Ο Βασίλης Τσιαμάντης πρώην πρόεδρος ΡΑΣ την περίοδο 2011-2016 στην κατάθεση του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά τα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη, δήλωσε: «Απολύτως σημαντικός ο ανθρώπινος παράγοντας, είναι πρωταρχικότατος».

Ο κ. Τσιαμάντης, εκτίμησε παράλληλα, ότι κατά την διάρκεια της σύγκρουσης «προφανώς δεν τηρήθηκε ο κανονισμός ασφαλείας» και πρόσθεσε πως θα έπρεπε ο μηχανοδηγός να επικοινωνήσει με τον σταθμάρχη.

«Εάν δούλευαν τα συστήματα ασφαλείας σχεδόν θα είχαν εκμηδενιστεί οι πιθανότητες του δυστυχήματος», συμπλήρωσε.

Ο δεύτερος μάρτυρας, κ. Αθανάσιος Βούρδας ο οποίος διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ την περίοδο 2015-2017, σημείωσε ότι για τον ίδιο «είναι πολύ ξεκάθαρο ότι το σύνολο των εμπλεκομένων δεν εφάρμοσε τον γενικό κανόνα κίνησης και κυκλοφορίας». «Θεωρώ ότι υπήρξαν παραβιάσεις του γενικού κανόνα κίνησης, δεν υπήρχε άλλος τρόπος να γίνει τέτοιο δυστύχημα σε διπλή γραμμή» πρόσθεσε.

«Δεν παίζει κανέναν ρόλο εάν μια γραμμή έχει συστήματα. Ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας περιγράφει ποιες ενέργειες θα γίνουν όταν υπάρχει τηλεδιοίκηση και όταν δεν υπάρχει, όταν υπάρχει σηματοδότηση κι όταν δεν υπάρχει». Ο κ. Βούρδας, εκτίμησε ότι αυτό που αλλάζει με τα νέα συστήματα είναι η χωρητικότητα του δικτύου, αλλά ποτέ δεν παύει να υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας. «Αν το φυσικό πρόσωπο δεν χειριστεί σωστά τα συστήματα, θα γίνει λάθος» κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, ξέσπασε κόντρα μεταξύ της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης αναφορικά με τον ιατρικό φάκελο του μηχανοδηγού, καθώς ζητήθηκε να διαβιβαστεί ολόκληρος στην Επιτροπή. Η αντιπολίτευση αντέδρασε εντόνως. Όπως υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, η κυβερνητική πλειοψηφία επιχειρεί να ρίξει τις ευθύνες στον μηχανοδηγό. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Δουδωνής, έκανε λόγο «για επιχείρηση πεισματικής μετάθεσης ευθυνών σε νεκρούς» επιρρίπτοντας ευθύνες συγκάλυψης στο ΚΚΕ. Η φράση αυτή του κ. Δουδωνή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, ο οποίος ζήτησε να είναι πιο προσεκτικός στις αναφορές του ο κ. Δουδωνής. Από τη Νέα Αριστερά, η Πέτη Πέρκα έκανε λόγο για «πολιτικό παιχνίδι», ενώ αναφερόμενη στην χθεσινή συνεδρίαση και τις εντάσεις που προκλήθηκαν είπε πως πρόκειται για «τοξική διαδικασία». Από την Πλεύση Ελευθερίας, η Ελένη Καραγεωργοπούλου, εκτίμησε ότι γίνονται «πολιτικά παιχνίδια» και κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι «παίζετε με τη μνήμη των νεκρών».

Σημειώνεται, τέλος, πως η Εξεταστική Επιτροπή έλαβε παράταση έως και τις 22 Φεβρουαρίου.