Ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ουνάλ Ουστέλ, ανέφερε πως το καθεστώς των κατεχομένων παρακολουθεί τον αμυντικό προϋπολογισμό της «ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου» για το 2024, όπως αποκάλεσε την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και υποστήριξε ότι «οι Ελληνοκύπριοι αφενός καλούν σε ειρήνη και αφετέρου εξοπλίζονται».

Βάσει της εφημερίδας «Κίπρις», ο Ουστέλ κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι εξοπλίζεται, ενώ κάνει κατά καιρούς εκκλήσεις για συμφιλίωση προκειμένου να επηρεάσει την παγκόσμια κοινή γνώμη και να εμφανιστεί, όπως ισχυρίστηκε, ως φιλειρηνική, παρουσιάζοντας την «τδβκ» (ψευδοκράτος) ως πολέμιο της ειρήνης.

Ισχυρίστηκε ότι οι εξοπλιστικές προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα βλάψουν τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Υποστήριξε επίσης ότι το ψευδοκράτος «ενεργεί μαζί με την πατρίδα Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και επιδεικνύει κοινή στάση υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας».

Εν τω μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, δήλωσε πως δεν αναμένει κάποια εξέλιξη για το Κυπριακό εντός του 2024, ισχυριζόμενος, ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν ομοσπονδία πλέον και ότι η επιμονή της ελληνοκυπριακής πλευράς στην ομοσπονδία είναι «κενή ελπίδα».