης και σημειώσει γκολ».

Για την ιστορία, να υπογραμμίσουμε πως στη χώρα μας, επίσημα και για πρώτη φορά, το VAR χρησιμοποιήθηκε στον τελικό αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδος μεταξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ που διεξήχθη το Σάββατο 11 Μαΐου 2019. Να τονίσουμε ακόμη πως η πρώτη δοκιμή λειτουργίας του VAR στην Ελλάδα έγινε στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Παναιτωλικό, στις 5 Μαΐου 2019 για την 30ή αγωνιστική του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας.

Με όλα αυτά βγαίνει το συμπέρασμα πως όσο λιγότερο χρησιμοποιούν οι διαιτητές τις…υποδείξεις του ρέφερι VAR, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τόσο καλύτερο ποδόσφαιρο θα βλέπουμε και ελάχιστα επεισόδια θα έχουμε.

Πιστεύω να συμφωνείτε…

 

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο