Στην επανεκλογή του αλλά και στους στόχους του για την επόμενη δημοτική περίοδο αναφέρθηκε, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος. Επιπλέον τόνισε πως «η Δημοτική Αρχή θα στέκεται πάντα δίπλα στον δημότη».

Εκλογή με υψηλά ποσοστά στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές και από την πρώτη Κυριακή. Ποια είναι η δική σας ανάγνωση του αποτελέσματος;

Μόλις την περασμένη Κυριακή στο Δημαρχείο Π. Φαλήρου, κατά την τελετή ορκωμοσίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, δώσαμε όλοι οι εκλεγμένοι τον όρκο, κοιτώντας στα μάτια τα παιδιά και τους δημότες της πόλης μας, που βρέθηκαν κοντά μας.

Η τελετή αυτή σηματοδοτεί την αρχή όχι μόνο μιας νέας δημοτικής περιόδου, αλλά μιας σημαντικής νέας εποχήςγια την πορεία της πόλης μας. Μιας πορείας που ήδη έχει ξεκινήσει, ώστε να καταστεί το αγαπημένο Φαληράκι μας έτσι όπως όλοι επιθυμούμε. Το ονειρευόμαστε,το οραματιζόμαστε. Με την εικόνα και τα δεδομένα που αρμόζουν στην πόλη μας, την ιστορία της, αλλά και τους ανθρώπους της.Με μεράκι, ενθουσιασμό και αίσθημα ευθύνης, ξεκινάμε από την 1η Ιανουαρίου τη νέα θητεία μας.

Η Δημοτική Αρχή θα στέκεται πάντα δίπλα στον δημότη,με αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα, κοινωνική πρόνοια και αρωγή. Με σεβασμό στους πολίτες, επαλήθευση, συνέπεια και τήρηση των προγραμματικών δεσμεύσεών μας.

Θέλουμε να είναι όλοι οι Φαληριώτες περισσότερο υπερήφανοι, μέσα στην επόμενη πενταετία, για την πόλη μας. Είναι κάτι που μπορούμε να το πετύχουμε. Το πιστεύω, το πίστευα και την πρώτη θητεία, το πιστεύω ακόμη περισσότερο τώρα.

Οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Το Π. Φάληρο προοδεύει, αναπτύσσεται, εξελίσσεται, έχει εξωστρέφεια, πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις, διαμορφώνει προϋποθέσεις ανάπτυξης και ευημερίας. Ξεπροβάλλει στο επίκεντρο, αναδεικνύεται σε σημείο αναφοράς της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Μια πόλη των μεγάλων, σύγχρονων τεχνικών έργων, ακόμα πιο καθαρή, πιο «έξυπνη», τεχνολογικά πρωτοπόρα. Μια πόλη ποιοτικότερη σε κάθε γειτονιά της.Μια πόλη με κοινωνική αλληλεγγύη και σεβασμό. Μια πόλη του πολιτισμού και του αθλητισμού. Την πόλη που αξίζουμε όλοι μας, αλλά πολύ περισσότερο τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές.

Ποια είναι τα πιο εμβληματικά έργα που πραγματοποιήθηκαν στην παρούσα δημοτική θητεία;

Οι πολίτες μάς στήριξαν από το 2019, περιβάλλοντας με εμπιστοσύνη την προσπάθειά μας, και ως Δημοτική Αρχή καταφέραμε –κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας– να αξιοποιήσουμε τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου.

Με σωστό προγραμματισμό και παρά τις δυσκολίες, εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις που εκτόξευσαν τον προϋπολογισμό του δήμου μας, υλοποιώντας σύγχρονα τεχνικά έργα υποδομών και ανάπλασης και δρομολογώντας νεότερα και μεγαλύτερα.

Τι έχετε δρομολογήσει για την επόμενη δημοτική περίοδο και ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Οι στόχοι μας ήταν πάντα υψηλοί και αυξάνονται περισσότερο. Σε μια δεύτερη θητεία, πενταετούς πλάνου, που θα μεταμορφώσει το Παλαιό Φάληρο.Με δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την υλοποίηση των μεγάλων έργων που έχουν δρομολογηθεί.Έχουμε και το σχέδιο και την εμπειρία να τα κάνουμε όλα πράξη. Με ενότητα, συμπόρευση και αποτελεσματικότητα… Συνεχίζουμε!

Με σεβασμό στους πολίτες, επαλήθευση, συνέπεια και τήρηση των προγραμματικών δεσμεύσεων της Δημοτικής Αρχής της πόλης. Ειδικά στο πλαίσιο της εξαγγελίας των μεγάλων τεχνικών έργων ανάπλασης, τα οποία θέλω επιγραμματικά να αναφέρω:

1.                Κατασκευάζουμε το υπόγειο Parking Φλοίσβου. Το χρηματοδοτούμενο έργο πνοής για τον Δήμο Π. Φαλήρου αφορά την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης 400 οχημάτων.

2.                Ανακαινίζουμε το εμβληματικό τοπόσημο της πόλης μας, το πολιτιστικό (στρογγυλό κτίριο) κέντρο «Φλοίσβος», με ταυτόχρονη ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου.

3.                Ανάπλαση της Λ. Αμφιθέας – Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και έξυπνο αστικό εξοπλισμό

4.                Ανάπτυξη και επέκταση του δημοτικού φωτισμού στο σύνολό του – Ενεργειακές βελτιώσεις στον οδοφωτισμό, στον φωτισμό κοινόχρηστων χώρων και στα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου. Αναβαθμίζουμε το αίσθημα ασφάλειας μέσα στην πόλη, μειώνουμε τις δαπάνες λειτουργίας, καθώς και το περιβαλλοντικό κόστος

5.                Στο πλαίσιο του προγράμματος εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας, προχωρούμε σε αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και κατασκευές αγωγών και φρεατίων ομβρίων.

6.                Ανακατασκευάζουμε φθαρμένα και επικίνδυνα πεζοδρόμια, με κατασκευή ραμπών ΑμεΑ, και επισκευάζουμε τις λιθόστρωτες οδούς της πόλης.

7.                Συντηρούμε το οδικό δίκτυο με επεμβάσεις και αλλαγές στους παλαιούς ασφαλτοτάπητες.

8.                Ανακατασκευάζουμε και παραδίδουμε άμεσα στο σύνολό τους τις παιδικές χαρές μας.

9.                Επισκευάζουμε το γυμναστήριο του σχολικού συγκροτήματος της Κοψαχείλας.

10.           Εκπονούμε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) με έμφαση στη δημόσια συγκοινωνία, την πεζοπορία και το ποδήλατο, προσβλέποντας σε πόλεις με λιγότερα αυτοκίνητα, μικρότερες ταχύτητες, υψηλής ποιότητας δημόσιους χώρους και ανθρώπινο περιβάλλον με έμφαση στη δημόσια υγεία.

11.           Έχουμε ολοκληρώσει Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) στις 64 ζώνες του Δήμου Παλαιού Φαλήρου. Συνολικά, χωροθετούνται 81 θέσεις φορτιστών σε 55 διαφορετικά σημεία.

12.           Εκπονείται μελέτη τροποποίησης ρυμοτομικού σχεδίου στο Ρέμα Πικροδάφνης.

13.           Συνεχίζουμε την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Η κεντρική ιδέα της ανάπλασης είναι η επέκταση της πόλης στη θάλασσα. Το παράκτιο μέτωπο αναβαθμίζεται σε χώρο ήπιας αναψυχής και αποδίδεται στον πεζό, στον ποδηλάτη, στον κάτοικο.

14.           Βρισκόμαστε στο στάδιο σύνταξης κτιριοδομικών μελετών για την κατασκευή της νέας κολυμβητικής δεξαμενής (πισίνας) στο Πολιτιστικό Αθλητικό Κέντρο μας (ΠΟΑΚΕ) και της ενεργειακής αναβάθμισης στον περιβάλλοντα χώρο του Δημοτικού Κολυμβητηρίου.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο