«Το 2024 θα είναι μια χρονιά περαιτέρω αύξησης εισοδημάτων. Κυρίαρχη επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η άσκηση μιας ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News.

Αναφορικά με τις εξελίξεις για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, επισημαίνει ότι: «Επιτέλους, έχουμε μια κυβέρνηση που λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Ξέρουμε όλοι, ας μην κρυβόμαστε, ότι στο όνομα των ομάδων, υπάρχουν «στρατοί» που διαπράττουν μια σειρά από βαριά κακουργήματα εντός και εκτός γηπέδων. Αν η δράση τους αυτή δεν αντιμετωπιστεί στη ρίζα της, όλα τα άλλα μέτρα δεν θα έχουν αντίκρισμα και όσες προσπάθειες κι αν γίνουν δεν θα είναι αρκετές. Γι’ αυτό η πιο σημαντική από τις ανακοινώσεις που έγιναν τη Δευτέρα είναι η συγκέντρωση στοιχείων και η αναβάθμιση της δικαστικής έρευνας. Η εκτελεστική εξουσία δεν θα υποκαταστήσει την δικαστική σε καμία περίπτωση. Το ποιες και πόσες είναι αυτές οι εγκληματικές οργανώσεις, πως λειτουργούν και τι εγκλήματα διαπράττουν θα το ερευνήσει η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη».

Υπογραμμίζει ακόμη ότι «ως προς τα γήπεδα, η μεγάλη διαφορά αυτών των ανακοινώσεων είναι ότι δεν μιλάμε απλώς για ένα κλείσιμο γηπέδων για δύο μήνες, αλλά για το γεγονός ότι πλέον για να ανοίξει οποιοδήποτε γήπεδο πρέπει να ικανοποιηθούν κάποιες προϋποθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες φέρουν οι ομάδες. Όποιος τηρήσει τις δεσμεύσεις θα ανοίξει. Ελπίζουμε πως τα μέτρα που ανακοινώσαμε θα προχωρήσουν από τις ΠΑΕ, αν όμως χρειαστεί θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους».

Ο κ. Μαρινάκης συμπληρώνει στη συνέχεια πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την οργή των φιλάθλων «οι οποίοι δεν έχουν καμία ευθύνη, αλλά νιώθουμε πολύ καλύτερα με τη συνείδησή μας με το να υποχρεώσουμε τις ομάδες να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές για να γυρίσουμε στα γήπεδα με ασφάλεια. Δηλαδή, ταυτοποίηση των θεατών, για να ξέρει καθένας από μας ποιος κάθεται δίπλα του, ηλεκτρονικό εισιτήριο και κάμερες με συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές ώστε αν κάποιος παρανομήσει με κάποιο τρόπο να εντοπιστεί άμεσα και να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Η ευθύνη εδώ βαραίνει τις ομάδες. Εκείνες καλούνται να συμμορφωθούν με όσα ορίζει ο νόμος».

Διευκρινίζει επίσης απαντώντας σε ερώτηση για το ποιος θα έχει την ευθύνη όσον αφορά τα εισιτήρια για να μπαίνει κάποιος στο γήπεδο ότι: «Αυτό ήταν είναι και θα παραμείνει ευθύνη των ομάδων. Η Αστυνομία θα συνεχίσει να κάνει, κατά περίπτωση, ελέγχους ασφαλείας στα γήπεδα, αλλά δεν είναι ο ρόλος της να αναλάβει ευθύνες των ιδιοκτητών των ΠΑΕ. Ο έλεγχος της Αστυνομίας αφορά την ασφάλεια των φιλάθλων και όχι την ταυτοπροσωπία τους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφορικά με τον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, επισημαίνει πως: «Το 2024 θα είναι μια χρονιά περαιτέρω αύξησης εισοδημάτων. Κυρίαρχη επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η άσκηση μιας ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής. Προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξουν αυξήσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, νέα αύξηση των συντάξεων, του κατώτατου μισθού, αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, καθώς και αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων και του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης. Τα μόνιμα μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών,, όπως αυτά που ήδη ανέφερα αλλά και η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η μείωση του ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένες από φυσικές καταστροφές κατοικίες, το Youth Pass, η απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων, από το 2024 αγγίζουν το 1,6 δις ετησίως».

Για τις έκτακτες ενισχύσεις που έχουν εξαγγελθεί υπογραμμίζει πως «όσο η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, να μειώνει το χρέος της ως προς το ΑΕΠ, να προσελκύει επενδύσεις, να αυξάνει τις εξαγωγές της, να μειώνει την ανεργία, να σημειώνει ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις, να αυξάνει τα δημόσια έσοδα, χωρίς να αυξάνει φόρους, τόσο θα μεγαλώνει ο δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να μπορούμε να εξασφαλίσουμε ακόμα καλύτερα εισοδήματα σε όλους τους πολίτες».

Ολοκληρώνοντας, σε ερώτηση για το πώς αξιολογεί την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και για το αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές, ο κ. Μαρινάκης τονίζει πως «ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να δίνει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, όχι να σχολιάζει τα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Προφανώς παρατηρούμε τις εξελίξεις. Αλλά, τα δύο κόμματα αυτά, το 2019 συγκέντρωναν μαζί δύναμη της τάξης του 40% και τώρα μόλις τείνουν να αγγίξουν το 25%. Φυσικά και είναι σημαντικό το ποιος θα είναι στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι καθένας που έχει πολιτικό λόγο και αξίωμα, είτε είναι δεύτερος, είτε είναι τρίτος, να έχει ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις να εισφέρει στο δημόσιο διάλογο. Και μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει γίνει ούτε από το ΠΑΣΟΚ, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ».