Συνέντευξη της Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δώρας Αυγέρη, στην ERTNews και τη δημοσιογράφο Βάλια Πετούρη, για την ακρίβεια και τον προϋπολογισμό, την ανασφάλεια των πολιτών και την έξαρση των φαινομένων βίας, το συνέδριο του κόμματος και τους στόχους ενόψει των ευρωεκλογών

 

«Κυβέρνηση ανασφάλειας, κοροϊδίας και λαϊκισμού»

 

Μιλώντας στην ΕΡΤNEWS, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει την απόλυτη αδικία και μεροληψία της κυβέρνησης σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας, η οποία δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και το αίσθημα ανασφάλειας.

«Ωστόσο, η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τις λέξεις, στις οποίες αποδίδει διαφορετικό νόημα σε σχέση με αυτό που πράγματι ζουν ως καθημερινότητα η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

Ο κόσμος το έχει καταλάβει πια ότι έχει να κάνει με μια κυβέρνηση, η οποία χρησιμοποιεί ως μόνιμη επωδό το 41% για να καλύψει την προεκλογική κοροϊδία σε βάρος του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εξαπάτησης των πολιτών είναι το οριζόντιο και άδικο μέτρο των τεκμηρίων στη φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων», υπογράμμισε η Δώρα Αυγέρη.

«Δείτε, επίσης, τι έγινε με τον πρόσφατο νόμο με τον οποίο υποτίθεται ότι ενσωματώθηκε μια ευρωπαϊκή οδηγία -κοπτοραπτική στην ουσία ήταν- για τον τρόπο αντιμετώπισης των «servicers» και των «funds». Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση έπρεπε να προστατέψει την πρώτη κατοικία και τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, αλλά αντί να κάνει αυτό με την υποτιθέμενη ενσωμάτωση, έφερε το ακατάσχετο των λογαριασμών των servicers, ενώ την ίδια στιγμή για τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν το διασφαλίζει.

Καταλαβαίνετε επομένως πόσο άδικη και μεροληπτική είναι η κυβέρνηση», πρόσθεσε η Δώρα Αυγέρη.

«Ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται τους αριθμούς περί δήθεν ανάπτυξης.

Αυτό που αντιλαμβάνεται ο κόσμος, όμως, είναι ότι έρχονται γιορτές και δεν μπορεί να βγει στην αγορά, να αγοράσει τα βασικά. Δεν μπορεί να χαρεί. Σκέφτεται πώς θα αγοράσει ένα κιλό κρέας, ένα κιλό φέτα, να πάρει ένα λίτρο λάδι, το οποίο παράγεται στη χώρα μας, αλλά εδώ πωλείται πιο ακριβά από ό,τι σε χώρες στις οποίες εξάγεται.

Την ώρα που ο Έλληνας εργάζεται περισσότερες ώρες από οποιονδήποτε Ευρωπαίο, κι αμείβεται σχεδόν με τη μικρότερη αμοιβή.

Έχουμε ρεκόρ φορολόγησης την τελευταία 27ετία! Αλλά και ρεκόρ φορολόγησης από έμμεσους φόρους. Φέτος αυξήθηκαν κατά 7 δισεκατομμύρια σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή κατά 40%, από τον ΦΠΑ. Μπορεί κάποιος από την κυβέρνηση να μας δώσει ένα ανάλογο παράδειγμα αύξησης μισθών ή συντάξεων; Εκτός από τις αυξήσεις των γαλάζιων διοικητών στα νοσοκομεία; Πήρε τέτοια αύξηση το νοσηλευτικό ή το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων; Αυτοί οι εργαζόμενοι που βλέπουν την ίδια στιγμή να έχουν αυξηθεί κατά 50% βασικά είδη διατροφής σε σχέση με πέρυσι;

Κυβέρνηση της ανασφάλειας, της κοροϊδίας και του λαϊκισμού. Ανασφάλεια παντού!» σημείωσε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 

«Η κυβέρνηση έλεγε ότι πίνει νερό στο όνομα της ασφάλειας των πολιτών, αλλά έχει αποτύχει παταγωδώς. Δυστυχώς, τα παραδείγματα που έχουμε με τις απώλειες ζωών νέων ανθρώπων, είναι οι πιο τραγικές αποδείξεις.

Να σας θυμίσω ότι προέρχομαι από τη Θεσσαλονίκη που θρήνησε ένα νέο άνθρωπο πριν από περίπου δύο χρόνια εξαιτίας της οπαδικής βίας. Τότε η κυβέρνηση έλεγε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Δεν έκανε, όμως, τίποτα στην πράξη. Τίποτα δεν έκανε και τον περασμένο Αύγουστο με τη δολοφονία του νεαρού παιδιού από τους Κροάτες χούλιγκαν, που διέσχισαν σχεδόν όλη τη χώρα για να φτάσουν στην Αθήνα και στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Κάθε φορά που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κακό εαυτό της, προσφεύγει στην επικοινωνία και τον λαϊκισμό. Ελπίζουμε αυτή τη φορά η κυβέρνηση να κάνει πράξη τα μέτρα που υιοθέτησε- και τα οποία είχε προηγουμένως προτείνει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το βήμα της ΚΕ- και να τα βάλει με αυτούς που πρέπει. Να σας θυμίσω ότι ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο», βάζοντας τα με την κυβέρνησή του που κάθε φορά νομοθετεί και νόμο δεν κρατά, γιατί δεν αφήνουν τα συμφέροντα και οι επιχειρηματίες.

Η κυβέρνηση μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης και 7 τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα προσφεύγει και πάλι στον ποινικό λαϊκισμό για να κάνει επικοινωνιακή διαχείριση του αισθήματος ανασφάλειας που έχει διαμορφωθεί όλο αυτό το διάστημα, γιατί ακριβώς δεν έχει κάνει τίποτα για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Μπορεί να μας απαντήσει ο κ. Φλωρίδης γιατί έχει εδραιωθεί το αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες;

Μπορεί να μας απαντήσει γιατί έχουμε έξαρση στα βαριά εγκλήματα;

Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο 4,5 χρόνια τώρα;

Είναι και ανίκανοι και απρόθυμοι να καταπολεμήσουν το έγκλημα, να βοηθήσουν τη Δικαοσύνη και τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι τέτοιο το επίπεδο της ανασφάλειας που έχει προκληθεί από τους χειρισμούς αυτής της κυβέρνησης, που οι γυναίκες και οι άνδρες της ΕΛΑΣ φοβούνται για τη σωματική τους ακεραιότητα και αισθάνονται ανασφάλεια όταν καλούνται να επιτελέσουν το έργο τους. Να παράσχουν ασφάλεια στους πολίτες», ήταν η απάντηση της Δώρας Αυγέρη σχετικά με την οπαδική βία και το τραγικό περιστατικό του σοβαρού τραυματισμού του αστυνομικού.

 

Ερωτηθείσα για το συνέδριο του κόμματος και τους στόχους ενόψει των ευρωεκλογών, τόνισε η Δώρα Αυγέρη: «Σίγουρα οι ευρωεκλογές είναι ορόσημο. Αφετηρία αυτής της πορείας ήταν η πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή όπου με μια ομόθυμη και ομόφωνη ορίστηκε ο οδικός χάρτης που περιλαμβάνει προσυνεδριακές διαδικασίες, τα περιφερειακά συνέδρια, την ανάδειξη συνέδρων τη διεξαγωγή του Συνεδρίου. Η πρώτη δοκιμασία θα είναι οι Ευρωεκλογές.

Αντίπαλός μας δεν είναι οι δημοσκοπήσεις. Το ζήτημα είναι να διατυπωθεί πραγματικά μια τέτοια πολιτική πρόταση προς τον λαό, που θα μετουσιωθεί σε μια πρόταση κυβερνητικής αλλαγής. Το ζήτημα είναι να πείσουμε τον ελληνικό λαό. Δεν το καταφέραμε το προηγούμενο διάστημα, είναι προφανές, και για αυτό είχαμε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα. Πλέον, σε αυτό επικεντρώνουμε όλες μας τις δυνάμεις και όλη μας την φαιά ουσία.

Το έχει πει και ο Πρόεδρος, ο Στέφανος Κασσελάκης: αφήνουμε πίσω το παρελθόν, μηδενίζουμε το κοντέρ.

Μπαίνουν και άλλοι άνθρωποι σε αυτή τη διαδικασία. Νέοι άνθρωποι, νέα μυαλά, με κοινωνική γείωση, με ένσημα στην επιστήμη τους, το κοινωνικό τους πεδίο».