Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψής του στο Ερεβάν, ανέφερε: «Με την Αρμενία, η Ελλάδα έχει ιστορικούς δεσμούς, δεσμούς που ανατρέχουν σε αιώνες, είναι μια φίλη χώρα».

«Η Ελλάδα, στο πλαίσιο ακριβώς αυτής της διαχρονικής φιλίας, μεριμνά πάντοτε, ώστε να παρέχει την αναγκαία αλληλεγγύη και ασφάλεια στην Αρμενία», πρόσθεσε.

«Ιδιαίτερα σήμερα, σε μια εποχή κατά την οποία η εδαφική ακεραιότητα είναι υπό σοβαρή πίεση εξαιτίας των γεγονότων στον Νότιο Καύκασο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, και ως συμβολισμός, αλλά και ως παροχή καλών υπηρεσιών εκ μέρους της Ελλάδας προς την Αρμενία, να βοηθήσουμε τη φίλη και σύμμαχο χώρα σε όλα τα διεθνή fora», επισήμανε και προσέθεσε: «Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την UNESCO για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, και οπουδήποτε αλλού απαιτηθεί, έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση, η οποία θα είναι δίκαιη και βιώσιμη, θα απηχεί τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την εδαφική ακεραιότητα, για το απαραβίαστο των συνόρων και για την αποφυγή οποιασδήποτε εχθροπαθούς πράξης».

«Για την ελληνική κυβέρνηση, για την ελληνική Πολιτεία, είναι ζήτημα αρχής να παρέχει αλληλεγγύη σε οποιονδήποτε είναι αμυνόμενος, σε οποιονδήποτε θίγεται από επιθετικότητα οποιασδήποτε μορφής», ανέφερε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας.

«Η Μέση Ανατολή δυστυχώς, εξακολουθεί να διέρχεται μια σημαντική κρίση, η οποία περνάει πλέον και στο επίπεδο της ανθρωπιστικής κρίσης», ανέφερε ο ίδιος.

«Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή στάθηκε σε επίπεδο αρχών με το Διεθνές Δίκαιο, με την ανάγκη να υπάρξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, με την ανάγκη να μην υπάρξουν απώλειες στον άμαχο πληθυσμό».

«Η Ελλάδα και σήμερα θα προσφέρει τις υπηρεσίες της. Και θα τις προσφέρει επειδή χάρη στην αξιόπιστη εξωτερική πολιτική, την οποία έχει αναπτύξει, σήμερα μπορούμε να συνομιλούμε με κύρος και αξιοπιστία με όλους τους διεθνείς παίκτες και επίσης, με τα εμπλεκόμενα μέρη», τόνισε ακόμη.

Όπως επισήμανε, στο πλαίσιο αυτό θα επισκεφθεί αύριο τη Σαουδική Αραβία και την επόμενη εβδομάδα χώρες της ευρύτερης περιοχής, ενώ την Παρασκευή θα υποδεχθεί στην Αθήνα, τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών.

«Η Μέση Ανατολή, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μία φλεγόμενη κατάσταση, με κίνδυνο να υπάρχουν και αναζωπυρώσεις σε άλλες περιοχές, πέραν του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, θα πρέπει να αποτελέσει την πρώτη μας προτεραιότητα», ανέφερε και προσέθεσε: «Προτεραιότητα, η οποία θα καταλήξει σε μία λύση, η οποία θα είναι δίκαιη και βιώσιμη. Μία λύση, η οποία θα εδράζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και η οποία θα εξασφαλίζει την ευημερία όλων των λαών της περιοχής».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αρμένιο ομόλογό του, επισήμανε ότι η επίσκεψη του Γεραπετρίτη στην Αρμενία, αυτή την περίοδο, είναι εξαιρετικά σημαντική και τόνισε πως η φιλία μεταξύ του αρμενικού και του ελληνικού λαού πηγάζει από το βάθος των αιώνων και των χιλιετιών, όπως μεταδίδει το αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων armenpress.

Ακόμη, ο Αραράτ Μιρζογιάν ευχαρίστησε τον κ. Γεραπετρίτη για την υποστήριξη της Ελλάδας στην ανάπτυξη των σχέσεων Αρμενίας-ΕΕ. «Είμαστε πραγματικά έτοιμοι να αναπτύξουμε αυτούς τους δεσμούς με βάση τις αξίες που μοιραζόμαστε στην Αρμενία, στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Μιλάω για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλες αξίες. Αναμένω μελλοντική υποστήριξη από την Ελλάδα σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών.

Τέλος, επισημαίνεται πως στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Γεραπετρίτης, συνοδευόμενος από τον Αρμένιο ομόλογό του, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων και λουλούδια στην Αιώνια Φλόγα.