Σύμφωνα με πληροφορίες στην κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, διαφωνία υπήρξε μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και της Ντόρας Μπακογιάννη για την αφαίρεση της ροζ σημαίας από το γενικό προξενείο της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η πρόεδρος της Επιτροπής και πρώην υπουργός Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση του κ. Γεραπετρίτη να αφαιρεθεί η ροζ σημαία που είχε τοποθετηθεί στο προξενείο ως έργο τέχνης στο πλαίσιο έκθεσης σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η τέχνη δεν μπορεί να λογοκριθεί.

Παρόμοια και η παρέμβαση και από την κυρία Ρένα Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ η οποία είπε μεταξύ άλλων “Η απόφασή σας είναι απόφαση – κόλαφος για την Τέχνη και για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι απόφαση ευθυγράμμισης με την ακροδεξιά. Είναι απόφαση υπακοής στο μαύρο”.

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως «κανείς δεν κάνει λογοκρισία στην τέχνης», εξήγησε όμως ότι το προξενείο δεν αποτελεί γκαλερί. «Στις γκαλερί ανεβάζεις ότι θέλεις. Εδώ όμως είναι προξενείο, στενό κράτος και πρέπει μεταξύ άλλων να προβάλουμε τα σύμβολα».

Να σημειωθεί ότι η επιτροπή συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών να ενημερώσει τους βουλευτές για την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου.