«Ο κύκλος των αποχωρήσεων και της καταστροφικής εσωστρέφειας έχει κλείσει», πιστεύει ο Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ δηλώνει σίγουρος ότι «στις ευρωεκλογές δεν θα χάσουμε έδαφος σε σχέση με τις εθνικές εκλογές».

Προσθέτει, δε, πως «στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η ανασυγκρότηση και η πολιτική, προγραμματική και εκλογική του επιστροφή σε κυβερνητική τροχιά». Κρίνει ότι «οι πρόσφατες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έδειξαν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι μια ενιαία πρόταση των προοδευτικών δυνάμεων δημιούργησε νικηφόρες νησίδες στην αριθμητική παντοδυναμία της κυβέρνησης, άρα αυτή η πετυχημένη στρατηγική πρέπει να συνεχιστεί στην ΚΕΔΕ και τις ΠΕΔ».

Είστε μέλος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τι προσδοκάτε από αυτό το Συνέδριο; Αποκλείετε νέες αποχωρήσεις;

Πιστεύω ότι ο κύκλος των αποχωρήσεων και της καταστροφικής εσωστρέφειας έχει κλείσει. Προχωράμε μπροστά, επιδιώκουμε με θετικό προγραμματικό λόγο να συστηθούμε ξανά στην ελληνική κοινωνία, να την ακούσουμε και να μας ακούσει.

Μετά τις αποχωρήσεις συντρόφων σας οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Θα μπορέσετε τελικά να παραμείνετε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να αρθρώσετε πειστικό αντιπολιτευτικό λόγο;

Είναι και πολιτικά και ψυχολογικά αναμενόμενο έπειτα από τέτοια κρίση να υπάρχει δημοσκοπική συρρίκνωση, πιστεύω όμως ότι είναι ένα αναστρέψιμο και παροδικό φαινόμενο. Με εξωστρέφεια και σαφή λόγο μπορούμε παρά την αποχώρηση στελεχών του κόμματος να ανακάμψουμε σημαντικά. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις ευρωεκλογές δεν θα χάσει έδαφος σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, μια πραγματικότητα με την οποία είναι πιθανό να έρθει αντιμέτωπος ο κ. Μητσοτάκης

Με ποιο αφήγημα πορεύεστε προς τις ευρωεκλογές και με ποιο στόχο;

Οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η αδυναμία της να παίξει αποφασιστικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις, η κρίση ασφάλειας, η αύξηση των ανισοτήτων αλλά και η κλιματική κρίση. Ο κίνδυνος της Ακροδεξιάς σε μια σειρά από χώρες, αλλά και η ανάγκη ενότητας και πολιτικής συνεννόησης του προοδευτικού κόσμου για να αποτραπεί ένα τέτοιο σενάριο… Στόχος μας είναι η ανασυγκρότηση του κόμματός μας και η πολιτική, προγραμματική και εκλογική του επιστροφή σε κυβερνητική τροχιά με σταθερά και στέρεα βήματα.

Στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της αντιπολίτευσης που ακολούθησε, η παράταξή σας δεν ανέπτυξε ερείσματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα  Συνδικάτα, στην κοινωνία γενικά. Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτό το θέμα έπειτα από τόση καθυστέρηση και με τον πολιτικό χρόνο να στενεύει;

Αυτά που δεν έγιναν σε ευκολότερες για το κόμμα μας πολιτικές συνθήκες πρέπει να επιδιώξουμε να τα κάνουμε στις νέες συνθήκες, ακόμη και αν υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός δυσκολίας. Ας πάμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που έχω και την ευθύνη από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Οι πρόσφατες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έδειξαν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τους δυο δρόμους, τις δυο προτάσεις για τον θεσμό και την εκπροσώπησή του.

Ο πρώτος δρόμος ήταν η πρόταση της συντήρησης. Ο άλλος δρόμος είναι η πρόταση των προοδευτικών δυνάμεων που θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη, χειραφετημένη, δημιουργική, σύγχρονη, κοντά στον πολίτη και τις ανάγκες του. Αυτή η πρόταση έγινε αποδεκτή από τους προοδευτικούς πολίτες και δημιούργησε νικηφόρες νησίδες στην αριθμητική παντοδυναμία της κυβέρνησης, όταν οι τοπικές πολιτικές δυνάμεις συνεργάστηκαν σε προγράμματα και πρόσωπα. Αυτή η πετυχημένη στρατηγική πρέπει να συνεχιστεί στην ΚΕΔΕ και στις ΠΕΔ.

Πώς σχολιάζετε την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με τη γραμμή 4 του μετρό και τον σταθμό στο πάρκο Ριζάρη;

Η απόφαση του ΣτΕ επιβεβαιώνει την αυτονόητη θέση μας ότι το δίλημμα «μετρό ή δέντρα» είναι ανύπαρκτο και παραπλανητικό. Μπορούμε να έχουμε και μετρό και πράσινο, όπως γίνεται σε πολλές άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Με σοβαρότητα, τεκμηρίωση, διαβούλευση, σχέδιο και μελέτη μπορεί να διασφαλίζεται ότι κάθε έργο υποδομής ακόμη και κατά τη διάρκεια της κατασκευής του θα έχει πολλαπλασιαστικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη. Η απόφαση του ΣτΕ ήταν μια πρώτη νίκη, ο αγώνας για περισσότερο πράσινο στην Αθήνα συνεχίζεται.

Πώς σχολιάζετε τα κυβερνητικά μέτρα για την οπαδική βία στα γήπεδα;

Τι θα γινόταν στα media αν το ίδιο ακριβώς περιστατικό συνέβαινε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ; Τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη χαρακτηρίζονται από γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας. Η ομαδική βία αυξάνεται και παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση παρακολουθεί απαθής, ενώ η δημόσια ομολογία υπουργού ότι η κυβέρνηση δεν τολμά να εφαρμόσει τους νόμους που η ίδια θεσπίζει αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και αναδεικνύει το μέγεθος της ανευθυνότητας και επικινδυνότητάς της.

Τι να σχολιάσεις από τα κυβερνητικά μέτρα; Μήπως εφάρμοσαν όσα είχαν εξαγγείλει μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και του Μιχάλη Κατσούρη; Θέλουν; Αν θέλουν να αντιμετωπίσουν το θέμα της οπαδικής βίας και του χουλιγκανισμού, ας πάρουν παράδειγμα από τις πετυχημένες διεθνείς πρακτικές πάνω στις οποίες βασίζονται και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο