Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν σοβαρό πρόβλημα, είτε το αντιλαμβάνονται και το κατανοούν είτε όχι. Εδώ και τέσσερις μήνες, από την εκλογή δηλαδή του νέου αρχηγού, το κόμμα αυτό δεν εκπέμπει πολιτικό λόγο και αναλώνεται σε… φλου και light αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση προχωρά σε μεταρρυθμίσεις-τομές, αναλαμβάνει τη μία πρωτοβουλία μετά την άλλη, και εκεί στην Κουμουνδούρου, αντί να κάτσουν και να σκεφτούν πώς θα αντιπολιτευτούν την κυβέρνηση και θα ανταγωνιστούν τους άλλους διεκδικητές της πρωτοκαθεδρίας στην αντιπολίτευση, αναλώνονται σε μικροπολιτικές και σε φτηνά…αστεία κατά του πρωθυπουργού. Ο ίδιος ο νέος αρχηγός, ο 35χρονος πρώην εργαζόμενος στην Goldman Sachs, πρώην «εφοπλιστής», με οικονομική δυνατότητα τόση,ώστε να μπορεί να δανείζει το κόμμα του και να πληρώνει τα έξοδα διαμονής των βουλευτών του στις Σπέτσες, δείχνει να κατέχεται από έναν ιδεολογικοπολιτικό αχταρμά. Παρά το τετράμηνο που έχει περάσει από την εμφάνισή του στο συριζαϊκό σύμπαν, παρά την ενδελεχή μελέτη των απόψεων που έχει διατυπώσει, ο εξ Αμερικής ορμώμενος νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα βαθύ και αξεδιάλυτο ιδεολογικοπολιτικό αίνιγμα, το οποίο ούτε οι εναπομείναντες «σύντροφοί» του, πλην ίσως της κας Τζάκρη και του Πολάκη, μπορούν να λύσουν. Αναρίθμητα τα πολιτικά του φάουλ το τελευταίο χρονικό διάστημα.Από τη δανειοδότηση του κόμματός του, δημιουργώντας έτσι μαζί του οικονομική σχέση, μέχρι την πρόσκληση στους 36 Συριζαίους βουλευτές στη βίλα του στις Σπέτσες, ως επιχειρηματίας που καλεί τους υπαλλήλους στο ράντσο του.

Ωστόσο, έδειξε να θίγεται από τη θυμηδία που προκάλεσε η μάζωξη στις Σπέτσες και τότε έγινε γνήσιος Συριζαίος, επιτιθέμενος στα «συστημικά μέσα ενημέρωσης του Μητσοτάκη», αυτός ο υπάλληλος του πλέον καθεστωτικού οργανισμού, της GoldmanSachs.Και την επομένη έδωσε αφορμή για νέο «πάρτι». Ανάρτησε διάλογο του Μητσοτάκη με δημοσιογράφο, όπου ο δεύτερος ρωτάει τον πρωθυπουργό ως προς την «ορατότητα» που υπάρχει για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.Ο Μητσοτάκης είπε τη γνωστή ρήση «μη βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιάγραμμα».Και ο Κασσελάκης το αναρτά και από κάτω, σχολιάζοντας στα αγγλικά μάλιστα, για να μάθουν την ευφυΐα του και οι ξένοι, γράφει: «Ο “φιλελεύθερος” Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις παρομοίασε χιλιάδες συμπολίτες του με άλογα(!)… ντροπή του για τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί σε ένα τέτοιο ευαίσθητο ζήτημα!». Πλην των άλλων δείχνει πραγματικά και αδυναμία κατανόησης βασικών εννοιών ή φράσεων, όπως του είπε και ο Παύλος Μαρινάκης.

Και ήλθε μετά η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ, καθηγητή πανεπιστημίου Άγγελου Συρίγου, περί «παρωχημένης» Συνθήκης της Λωζάννης. Τι έκανε ο Στέφανος; Ανέβασε ένα TikTok, μπερδεμένο με αποκόμματα Συρίγου, παλαιότερα και επίκαιρα, σε μια επίδειξη αυθεντικής «κόψε-ράψε»ακροδεξιάς προπαγάνδας. Είναι προφανές σε όλους, ειδικά σε όσους γνωρίζουν καλά τα ζητήματα της διπλωματικής ιστορίας και των Συνθηκών, ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα ουσίας με τις Συμφωνίες που έκλεισαν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Λωζάννη. Ποτέ δεν υπήρξε, ούτε θα υπάρξει. Ούτε ο Άγγελος Συρίγος είπε ποτέ κάτι «ύποπτο». Μόνον ο Ερντογάν, στην προσπάθειά του να εξάψει το οθωμανικό όνειρο, καλλιεργεί μια δήθεν αμφισβήτησή της.

Fakenews

Και παραμένει ανεξήγητο γιατί ο Κασσελάκης κάνει αντιπολίτευση με «ακροδεξιά ατζέντα», όπως έχει κατηγορηθεί. Το ίδιο έκανε –κατέφυγε σε fakenews–και στην περίπτωση της… αποκάλυψης συμφωνίας, «μυστικής» μάλιστα, μεταξύ Αδώνιδος Γεωργιάδη και υπουργού του Πακιστάν για να μεταφερθεί δήθεν στην Ελλάδα ένας «στρατός» μισού εκατομμυρίου ισλαμιστών.

Αμ’ το άλλο που είπε και άφησε άφωνο κάθε αριστερό, ακόμη και τον Πολάκη:«Δεν θα χωρίσουμε τους Έλληνες ταξικά, έχουμε ζήσει αρκετή διχόνοια ως έθνος. Δεν χρειάζεται άλλο. Ας φτιάξουμε μια καλύτερη κοινωνία και να φτιάξουμε και μια οικονομία για όλους μας». Εδώ δεν τρίζουν μόνο τα κόκαλα κάθε αριστερού που έχει περάσει από αυτόν τον τόπο, αλλά ακόμα και των σοσιαλδημοκρατών. Τόσο προωθημένες θέσεις ενάντια στην ταξική πάλη, δεν έχει ούτε καν το μετριοπαθές Κέντρο. Μόνο στην άκρα Δεξιά τις συναντάμε.

Και το επιμύθιο: Πώς του ήρθε του Κασσελάκη να πει ότι «στις ευρωεκλογές πάμε για την ανατροπή, στόχος μας είναι να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος»; Δηλαδή με τις δημοσκοπήσεις να τον γκρεμίζουν στην τρίτη θέση και στο 12%, αυτός βάζει επίσημο στόχο μέσα σε πέντε μήνες να ανεβεί στην πρώτη θέση και να πάρει πάνω από 30%; Ή ίσως και 35%, αφού θέλει να περάσει τον Μητσοτάκη; Αυτό τώρα τι είναι; Αντεπίθεση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου στην εσωστρέφεια και στην ηττοπάθεια ή, κατά πως διατείνονται μερικοί, «υλικό» για τις καλοκαιρινές θεατρικές παραστάσεις; Γιατί είναι αλήθεια πως ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να κυριαρχεί στα πιο υγρά όνειρα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, οδηγεί όμως το κόμμα σε συρρίκνωση με χοντρές πινελιές αυτογελοιοποίησης.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο