Απέκλεισαν περισσότερους από 160 δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα οι Πολωνοί αγρότες, για να καταγγείλουν τις «ανεξέλεγκτες» εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων και να ζητήσουν μια αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ντόναλντ Τουσκ υποσχέθηκε πως η κυβέρνησή του, η οποία ανέλαβε καθήκοντα στην Πολωνία μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, θα επιχειρήσει να βρει λύσεις στο πλαίσιο διμερών διαπραγματεύσεων με το Κίεβο.

«Υπάρχουν περισσότεροι από 160 αποκλεισμοί δρόμων και κυκλοφοριακών αξόνων κατά μήκος όλης της Πολωνίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άντριαν Βαβρζίνιακ, ο εκπρόσωπος τύπου της συνδικαλιστικής ένωσης Solidarnosc RI, η οποία συντόνισε αυτές τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, που αναμένονταν να διαρκέσουν από το μεσημέρι έως τις 14.00 τοπική ώρα (13.00-15.00 ώρα Ελλάδας).

«Είμαστε αντίθετοι προς τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία και ζητάμε μια αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής», είπε ο Βαβρζίνιακ σε τηλεφωνική επικοινωνία με το AFP.

Περισσότερα από 100 τρακτέρ συνέρευσαν στο Ρίκι, στη νοτιοανατολική Πολωνία, προτού αρχίσουν να κατευθύνονται με χαμηλή ταχύτητα προς την πόλη Ντέμπλιν, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων, προκαλώντας σοβαρό μποτιλιάρισμα, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Η γεωργία αργοπεθαίνει», ήταν μεταξύ άλλων το σύνθημα που αναγραφόταν σε πλακάτ, τα οποία κρατούσαν οι αγρότες.