Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του 18χρονου, που κατηγορείται για τον τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού μετά από ρίψη φωτοβολίδας. 18χρονος υποστήριξε ότι υπήρχε και δεύτερο άτομο που έριξε φωτοβολίδα, σύμφωνα με το MEGA.

Μετά από σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ο 18χρονος κρίθηκε προφυλακιστέος. Λίγο πριν την απολογία του είχε καταθέσει αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, με το αίτημα να απορρίπτεται από τις δικαστικές αρχές.

Παράλληλα, ο 18χρονος υποστήριξε πως υπήρξε και άλλο άτομο σε κοντινή απόσταση, πίσω από ένα αυτοκίνητο, το οποίο έριξε μία φωτοβολίδα προς την πλευρά του αστυνομικού. Όπως είπε ο κατηγορούμενος, δεν μπορεί να τον περιγράψει, ενώ ζήτησε να ελεγχθεί εάν ο αστυνομικός χτυπήθηκε από τη δική του φωτοβολίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκε DNA σε εκτοξευτήρα φωτοβολίδας, ενός ακόμη ατόμου, το οποίο δεν έχει συλληφθεί ακόμα.

Προσωρινά κρατούμενος, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, τέθηκε μετά την απολογία του, ο 18χρονος που κατηγορείται για την επίθεση με ναυτική φωτοβολίδα σε βάρος του 31χρονου αστυνομικού στη διάρκεια επεισοδίων έξω από το γήπεδο Μελίνα Μερκούρη στου Ρέντη.

Ο 18χρονος κατηγορείται για ηθική αυτουργία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών, για έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, διατάραξη οικιακής ειρήνης και για κατοχή βεγγαλικών, ενώ όλες οι πράξεις είναι με την επιβαρυντική περίσταση που προβλέπεται στον αθλητικό νόμο.

Τι υποστήριξε στην απολογία του
Το πρωί στις 11 ο 18χρονος πέρασε την πόρτα του ανακριτή μαζί με τον δικηγόρο του Απόστολο Λύτρα.

Να σημειωθεί πως χθες επιβεβαιώθηκε από τα εγκληματολογικά εργαστήρια ότι βρέθηκε στα δάχτυλά του ίχνη πυρίτιδα. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι είπε στον ανακριτή πως δεν είχε πρόθεση να προκαλέσει βλάβη σε κανέναν.

Σκοπός του ήταν να ρίξει τη φωτοβολίδα προς τα επάνω. Δεν ήξερε να τη χρησιμοποιεί, γι’ αυτό και το αποτέλεσμα ήταν να φύγει προς τα κάτω και να χτυπήσει σε απόσταση περίπου δύο – τριών μέτρων από το σημείο όπου βρισκόταν και να τραυματίσει στη συνέχεια τον αστυνομικό, ο οποίος βρισκόταν σε μια απόσταση περίπου 70 μέτρων.

Ο 18χρονος φέρεται να υποστήριξε ότι η φωτοβολίδα που έριξε είχε πορτοκαλί χρώμα και εκ των πραγμάτων μπορεί να προκύψει αν ήταν αυτή που χτύπησε τον αστυνομικό ή όχι, καθώς έπεσαν και άλλες φωτοβολίδες από το συγκεκριμένο σημείο. Δηλώνει συντετριμμένος και ζητά συγνώμη από την οικογένειά του.»

Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει ο 18χρονος που πέταξε την φωτοβολίδα
Ο συλληφθείς κατηγορείται για ηθική αυτουργία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών, για έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για τον άνθρωπο, διατάραξη οικιακής ειρήνης και για κατοχή βεγγαλικών. Να σημειωθεί ότι όλες οι πράξεις είναι με την επιβαρυντική περίσταση που προβλέπεται στον αθλητικό νόμο.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του καθοδηγητή, και του πυρήνα των χούλιγκαν, που έδρασαν έξω από το «Μελίνα Μερκούρη».

Τι αναφέρει η υπεράσπιση του 18χρονου
Ο δικηγόρος του, Απόστολος Λύτρας έχει αναφέρει στους δημοσιογράφους ότι ο 18χρονος δεν είναι οργανωμένος οπαδός, δεν έχει τιμωρηθεί ποτέ και δεν έχει κατηγορηθεί και προσαχθεί για οποιαδήποτε αιτία, ενώ δεν ανήκει σε οποιονδήποτε σύνδεσμο ομάδας.

Έχει επισημάνει επίσης ότι ο πελάτης του, του έχει αναφέρει ότι δεν είχε χρησιμοποιήσει άλλη φορά τέτοιου είδους βεγγαλικό και πρόθεσή του δεν ήταν να το πετάξει εναντίον του αστυνομικού. Υποστήριξε εξάλλου ότι τη ναυτική φωτοβολίδα του την έδωσε κάποιος από τους οργανωμένους οπαδούς με καλυμμένα χαρακτηριστικά, προκειμένου όταν βγουν από το γήπεδο να πραγματοποιήσουν επίθεση εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Ο κ. Λύτρας τόνισε ότι τόσο ο 18χρονος όσο και η οικογένειά του, αυτή τη στιγμή, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η υγεία του αστυνομικού.
Άλλαξε υπερασπιστική γραμμή
Αν και αρχικά στην προανακριτική ο 18χρονος είχε πει πως έριξε τη φωτοβολίδα, αλλά δεν στόχευσε τον αστυνομικό. Στη συνέχεια η φωτοβολίδα βρήκε στο οδόστρωμα, όπως υποστήριξε ο κατηγορούμενος, κι έπειτα είδε τον αστυνομικό γονατισμένο και δίπλα τους συναδέλφους του.

Ωστόσο, τώρα ο 18χρονος κατά τη διάρκεια της απολογίας του απέσυρε την ομολογία του, αλλάζοντας υπεραστική γραμμή και δηλώνοντας πως έριξε τη φωτοβολίδα, αλλά δεν ξέρει εάν ήταν εκείνη που χτύπησε τον 31χρονο αστυνομικό.

Παράλληλα, ο 18χρονος υποστήριξε πως υπήρξε και άλλο άτομο σε κοντινή απόσταση, πίσω από ένα αυτοκίνητο, το οποίο έριξε μία φωτοβολίδα προς την πλευρά του αστυνομικού. Όπως είπε ο κατηγορούμενος, δεν μπορεί να τον περιγράψει, ενώ ζήτησε να ελεγχθεί εάν ο αστυνομικός χτυπήθηκε από τη δική του φωτοβολίδα.

Ταυτοποιήθηκε το άτομο που κρατούσε τον σωλήνα της φωτοβολίδας
Με τις έρευνες να βρίσκονται σε εξέλιξη, ανάμεσα στα πειστήρια που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές είναι ο εκτοξευτήρας της ναυτικής φωτοβολίδας. Φαίνεται οτι εντοπίστηκε DNA σε εκτοξευτήρα φωτοβολίδας, ενός ακόμη ατόμου, το οποίο δεν έχει συλληφθεί ακόμα. Το αντικείμενο αναλύθηκε και η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών κατάφερε να βρει δακτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό πάνω σε αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το άτομο που κρατούσε τον σωλήνα της ναυτικής φωτοβολίδας έχει ταυτοποιηθεί από την ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για άτομο νεαρής ηλικίας και βρισκόταν ανάμεσα στους 424 συλληφθέντες το βράδυ των επεισοδίων.

Το άτομο αυτό δεν έχει συλληφθεί μέχρι στιγμής, ενώ ενήμερες είναι οι δικαστικές αρχές.