Ναι, έχει δίκιο ο πρωθυπουργός, που θέλει να βάλει «το άλογο μπροστά από το κάρο», όταν αναφέρεται στο πράγματι δύσκολο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και ειδικότερα της τεκνοθεσίας. Και έχει δίκιο γιατί μόνο η ενημέρωση της κοινωνίας, η συζήτηση, που πρέπει πάντα να προηγείται των αποφάσεων, επιτρέπει την κατανόηση του θέματος. Ιδιαίτερα όσων αποφάσεων είναι πιθανόν να προκαλέσουν διχασμό μεταξύ των πολιτών. Και αυτήν τη στιγμή ναι, υπάρχει ένας ιδιότυπος «διχασμός».

Από τη μια μεριά η διακηρυγμένη και υπεσχημένη πρόθεση του πρωθυπουργού να εκσυγχρονίσει το Οικογενειακό Δίκαιο και από την άλλη η θέση μερίδας βουλευτών του κόμματός του, αλλά και πολιτών, πάνω στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και ιδιαίτερα της τεκνοθεσίας. Ένα υψηλό ποσοστό (γύρω στο 45%) των πολιτών εμφανίζεται αρνητικά τοποθετημένο για τον γάμο, ενώ ποσοστό άνω του 55% (μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ μάλιστα εμφανίζεται κατά πολύ υψηλότερο) αντιτίθεται στην τεκνοθεσία. Και βέβαια, το ζήτημα δεν είναι μόνο εάν και κατά πόσο η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη και πρόθυμη να αποδεχθεί μια τέτοια καινοτομία, που αλλάζει εκ βάθρων ήθη πεποιθήσεις, κοινωνικές συνθήκες και καταστάσεις παγιωμένες και «αξιακές» για αιώνες.

Είναι και το ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πρέπει να σταθμίσει τι μπορεί να αλλάξει, χωρίς η αναταραχή και η ζημιά που θα προκαλέσει η όποια αλλαγή να έχει τελικά αρνητικό «ισολογισμό».

Είναι προφανές ότι πέρα και άσχετα με την πραγματικότητα, που ήδη βιώνει στο συγκεκριμένο ζήτημα η ελληνική κοινωνία, εύκολος τρόπος για να γίνει αυτή η μεταρρύθμιση δεν υπάρχει. Βέβαια, λόγω των διαφοροποιήσεων εντός της ΝΔ, η μεταρρύθμιση αυτή μπορεί να περάσει με τις ψήφους βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Όμως ο πρωθυπουργός θέλει τώρα να βάλει «το άλογο μπροστά από το κάρο». Να εξηγήσει προηγουμένως στην ελληνική κοινωνία για το τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση στο θέμα αυτό. Και άρχισε ήδη να το κάνει με συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση, όπου ξεκαθάρισε ότι κύριος στόχος του νομοσχεδίου θα είναι η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών που ήδη υπάρχουν στα ομόφυλα ζευγάρια και σήμερα δεν αναγνωρίζονται, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρές διακρίσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά. Αυτό που δεν θα αναγνωρίζει ως δικαίωμα το νομοσχέδιο στα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών, είπε ο πρωθυπουργός, είναι η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, π.χ. μέσω παρένθετης μητέρας, διότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ακόμη έτοιμη για αυτό. Κατά συνέπεια, «ναι» στον πολιτικό γάμο, «ναι» στην υιοθεσία, αλλά «όχι» στην παρένθετη μητέρα.

Κατά πως φαίνεται, η ενημέρωση είναι ο πιο σωστός, εύκολος τρόπος και δρόμος για να υλοποιηθεί χωρίς κόστος η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο