«Προσκαλώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει θέση και να διακόψει το πρωτάθλημα, να μη συνεχίσει να υπάρχει η “ομπρέλα” του ανιψιού του σε αυτούς τους εγκληματίες.Πρέπει να τελειώνουμε με τους εγκληματίες του ελληνικού ποδοσφαίρου», τόνισε ο νομικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας,που έδωσε ονόματα και διευθύνσεις! Μάλιστα προκάλεσε τον εισαγγελέα να επιληφθεί άμεσα των καταγγελιών που έκανε μόλις έληξε το πρώτο ντέρμπι του 2024, στο οποίο ένας τριτοτέταρτης κατηγορίας διαιτητής από τη Σλοβενία κατάφερε να του βάλει μπουρλότο!

Ήταν «προμελετημένο το έγκλημα», υποστηρίζουν στον Ολυμπιακό και ζητούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διακόψει το πρωτάθλημα. Να προσθέσουμε πως ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος με τον καταγγελτικό του λόγο έδειξε πως διαθέτει στοιχεία και αποδείξεις,κάλεσε τον αντιεισαγγελέα κ. Οικονόμου να προσκαλέσει όλους τους εμπλεκόμενους για τα περαιτέρω. Στην υπόθεση μπορούν να πάρουν μέρος και δύο πρωτοκλασάτοι υπουργοί: Ο κ. Φλωρίδης και ο κ. Βρούτσης, που κατέχει το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού.

Οι σκληρές δηλώσεις του Αλέξη Κούγια έγιναν θέμα συζήτησης στο μπρίφινγκτης περασμένης Δευτέρας.Μάλιστα, ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αφού ανέπτυξε διεξοδικά τις θέσεις της κυβέρνησης τονίζοντας ιδιαίτερα τα μέτρα που λήφθηκαν για την καταστολή της βίας, δήλωσε: «Δεν μπορεί η όποια διαιτητική απόφαση να συνδέεται με παρέμβαση του πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση έχει καθήκον να προστατεύσει τον επαγγελματικό αθλητισμό».

Βέβαια, ο κ. Μαρινάκης παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ πως, επειδή δεν γνωρίζει διαιτητικές αποφάσεις, δεν μπορεί να πει κάτι περισσότερο: «Δεν είμαι σε θέση να αξιολογήσω αποφάσεις διαιτητών. Εγώ επαναλαμβάνω ότι δεν πρέπει να συνδέουμε την κυβέρνηση με μια τυχόν λανθασμένη διαιτητική απόφαση». Να πω στο σημείο αυτό πως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που από παλιά έβλεπε μπάλα (δεν θέλω προς το παρόν να αποκαλύψω ποια ομάδα συμπαθεί) και άρα ξέρει από τόπι, έχει σχηματίσει άποψη για όλα όσα συμβαίνουν τώρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και πολύ σύντομα θα ανακοινώσει τις όποιες αποφάσεις του. Είναι αλήθεια πως ο «βασιλιάς των σπορ», το ποδόσφαιρό μας, ασθενεί σοβαρά. Και όπως φαίνεται, η κατάσταση του είναι «μη αναστρέψιμη»!

Σε ένα άρθρο μου στο «Π» πριν από λίγες ημέρες, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωνε τα μέτρα για τη βία, στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονταν και οι αγώνες «κεκλεισμένων των θυρών», είχα χαρακτηρίσει τα μέτρα «ασπιρίνες»! Τόνιζα μάλιστα πως ο πρωθυπουργός έπρεπε να καλέσει και τους 14 προέδρους των ΠΑΕ. Να τους κλειδώσει σε ένα δωμάτιο και να βγουν από αυτό όταν έχουν πάρει μια κοινή απόφαση καταστολής της βίας! Είχα σημειώσει ακόμη ότι οι κακές έως και μεροληπτικές διαιτησίες προωθούν και εκτρέφουν τη βία.

Και φυσικά η ΕΠΟ αλλά και η ΚΕΔ, που ορίζουν τους «άρχοντες» των αγώνων, φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη. Οι ορισμοί ξένων «μικρών» και άγνωστων διαιτητών κατηγορίας Γ’ ή Δ’ κάνουν… πάρτι στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καταστρέφοντας ομάδες που είναι στο στόχαστρο ορισμένων συμφερόντων. Να θυμίσω πως η ΕΠΟ και η ΚΕΔ είχαν υποσχεθεί στον ίδιο τον πρωθυπουργό πως στα ντέρμπι θα σφυρίζουν Ευρωπαίοι διαιτητές «από το πάνω ράφι», κατηγορίας ελίτ. Ε, αυτό έμεινε μόνο στα λόγια. Και γι’ αυτό οι κακές και μεροληπτικές διαιτησίες παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας, με αποτέλεσμα η βία να καλλιεργείται με κάθε επιμέλεια και μάλιστα χωρίς ανάσα, καθημερινά. Μήπως λοιπόν πρέπει να…τραβήξουμε το αυτί όλων αυτών της ΕΠΟ, της ΚΕΔ και των διαιτητών που σχεδόν σε κάθε αγώνα πυροδοτούν τη βία; Ρίχνουν βενζίνη στη «φωτιά», με αποτέλεσμα η πυρπόληση της βίας να είναι αναπόφευκτη.

Δεν μπορώ και δεν θέλω να φανταστώ τι θα γινόταν εάν το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» στο ντέρμπι Ολυμπιακού – ΑΕΚ ήταν γεμάτο και ο Σλοβένος τριτοτέταρτης κατηγορίας διαιτητής έκανε όλα αυτά τα εγκλήματα σε βάρος του Ολυμπιακού… Το μόνο σίγουρο είναι πως θα θρηνούσαμε θύματα. Τον λόγο τώρα έχει ο πρωθυπουργός.

 

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο