Με αυστηρά κριτήρια η λειτουργία τους

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο τόνισε πως «Αφήνουμε πίσω μας μια χρονιά με πολλές και σύνθετες προκλήσεις αλλά και σημαντικές κατακτήσεις όπως η επενδυτική βαθμίδα. Κλείνει ένας κύκλος κρίσεων και ανοίγει εκείνος της διατηρήσιμης και σταθερής ανάπτυξης», και χαρακτήρισε ιστορική μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.

«Συμβάλλει στο να έρθουν φοιτητές στην χώρα μας να σπουδάσουν αλλά και να μην φύγουν περίπου 40.000 Έλληνες που προτιμούν πανεπιστήμια του εξωτερικού. Προτεραιότητά μας είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο», πρόσθεσε και τόνισε ότι με πρόσθετη χρηματοδότηση θα μπορεί να διευρύνει τις συνεργασίες με κορυφαία ιδρύματα.

«Τα μη κρατικά πανεπιστήμια», είπε ακόμα «θα μπορούν να λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων ΑΕΙ και τα προγράμματα σπουδών θα γίνονται με αυστηρά κριτήρια».

Επίσης, είπε ότι τα ποσά που ξοδεύουν πολλές ελληνικές οικογένειες για να στείλουν τα παιδιά στους στο εξωτερικό θα μένουν στη χώρα. «Θα έχει επίσης είπε ενδιαφέρον ο διάλογος που θα ακολουθήσει», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το μήνυμα για την οπαδική βία
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά και στην υγεία και στη δημιουργία εθνικών κέντρων τραύματος: «Το μήνυμά μας είναι ότι επενδύουμε περισσότερα στην υγεία, αυξάνουμε κατά 20% τις εφημερίες των γιατρών και δίνουμε αυξημένα κίνητρα για τους γιατρούς στην περιφέρεια».

«Στη δύσκολη μάχη με την οπαδική βία που διεξάγεται στη σκιά ενός ακόμη σοβαρού τραυματισμού αστυνομικού. Κάμερες, ηλεκτρονικό εισιτήριο που θα επιτρέπει την ταυτοποίηση αλλά και δυνατότητα της πολιτείας να παρεμβαίνει άμεσα σε αντικειμενικά γεγονότα σοβαρά που θα επισύρουν αυτοματοποιημένες ποινές στις ΠΑΕ. Η έρευνα έχει αναβαθμιστεί, δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια, έχουμε αναγνωρίσει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, τα γήπεδα πρέπει να γίνουν χώροι άμιλλας», σημείωσε ακόμη.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ειδικά πολεοδομικά σχέδια, τα οποία -όπως είπε- επεκτείνονται σε όλη την επικράτεια.

«Η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει στην καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης», τονισε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «500 μεταρρυθμιστικά ορόσημα θα υπηρετούν το στόχο μας για ευρωπαϊκή σύγκλιση. Θα έχουμε οδικό χάρτη, ενώ εκφράζω την ικανοποίησή μου για την ευρωπαϊκή συμφωνία για το άσυλο και τη μετανάστευση, μια συμφωνία για την οποία η Ελλάδα είχε πρωτοστατήσει, μια σημαντική ευρωπαϊκή απάντηση στην μεγάλη εθνικη προσπάθεια για αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική».