Η κυβέρνηση της Ρωσίας ασκεί έντονη κριτική για τις συνομιλίες που διεξάγονται αυτές τις μέρες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία.

«Χωρίς τη ρωσική συμμετοχή, τέτοιες διαπραγματεύσεις είναι άσκοπες και επιβλαβείς», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Οι ‘Αρχές της Ειρήνης για την Ουκρανία’ που προσπαθούν να επεξεργαστούν οι διοργανωτές είναι εκ των προτέρων μη βιώσιμες επειδή βασίζονται στην παράλογη και απαράδεκτη ‘Φόρμουλα’ του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η «φόρμουλα» του Ουκρανού προέδρου εμπεριέχει επίσης την απαγόρευση των ειρηνικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία», όπως κατήγγειλε.

«Ο Ζελένσκι είχε ζητήσει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, την τιμωρία των υπευθύνων για τον πόλεμο και τις ρωσικές αποζημιώσεις. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό», υπογράμμισε η Μαρία Ζαχάροβα.

Νταβός: Η ευρωπαϊκή άμυνα είναι το βασικό θέμα στη σημερινή «ατζέντα»

Εν τω μεταξύ, Δυτικές εταιρίες προμήθευσαν τη Ρωσία με εξαρτήματα αξίας 2,9 δισεκ. δολαρίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού τους πρώτους 10 μήνες του 2023 παρά τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας,  ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Ουκρανού προέδρου.

Το Κίεβο πιέζει τους συμμάχους του να σκληρύνουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και να κλείσουν τα όποια παραθυράκια υπάρχουν στον έλεγχο των εξαγωγών, λέγοντας ότι η Μόσχα συνεχίζει να είναι σε θέση να εισάγει στρατιωτικά υλικά και εξαρτήματα για τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές εισαγωγές στρατιωτικού υλικού ανήλθαν στο 90% των επιπέδων που καταγράφηκαν πριν από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ανέφερε το γραφείο του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το γραφείο του Ουκρανού προέδρου επικαλέστηκε έρευνα από ομάδα εργασίας υπό τον προσωπάρχη του Ζελένσκι, τον Αντρίι Γέρμακ, και τον Μάικλ ΜακΦόλ, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Μόσχα. Η έρευνα επικεντρώθηκε στις ρωσικές προσπάθειας παράκαμψης των κυρώσεων στις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού.

«Τα προϊόντα 250 και άνω Δυτικών επιχειρήσεων βρέθηκαν σε δείγματα από κατεστραμμένα ή κατασχεθέντα ρωσικά όπλα», ανέφερε το γραφείο του Ζελένσκι.

Η Σχολή Οικονομικών του Κιέβου, που συμμετείχε στην έρευνα, ανέφερε ότι σχεδόν 2.800 ξένα εξαρτήματα βρέθηκαν σε ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως σε υπερηχητικούς πυραύλους “Kinzhal” που η Μόσχα χρησιμοποιεί για αεροπορικά χτυπήματα στην Ουκρανία.

«Στην πραγματικότητα, το 95% όλων των εξαρτημάτων που βρέθηκαν σε ρωσικά όπλα στο πεδίο της μάχης προέρχονταν από παραγωγούς σε συμμαχικές χώρες, με το 72% μόνο να αντιστοιχεί σε εταιρίες που εδρεύουν στις ΗΠΑ», ανέφερε η έκθεση.

Η Ρωσία δεν σχολίασε άμεσα τις ανακοινώσεις από το γραφείο του Ζελένσκι.