Με εισιτήριο εισόδου για τους ξένους υπηκόους η είσοδος στην Αγιά Σοφιά από σήμερα.

Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού ξεκίνησε εφαρμογή εισόδου στο μνημείο της Αγιάς Σοφιάς όπως ήταν πριν μετατραπεί σε τζαμί, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης.

Ελεύθερη θα είναι η είσοδος σε όσους θα πάνε να προσευχηθούν.

Η είσοδος για τους αλλοδαπούς που θα εισέρχονται στο ιστορικό τέμενος για τουριστικούς σκοπούς ανέρχεται στα 25 ευρώ.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού αναφέρει: «Στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης και προστασίας του μνημείου που ξεκίνησε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Έρσοϊ προβλέπεται η εγκατάσταση εκδοτηρίου εισιτηρίων σε συγκεκριμένο μέρος που έχει ήδη προετοιμαστεί για τους επισκέπτες και θα τεθεί σε λειτουργία στις 15 Ιανουαρίου.

Επιπλέον έχει γίνει η εγκατάσταση καμερών ασφαλείας, συστημάτων ανίχνευσης πυρκαγιάς καθώς και συστημάτων ανακοίνωσης έκτακτης ανάγκης, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας κατά μήκος της διαδρομής περιήγησης στα αξιοθέατα του τεμένους».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «οι υπήκοοι της Τουρκικής Δημοκρατίας που θα επισκέπτονται για σκοπούς θρησκευτικής λατρείας το τέμενος θα συνεχίσουν να εισέρχονται δωρεάν από την προβλεπόμενη για αυτό το λόγο είσοδο».

Το δελτίο ειδήσεων NTV ανέφερε: «Σήμερα πραγματοποιήθηκε η έκτακτη σύσκεψη υπο υην προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο γραφείο εργασίας στο παλάτι Ντολμάμαχτσε. Με τη συμμετοχή του υπουργοί Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, του υπουργού Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια , ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Μετίν Γκιούρακ,ο διοικητής της ΜΙΤ Ιμπραήμ Καλίν, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, και ο αρχισύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. του προέδρου Τσαγατάϊ Κιλίτς. Στη σύσκεψη εξετάστηκε η κατάσταση στην περιοχή όπως και οι στρατιωτικές επιχιερήσεις που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή στην περιοχή. Όπως και τα βήματα που πρέπει να γίνουν και θα γίνουν».

Πηγή: skai.gr