Ο Γιώργος Παπανδρέου σήμερα παρευρέθηκε μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στο Άουσβιτς , υπενθυμίζοντας ότι ο αγώνας ενάντια στον αντισημιτισμό, είναι στενά συνδεδεμένος με τον αγώνα ενάντια στον ρατσισμό και το φυλετικό ή θρησκευτικό μίσος, τις σκοτεινές θεωρίες συνομωσίας από όπου και αν προέρχονται και όποιον στοχοποιούν. Αυτά που σημερα κατακλύζουν τα κοινωνικά δίκτυα.

Ο κ. Παπανδρέου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος και εκφώνησε ομιλία – με την ιδιότητα και του Εισηγητή για τη Δημοκρατία στο Συμβούλιο της Ευρώπης – στο πλαίσιο της επίσκεψης Ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς που διοργάνωσε η European Jewish Association ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρ. Πρόεδρος του Ισραήλ Reuven Rivlin, o πρ. πρωθυπουργός της Σουηδίας και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Stefan Loefven, o αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Miguel Moratinos, ο πρ. πρωθυπουργός της Γαλλίας Manuel Walls.

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Γιώργος Α. Παπανδρέου ανέφερε: “Δεν αρκεί λοιπόν να λέμε “Ποτέ Ξανά”. Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα για να διαφυλάξουμε όσα κατακτήσαμε αλλά και να δημιουργήσουμε κοινωνίες αρμονικής συμβίωσης των ανθρώπων με σεβασμό στη διαφορετικότητα”.

IMG_0976