Τις σορούς 77 Ουκρανών πεσόντων στρατιωτών, ανακοίνωσαν σήμερα ότι επαναπάτρισαν οι ουκρανικές αρχές.

Η διαδικασία που είχε προγραμματιστεί “πολύ καιρό πριν” ολοκληρώθηκε παρά την πρόσφατη συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους σε θολές συνθήκες, για την οποία η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι κατέρριψε την Τετάρτη στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος σε ρωσική συνοριακή περιοχή, σκοτώνοντας σύμφωνα με τη Μόσχα 65 Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου οι οποίοι επρόκειτο να ανταλλαγούν εκείνη την ημέρα. Η Μόσχα δεν έδωσε καμιά απόδειξη που να υποστηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς και το Κίεβο, το οποίο ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την εμπλοκή του, εξέφρασε αμφιβολίες για την παρουσία Ουκρανών αιχμαλώτων στο αεροπλάνο.

“Οι σοροί 77 Ουκρανών υπερασπιστών εστάλησαν πίσω προς το έδαφος που ελέγχεται από την κυβέρνηση”, δήλωσε το ουκρανικό κέντρο συντονισμού αρμόδιο για τους αιχμαλώτους πολέμου.

“Ο επαναπατρισμός αυτός είχε προγραμματιστεί πολύ καιρό πριν”, διευκρίνισε.

Η διαδικασία αυτή, η οποία δεν φαίνεται επομένως να συνδέεται με τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους, πραγματοποιείται τουλάχιστον σε μια στιγμή όπου το θέμα των στρατιωτών που βρίσκονται στα χέρια των δυνάμεων της Μόσχας και της ανταλλαγής τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο.
Ουκρανία και η Ρωσία έχουν αρχίσει αμφότερες τη διενέργεια έρευνας για την τραγωδία αυτή.

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, απέρριψε σήμερα την ιδέα να δώσει στη δημοσιότητα αποδεικτικά στοιχεία της παρουσίας Ουκρανών αιχμαλώτων που επέβαιναν στο αεροσκάφος.

“Οι ανακριτές εργάζονται, δεν έχω τίποτε να πω επ΄αυτού”, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους που τον ρωτούσαν σχετικά.
Την Παρασκευή, η Ανακριτική Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα ένα δεύτερο βίντεο που δείχνει περισσότερα συντρίμμια όπως και μια ομάδα ιατροδικαστών να κλείνει έναν σάκο νεκρού.

Τρία έγγραφα ταυτότητας, που παρουσιάζονται ως ταυτότητες των νεκρών Ουκρανών στρατιωτών, διακρίνονται επίσης στο βίντεο. Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τη γνησιότητά τους ούτε τη γνησιότητα των βίντεο.

Ο Ουκρανός επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ντμίτρο Λούμπινετς επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι η ανακοίνωση της Ρωσίας για τη συντριβή ήταν “προπαγάνδα”.

Η Ουκρανία δεν έλαβε “καμιά πληροφόρηση” από τη Ρωσία για το θέμα αυτό, δήλωσε ο επίτροπος ζητώντας, όπως ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανεξάρτητη διεθνή έρευνα.