Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δώρα Αυγέρη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για απροθυμία και αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και της ακρίβειας   επαναλαμβάνοντας το αίτημα του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, για επιβολή πλαφόν στην τιμή του βρεφικού γάλακτος.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ο κ. Σκρέκας, με 218% απόκλιση στην Ελλάδα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο βρεφικό γάλα, παραμένει στην κυβέρνηση», σχολίασε, προσθέτοντας πως «το γεγονός ότι ο κ. Σκρέκας μιλά -κατόπιν της έκθεσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού- για ελέγχους, σημαίνει ότι παραδέχεται ότι υπάρχει αισχροκέρδεια». Η κ. Αυγέρη έθεσε το ερώτημα γιατί δεν προβαίνει σε διατίμηση, όταν μάλιστα «αυτό έχει γίνει μέχρι και από τον “αρχιερέα” του νεοφιλελευθερισμού που ήταν προκάτοχος του κ. Σκρέκα, τον κ. ‘Αδωνι Γεωργιάδη». Πρόσθεσε ότι υπάρχει και απόφαση του Αυγούστου 2023 με υπουργό τον κ. Σκρέκα, «που μιλάει για ανάγκη για διατίμηση σε βασικά προϊόντα», σημειώνοντας ότι «αυτό είναι απαίτηση της κοινωνίας και των νέων ζευγαριών που καταβάλλουν πολύ μεγάλη προσπάθεια να ανοίξουν ένα σπιτικό, με ενοίκιο που είναι 52% ανώτερο απ’ ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια και να πληρώνουν το βρεφικό γάλα 218% πάνω από τη Σουηδία».

Σχετικά με την πρόταση νόμου που επίκειται να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όπως προανήγγειλε ο Στέφανος Κασσελάκης το πρωί, η κ. Αυγέρη είπε ότι είναι πολύ εύστοχη επιλογή, υπενθυμίζοντας ότι ήταν μια πρωτοβουλία που είχε αναληφθεί ξανά από τον ΣΥΡΙΖΑ με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα, τον Ιούνιο 2022 και δεν είχε γίνει αποδεκτή από την τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε τον προεκλογικό αγώνα για τις εκλογές του 2023, βάζοντας μέσα στο πρόγραμμά του ως προτεραιότητα τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Δεν είναι η πρώτη φορά που είναι ασυνεπής και ψεύδεται. Το κάνει και με ένα θέμα που προφανέστατα τού δημιουργεί πολύ μεγάλο ζήτημα στο εσωτερικό του κόμματός του και με στελέχη του και μάλιστα υπουργικά», σχολίασε.

Τόνισε ότι «ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών αποτελεί πολιτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του προέδρου του. Και του προηγούμενου και του νέου προέδρου. Να γίνει πράξη, νόμος του ελληνικού κράτους, ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών». Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης «τι θα κάνει από Δευτέρα που θα έρθει η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, αν θα κωλυσιεργεί ή όχι. Θα φέρει άμεσα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής προς συζήτηση αυτή την πρόταση νόμου;».

Ερωτηθείσα για τον ανασχηματισμό, είπε ότι «η ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης σε πάρα πολλά πεδία είναι δεδομένη» και ότι «δεν μπορεί να κρύψει την ένδειά της, την ανικανότητα και την αναποτελεσματικότητά της». «Αυτό το “παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες” δεν ικανοποιεί την ανάγκη των καθημερινών ανθρώπων, των πολιτών, για ασφάλεια, σε πεδία που υποτίθεται μάλιστα πως έπαιζε προνομιακά μπάλα η κυβέρνηση και η ΝΔ», σχολίασε. Ανέφερε ότι στη θέση του υπουργού ΠΡΟΠΟ επανήλθε ένας άνθρωπος που «έφυγε ως αποτυχημένος, γιατί επί των ημερών του κατακάηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα στη Βόρεια Εύβοια και την Αττική».

Ο ίδιος είναι ο πρώην υπουργός Υγείας που επί των ημερών του γίνονται γλέντια μέσα σε νοσοκομεία, σε νοσοκομεία που κάθε άλλο παρά παρέχουν, εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης, τις στοιχειώδεις υγειονομικές υπηρεσίες», πρόσθεσε. Υπογράμμισε ότι «αντί να υπάρξουν πόροι που θα ενδυναμώνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που θα γίνονται υλικοτεχνική υποδομή, που θα γίνονται καλά αμειβόμενο, μόνιμο προσωπικό για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες, γίνονται απευθείας αναθέσεις, πάρτι αδιαφάνειας και πάρτι των εργολάβων». Είπε ότι ο υπουργός «που είχε ανοίξει τη φάμπρικα με τις αναθέσεις σε εργολάβους λέγεται Άδωνις Γεωργιάδης και τώρα επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος». Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η “Μαύρη Βίβλος” των ημερών του κ. Γεωργιάδη -κυβέρνησης Σαμαρά έχει καταγράψει κλείσιμο πέντε νοσοκομείων σε όλη τη χώρα, δύο στη Θεσσαλονίκη».

Για τη συνάντηση εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις Σπέτσες θύμισε τις συναντήσεις στη Σύμη από τον Γιώργο Παπανδρέου, «ακόμη και τις φιλοξενίες που έκανε ο Κώστας Καραμανλής στη Ραφήνα σε βουλευτές του, οι οποίοι θεωρούσαν ότι είναι και άκρως τιμητικό να μαζευτούν σε ένα τραπέζι, να μιλήσουν με τον πρόεδρο τους, με τον τότε πρωθυπουργό για πολύ σημαντικά πολιτικά ζητήματα». Είπε ότι η επιστολή της γραμματέα της ΚΟ προς τους βουλευτές ήταν «εξαιρετικά καλογραμμένη και άκρως ευγενής» και πως όποιοι τη διάβασαν «θα κατάλαβαν ότι πρόκειται στην ουσία για έναν οδικό χάρτη για το πώς θα διανυθεί αυτό το διήμερο εργασίας στις Σπέτσες. Όπως ξέρετε δεν είναι χειμερινός προορισμός τουρισμού, είναι καλοκαιρινός».

«Τι πιο σημαντικό 36, 37 άνθρωποι -δεν είναι και μεγάλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα- να καθίσουν πολύ συγκροτημένα και συντονισμένα, να παρουσιάσουν έναν απολογισμό της δράσης από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, σε σχέση και με τα πεδία των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων τους, και να παρουσιάσουν και τις δικές τους προτάσεις για το από εδώ και μετά. Αυτό έχει να κάνει και με τον οδικό χάρτη για τις κομματικές διεργασίες, αλλά και με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε.