Τις προτεραιότητες και τους στόχους της δημοτικής αρχής, κατά την πρώτη του συνέντευξη μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, ανέπτυξε, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης Μάριος Ψυχάλης.

«Ο κόσμος μάς εμπιστεύθηκε για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας», τόνισε.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες της δικής σας δημοτικής αρχής;

Η νέα χρονιά που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες έρχεται μαζί με μια μεγάλη αλλαγή για τον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης. Ως νέα δημοτική αρχή της πόλης, ανταποκρινόμενοι στην εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι δημότες μας στις πρόσφατες εκλογές, έχουμε ήδη σηκώσει «μανίκια» και εργαζόμαστε από καιρό για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και στις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας.

Το μήνυμα που στέλνουμε είναι πως από την πρώτη μέρα στόχος μας είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Οι στόχοι μας είναι γνωστοί, σαφείς και ξεκάθαροι. Προστασία των δασών και του αστικού πρασίνου, αύξηση της καθαριότητας και της ανακύκλωσης, βελτίωση του δικτύου πεζοδρομίων με έμφαση στην προσβασιμότητα, επενδύσεις στη βελτίωση και τη δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, ενεργειακή και ποιοτική αναβάθμιση των σχολικών δομών, δημιουργία νέων χώρων πρασίνου και αναψυχής, ενίσχυση των κοινωνικών δομών είναι μόνο μερικά από αυτά. Επιπλέον, προτεραιότητά μας είναι ορισμένα εμβληματικά έργα για την πόλη μας, όπως η άμεση, ήπια ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Πεύκης και η αποπεράτωση του ημιτελούς κλειστού γηπέδου Μπάσκετ Λυκόβρυσης, που θα αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητα των πολιτών. Και, παράλληλα, στόχος είναι να προσφέρουμε μια σειρά από συμβολικές παροχές, όπως η δωρεάν καλοκαιρινή δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά και η εξασφάλιση θαλάσσιων μπάνιων για τα μέλη του ΚΑΠΗ, που δείχνουν το μήνυμα του τι θα επιδιώξουμε και πώς ονειρευόμαστε να αλλάζει η πόλη μας. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να επισημάνουμε πως ο δρόμος που πρόκειται να βαδίσουμε δεν θα είναι εύκολος.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τις μεγάλες προκλήσεις της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου;

Το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, τα λειτουργικά κόστη αλλά και οι ασύλληπτες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος είναι ζητήματα που «στραγγαλίζουν» τους προϋπολογισμούς των δήμων. Απαιτούνται άμεσα ο εξορθολογισμός των δαπανών και η υιοθέτηση πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας και περιορισμού δαπάνης, που θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό μας.

Για τον λόγο αυτόν, ορίζεται εντεταλμένος σύμβουλος με καθήκοντα οριζόντιας εφαρμογής εξοικονόμησης ενέργειας, τίθενται σε εφαρμογή μέτρα που αφορούν την τοποθέτηση έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας, έξυπνων υδρομετρητών, ενώ ξεκινούν μελέτες για την υιοθέτηση φωτοβολταϊκών σε σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και δομές του δήμου.

Σε αυτή την πορεία για την αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων, είναι απαραίτητη και η συνδρομή των κατοίκων. Ζητάμε και από εκείνους να υιοθετήσουν ένα νέο μοντέλο καθημερινότητας, που θα μας βοηθήσει στη βέλτιστη διαχείριση απορριμμάτων, με στόχο την άμεση εξοικονόμηση καυσίμων και την αύξηση της ανακύκλωσης. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως εξοικονόμηση πόρων δεν σημαίνει και εφαρμογή «μνημονίου» στον δήμο.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε οικονομικό, αλλά κοινωνικό πλεόνασμα. Θέτουμε σε προτεραιότητα τον εξορθολογισμό των δαπανών και την αύξηση των εσόδων, προκειμένου να είμαστε σε θέση να παρέχουμε και να προσφέρουμε αυτά που έχουμε ήδη σχεδιάσει. Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και οι συνεργάτες μας έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα να επιτύχει η νέα δημοτική αρχή και ήδη, από την ημέρα της ανακοίνωσης του εκλογικού αποτελέσματος, δουλεύουμε σκληρά για να πετύχουμε. Βεβαίως, για να συμβεί αυτό, χρειάζεται η συνδρομή της Περιφέρειας, της κυβέρνησης και των υπερτοπικών φορέων, με τους οποίους ήδη έχουμε στενή και καθημερινή συνεργασία, προκειμένου να προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίηση του σχεδιασμού.

Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να συνεργαστούμε και να αναγνωρίσουμε την κρισιμότητα της προσφοράς του συνόλου του προσωπικού. Μόνιμοι υπάλληλοι, συμβασιούχοι, εξωτερικοί συνεργάτες, που παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες στον δήμο, εθελοντές που αποτελούν έναν ιδιαίτερα σημαντικό μηχανισμό, είναι όλοι βασικοί πυλώνες, στους οποίους θα στηριχτούμε και χαιρόμαστε για την ποιότητα της έως τώρα συνεργασίας μας.

Θα υπάρξει πνεύμα συνεργασίας προς όφελος της πόλης; 

Θέλω να υπενθυμίσω την ξεκάθαρη πεποίθησή μας, πως δεν θεωρούμε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και ο δήμαρχος είναι οι μόνοι που μπορούν να βρουν λύσεις. Ακούμε και ζητάμε βοήθεια από πολίτες που γνωρίζουν τα προβλήματα, αγαπούν τον δήμο, ζουν μέσα σε αυτόν και θέλουν να προσφέρουν. Η συνεργασία επίσης με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης είναι ξεκάθαρη και δεδομένη. Μια παραγωγική αντιπολίτευση κάνει πολύ καλό στην οποιαδήποτε δημοτική αρχή. Αν οι σύμβουλοι της μειοψηφίας αποτυπώνουν τεκμηριωμένες προτάσεις και αναδεικνύουν βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται σε όμορους δήμους, είναι ευπρόσδεκτοι να συνεισφέρουν στο κοινό καλό.

Η κοινωνία έχει ανάγκη από έργο. Αυτή ήταν η εντολή που μας έδωσαν, όταν μας τίμησαν με την ψήφο τους. Ο κόσμος μάς εμπιστεύθηκε για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας. Τα επόμενα πέντε χρόνια θα δουλέψουμε σκληρά και θα φροντίσουμε να είμαστε κάθε μέρα κοντά στους πολίτες, ώστε στο τέλος της θητείας να κριθούμε από το έργο μας.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο