Η κυβέρνηση, τους πρώτους μήνες του βίου της, έχει προχωρήσει σε ορισμένες σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις.

Η πρώτη παρέμβαση ήταν η ελάχιστη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, με ένα ποσό που αντιστοιχεί μηνιαίως με τον κατώτατο μισθό. Το μέτρο δεν ωφελεί μόνο το δημόσιο ταμείο κατά περίπου μισό δισ. ευρώ, αλλά επιφέρει μια αίσθηση δικαιοσύνης στους συνεπείς φορολογούμενους πολίτες –κυρίως στους μισθωτούς– που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους. Αντιδράσεις πολλές από ελεύθερους επαγγελματίες και περιέργως από την αντιπολίτευση.

Η δεύτερη παρέμβαση είναι η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ίσως από πλευράς συμβολισμού η πιο ηχηρή, αφού πραγματικά η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα της Δύσης όπου δεν επιτρεπόταν η τριτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση.Και γι’ αυτό το νομοθέτημα υπάρχει γκρίνια κυρίως από τους καθηγητές των κρατικών πανεπιστημίων, καθώς επίσης δυστυχώς και από την αντιπολίτευση, που μάλλον αμήχανα ακολουθεί την πάγια τακτική τού «όχι σε όλα».

Το τρίτο νομοθέτημα-παρέμβαση της κυβέρνησης είναι εκείνο του υπουργού Φλωρίδη για την επίσπευση απονομής της δικαιοσύνης, καθώς και για τον εξορθολογισμό της. Σε κάποια σημεία, οι υπό αλλαγή Ποινικοί Κώδικες γίνονται αυστηρότεροι και σε κάποια άλλα πιο ελαστικοί. Ίσως το συγκεκριμένο νομοθέτημα αποτελεί και το πιο σημαντικό από τα τρία, γιατί ακριβώς σχετίζεται με τη Δικαιοσύνη. Και για το νομοθέτημα αυτό έχει εκδηλωθεί ισχυρή αντίδραση από νομικούς και ειδικά δικηγόρους, που διαφωνούν κυρίως με τη διάταξη για την αναβολή δίκης στα ποινικά.

Βέβαια είναι λογικό, όταν επιχειρείς τομές, να υπάρχουν αντιδράσεις. Ωστόσο, όταν μεταρρυθμίσεις είναι εντελώς απαραίτητες για τη χώρα και κρίνεται ότι είναι επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, τότε η κυβέρνηση ορθώς προχωρά στην υλοποίησή τους. Και γι’ αυτό θα κριθεί εντέλει η επιτυχία της δεύτερης θητείας Μητσοτάκη. Και από δω και στο εξής, η επιτυχία της εν πολλοίς θα κριθεί κυρίως από τέτοιου μεγέθους και βεληνεκούς κινήσεις, όπως η τελευταία για την επιπλέον φορολόγηση των πολυεθνικών, όσο και αν αυτές συναντούν αντιδράσεις από μεγάλες ομάδες πληθυσμού και αντικρουόμενων συμφερόντων.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο